Uutiset

Työkoneet

Haminan Satama Oy ylläpitää mittavaa rataverkkoakin

”Ensi vuoden alusta astuu voimaan uusi rautatielaki. Se velvoittaa kaikkia rautateitä omistavia tahoja samaan ylläpidon tasoon kuin valtakunnan rataverkolla on. Uskomme saavamme ratatöitä myös yksityisiltä alueella toimivilta yrityksiltä, joiden pitää nyt laittaa rata asianmukaiseen kuntoon. Rataverkon ylläpitoon kuuluu tietenkin normaalit pöllien ja myös kiskojen vaihdot. Vaihteiden harjaus työllistää talviaikana”, aloittaa sataman tekninen johtaja Teppo Jokimies.

”Kunnossapitoa olemme nyt kesästä saakka tehneet uudella Lännen 8800G –kaivurikuormaimella. Vanha Lännen kone oli vuokrattuna Haminan kaupungilta ja käytössä vuodesta 1999 lähtien. Siinä ei ollut ratavarustusta, joten ostimme palvelun yksityiseltä urakoitsijalta. Pyöräalustainen kaivukone kävi täällä satama-alueella tarpeen mukaan, mutta yleensä sitä ei saanut silloin, kun tarve olisi ollut suurin. Olimme tuolla systeemillä kyllä aika kädettömiä.”

”Kauppaa Lännen Tractorsin kanssa tehtiin yli vuosi. Halusimme perusteellisesti selvittää sen, että kone soveltuu kaikilta osiltaan meille. Voisikin sanoa, että tässä ei ole tingitty mistään. Koska tiesimme, että pelkälle peruskoneelle ei satamassa vielä paljon ole käyttöä, niin paljon aikaa käytettiin työlaitteiden miettimiseen. Varuste- ja työlaitevalikoima onkin laaja. Meille tarpeettomina varusteina hylättiin nosturi, kauko-ohjain ja kompressori. Ratatöissä tarvittavia erikoislaitteita ovat esimerkiksi betonipöllien jakolaite ja pöllinvaihtopuomi puupölkyille”, sanoo Jokimies.

Samaan hengenvetoon hän toteaa, että monipuolisesti varustettu Lännen on helpottanut useita eri työvaiheita ja nopeuttanut työskentelyä kaiken kaikkiaan. Ennen esimerkiksi vaihteiden talvipuhdistuksessa ja pöllien vaihdossa tehtiin paljon käsityötä, mikä on nyt jäänyt lähes pois.

Ei mikään heräteostos

”Pitkään hierottu kauppa vain jäsensi kaikki palaset kohdalleen. Asiakas kertoi tavoitteet ja me Lännellä etsimme oikeat työlaitteet ja varustimme koneen niin, että kaikki toimii. Jo suunnitteluvaiheessa pidimme tiivistä yhteyttä sataman henkilökuntaan. Koneen hydrauliikassa on erikoisratkaisuja, joita ei ennen ole meilläkään tehty. Kone on erittäin monipuolinen ja siinä on valmius myös sähköradalla työskentelyyn”, kertovat tuoteryhmäpäällikkö Jan Aspvik sekä linja- ja ratatyöjärjestelmistä vastaava Hannu Siukkola Lännen Tractors Oy:stä.

”Sataman liikenne on tänä vuonna kasvanut 35 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Tosin vielä on matkaa vuosien 2007 ja 2008 tasolle. Venäjän liikenne on vähentynyt ja siellä tehdyt lakiuudistukset ovat hiljentäneet sekä Haminan että Kotkan satamia. Meillä oli kiivaina vuosina kentät täynnä Venäjälle meneviä autoja. Nyt niiden suhteen liikenne on rauhoittunut huomattavasti”, lopettaa Jokimies.

Haminan ja Kotkan satamat ovat hyvässä vauhdissa yhdistymisen suhteen. Molempien kaupunkien kaupunginhallitukset ovat hyväksyneet yhdistymisen ja marraskuun alussa valtuustot käsittelivät asiaa. Uuden satamayhtiön nimeksi on kaavailtu Haminakotka Satama Oy. Yhtiön omistajina ovat Kotkan ja Haminan kaupungit. Mikäli yhdistyminen toteutuu, on kyseessä Suomen suurin satama. Tavoitteena on näin tehostaa ja tiivistää toimintaa ja parantaa kilpailukykyä etenkin Venäjän satamien suhteen.

Pöllit vaihtoon

Jutunteon hetkellä Lännen 8800G löytyy pöllinvaihtohommista satama-alueella. 30 vuotta vanhojen ja lahonneiden puupöllien vaihto käy kätevästi erikoistyölaitteen avulla. Sen runko tukeutuu kiskoihin ja teleskooppisesti liukuvan varren ja tartuntakouran avulla vanha pölli liukuu pois kiskojen alta ja uusi vastaavasti sisään. Kuljettaja Tapio Poutanen on työskennellyt satamassa konehommissa jo 20 vuotta. Uuden Länkkärin hallinnan hän kertoo vieläkin olevan osaltaan opettelua. Pöllinvaihto käy mieheltä kylläkin juohevasti.

”Nämä radalla tehtävät työt muodostavat pääosan eli kiskoilla liikun paljon. Työlaitteina on molempiin päihin harjat, joten vaihteiden harjaus lumesta käy kätevästi”, kertoo Poutanen.

Ohjaamosta löytyy jopa etukameran näyttö. Etenkin piikkityöskentelyn helpottamiseksi asennettua kameraa Poutanen kertoo hyödyntävänsä vielä aika vähän. Kameraa voidaan hyödyntää myös etupyörien ratakosketuksen seurannassa.

”Alun perin haimme juuri monipuolisuutta, kun mietimme oman koneen hankintaa. Koska ratatyöt työllistävät eniten, on siihen hankittuna eniten työlaitteita. Esimerkiksi betonipöllien jakolaite on kätevä apuväline. Sen avulla pystyy asemoimaan viisi pölliä kerralla oikeisiin kohtiin”, lisää työnjohtaja Juha Reila.

”Tämä satama-alue on hyvä esimerkki siitä, kuinka monipuolisista töistä Lännen 8800G suoriutuu. Monipuolisuus on meidän valttimme kilpailussa. Liikkuvuus on omaa luokkaansa ja 45 kilometrin maantienopeus on satama-alueellakin enemmän kuin riittävä. Kone kykenee nousemaan kiskoilta ja kiskoille missä tahansa. Ratakoneesta tulee hetkessä palvelukone muihin sataman töihin. Uskomme Lännellä tämänkaltaisen koneen maailmanlaajuisiin markkinoihin. Koneen kaikki mahdollisuudet pitää vain saada ihmisten tietoisuuteen. Peruskuopankaivussa emme pärjää hintakilpailussa, eikä ole tarkoituskaan. Lännen koneilla erikoistutaan erikoistöihin”, filosofoi Hannu Siukkola.

Mahtava varustus ja pullea työlaitevalikoima

Lännen 8800G on sähköisesti esiohjattu. Se mahdollistaa kaivulaitteen ja etukuormaajan kaikkien liikkeiden nopeuden säätämisen neljän eri kuljettajan toiveiden mukaisesti. Länneltä koneet saa asiakkaan toivomalla värityksellä ja sataman kone on saanut sävykseen sinisen. Kiskopyörät koneessa ovat pikakiinnitteiset.

Moottorina on Sisun commonrail (Citius 49CWA).Voimansiirto on hydrostaattinen ja säätyvätilavuuksinen hydrauliikka takaa useita samanaikaisia työliikkeitä samaan aikaan, kun voimansiirtoa käytetään.

Tehdasvarusteina koneesta löytyy potentiometri ajonopeuden säätöön sekä etukuormaajan vaimennusjärjestelmä. Etuakselin keinunnan lukituksessa on kaksi sylinteriä ja sen saa pakotettua kokonaan päälle tai myös toimimaan automaattisesti. Kaivujarruautomatiikkakin koneessa on. Keskusvoitelujärjestelmä on Safematic Heavy.

Ohjaamossa on vihreänsävyiset erikoislasit heijastuksien vähentämiseksi. Xenon valoja koneeseen on lisätty sekä eteen että taakse. Myös puomin alta löytyy työvalopari. Lumityöt tehdään aamuhämärissä, joten kuljettaja kiittää runsasta valotehoa varmasti. Koneen laturin tehoa on kasvatettu.

Harjaa ja auraa

Hydrauliikan ulosottoja koneesta löytyy reilusti ja molemmista päistä. Etukuormaimen sylinterihydrauliikan tuotto on säädettävissä haluttuun arvoon potentiometrillä. Toinen sylinterihydrauliikan linja on otettavissa käyttöön sähköventtiilin avulla. Myös moottorihydrauliikassa on ”potikalla” tehtävä säätö esimerkiksi harjalaitteita varten. Myös ylivuotolinja löytyy sitä tarvitsevalle laitteelle, esimerkiksi sitä vaativalle lumiauralle.

Myös kaivulaitteen päässä on mittavat hydrauliulosotot. Hangon Sataman kone on varustettu kauhanpyörittäjällä, jossa on mm. hydraulinen läpivienti esimerkiksi pöllinvaihtolaitetta varten.

Hydrauligeneraattorin sähköteho on 6,5 kVA. Järjestelmässä on kaksi 220 voltin ja yksi 400 voltin pistoke, jotka on sijoitettu taakse keskusrungon päälle.

Kauhoja koneeseen on viisi, mm. kaapeliojakauha ja korkealta kippaava lumikauha neljän kuutiometrin tilavuudella. Ratatöihin jo aiemmin mainittujen laitteiden lisäksi arsenaalissa on vielä sekä keräävä harja (3000 mm/950 l) eteen sekä avoharja kaivulaitteeseen. Myös asvalttileikkuri ja tartuntakauha ovat olemassa.

Hangon Sataman Lännen koneen varustelutaso on huikea, joten ei ole ihme että kaupan sorvaaminen kesti vuoden päivät. Kaukana ovat ajat kun kaivurikuormaimella vain kuormattiin ja kaivettiin. Nyt tuntuu, että nämä kaksi perinteistä tehtävää jäävät nykyaikaisella palvelukoneella jo lapsipuolen asemaan. Lännen Tractors painottaakin nykyisin markkinoinnissaan juuri tätä konseptin monipuolisuutta. Oikeiden työlaitteiden valinnalla työsarka on varsin laaja.

Internet-osoitteet:

Lue seuraavaksi