Uutiset

Työkoneet

Häggblom vahvistaa asemaansa Ruotsin markkinoilla

Ab A. Häggblom Oy on kokkolalainen 61 vuotta konepajavalmistuksen huipulla toiminut yritys, joka on tunnettu erityisesti vaativien maansiirtojärjestelmien alustojen valmistajana. Yrityksen vahvuutena on kautta vuosien ollut monipuolisuus sekä innovatiivisuus ja tästä osoituksena yhtiön telaketju- ja kauhamallistoissa on tarjontaa käytännössä joka luokkaan. Kokkolasta on helppo suunnata myös merten taa ja tämän vuoden alusta Ruotsissa on toiminut tytäryhtiö Häggblom Sverige Ab, joka palvelee naapurimaamme asiakkaita Häggblomin koko tuotepaletin leveydellä.

Häggblomin palvelukokonaisuus koostuu erittäin laajoista kokoluokkavalikoimista yhdistettynä luotettaviin varaosa- sekä huoltopalveluihin. Telaketjusovellutuksissa yritys tunnetaan jämeristä isojen kokoluokkien ratkaisuista, mutta joustavuuden ansiosta yhtä hyvin onnistuvat myös pienempien kokoluokkien telastot. Kauhoissa Häggblomin valikoima ulottuu keskikokoisista maarakennus-, sora-, louhos- ja ruoppaustehtäviin tarkoitetuista kauhoista aina kaivosalan jättiläisiin vaikkapa 550 tonnin koneisiin. Nyt koko yrityksen tuotevalikoima saadaan myös ruotsalaisten käyttöön, mikä tarkoittaa isompien tuotantomäärien kautta myös selkeitä hyötyjä kotimaan asiakkaille.

Häggblom oli aikaisemmin mukana Ruotsin markkinoilla vientirenkaan kautta, mutta toiminnan kasvaessa oli aika kehittää toimintaa entisestään. Andersson attachment AB on Ruotsin Sävsjössä toimiva kaivukoneiden ja pyöräkuormaimien kauhojen ja laitteiden valmistaja sekä Esco-kulutusosien myyjä, jonka kohderyhmään on kuulunut niin minikaivuriluokka kuin 30 tonnin raskassarjalaiset. Siirtyessään osaksi Häggblomin konsernia Andersson saa käyttöönsä koko Häggblomin tuotevalikoiman, mikä merkitsee suuria kasvumahdollisuuksia erityisesti isojen koneluokkien kohdalla. Anderssonilla onkin hyvin suuret odotukset varsinkin suurimpien kauhojen kohdalla, sillä markkinoilla on selkeästi kysyntää laadukkaille tuotteille.

Toiminta on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle, johon Häggblomin henkilökunnan kaksikielisyys ja kokemus ovat myös antaneet oman tärkeän panoksensa. Häggblomin ja Andersson attachmentin toimintatavat soveltuvat muutenkin mainiosti yhteen, sillä yrityksiä yhdistää tuotteiden laadukkuuden ja korkean palvelutason periaatteet. Yritysten tuotteita hankkiva voikin aina olla varma, että osissa ja laitteissa on käytetty ainoastaan huippulaatuisia materiaaleja ja myös jälkimarkkinointi toimii optimaalisella tavalla.

Häggblom tuntee maarakennusalan läpikotaisesti, minkä osoituksena asiakasta voidaan palvella kaikilla toiminnan osa-alueilla suunnittelusta ja valmistuksesta aina asennuksiin saakka. Vuosikymmenen tuomalla kokemuksella isotkin haasteet osataan ratkaista ammattitaidolla ja tarvittaessa asiakkaalle räätälöidään hyvin yksilölliset kokonaisratkaisut. Yritys on panostanut vahvasti suunnitteluosaston toimintaan ja tarkkojen mallinnosten kautta pystytään tuottamaan juuri oikean tyyppinen tuote jokaiseen käyttötarkoitukseen

Häggblomin toimitusjohtaja Jukka Karhula kertoo, että itse telastojen toimintaidea on pysynyt  vuosikymmeniä samana, mutta valmistustekniikassa ja materiaalivalinnoissa muutosten vauhti on ollut suuri. ”Materiaalivalinnoissa kestävyyden ja keveyden yhdistäminen on entistäkin tärkeämpää, mikä edellyttää meiltä tarkkaa yhteistyötä materiaalinvalmistajien kanssa sekä runsasta panostusta tuotantoteknologiaan”, kertoo Karhula. ”Toimiva työväline, kuten kauha, on kokonaisuuden summa, jossa niin suunnittelun, materiaalivalintojen kuin tuotantoprosessin täytyy tukea toisiaan. Meidän alallamme toteutuukin usein sananmukaisesti sanonta, jonka mukaan tuote on niin hyvä kuin sen heikoin lenkki”, Karhula lisää.

Häggblom työllistää tällä hetkellä yhteensä noin sata alan ammattilaista ja tuotannon sekä suunnittelun lisäksi alan ammattilaisia palvelevat myynti-, varaosa- sekä huoltopalvelut. Kokkolan lisäksi myyntiverkosto kattaa koko Suomen ja viennin tärkeimpiä alueita ovat Skandinavian lisäksi Baltian maat. Luonnollisesti Häggblomin tuotteita lähtee runsaasti maailmalle myös välillisesti kotimaan asiakkaiden tuotteiden mukana ja esimerkiksi Metso Minerals ja Junttan edustavat alojensa huippua maailmanlaajuisesti. Häggblom onkin voimakkaasti mukana myös asiakkaidensa kasvusuuntauksissa ja varsinkin kaivosalan varovaisen positiiviset signaalit on Kokkolassa otettu ilolla huomioon.

Myös huolto- ja varaosapalveluissa noudatetaan Häggblomin palveluperiaatteita ja asiakkaan toiveet otetaan tarkoin huomioon. ”Ymmärrämme esimerkiksi kaivosalan lainalaisuudet ja tiedämme miten arvokasta kalliiden koneiden seisottaminen on. Tästä syystä palvelemme kelloon katsomatta ja aina tarvittaessa kenttähuoltomme lähtee matkaan paikan päälle. Varsinainen telahuollon keskus on Kokkolassa, mutta esimerkiksi Itä-Suomessa käytämme TT-Kenttähuollon osaavia palveluita”, kertoo Karhula.

Hyvien ja pitkäikäisten yhteistyösopimusten kautta myös varaosapalvelut toimivat ripeästi ja italialaisten laatumerkkien, kuten Bercon, ITM:n sekä yhdysvaltalaisen Escon tuotteet saadaan asiakkaalle lähes aina jo seuraavaksi työpäiväksi. ”Olemme saaneet valikoimaamme myös uusina tuotteina laadukkaat saksalaiset Erlaun suoja- ja metsäketjut, joilla kumipyörien käyttöikää saadaan pidennettyä huomattavasti myös vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Meidät tunnetaan usein raskaan sarjan osaamisestamme, mutta kannattaa muistaa kattava varaosa- ja tarvikevalikoimamme myös minikaivurien ja keskikokoisten koneiden luokissa. Jokainen asiakas on meille yhtä tärkeä ja myös pienemmän luokan koneiden omistajat saavat meiltä saman korkean palvelutason kuin muutkin”, korostaa Karhula.

Toiminnan kehittäminen niin tuotevalikoiman kuin myynti- ja jälkimarkkinointialueiden muutosten kautta on pitänyt yrityksen dynaamisena ja nopealiikkeisenä. Jukka Karhula on edelleen hyvin tietoinen yrityksen tärkeimmästä voimavarasta. ”Meillä työsuhteet ovat perinteisesti olleet hyvin pitkiä ja ne mahdollistavat esimerkiksi henkilöstössä normaalien sukupolvenvaihdosten suorittamisen vaiheittain hallistusti. Kaikesta automaatiosta ja tekniikan kehitysaskelista huolimatta henkilöstön ammattitaito on se, joka vie yritystämme eteenpäin. Mikäli yrityksemme toimintaympäristöä pitäisi kuvailla lyhyesti, niin siinä huippunykyaikainen teknologia kohtaa perinteisen pohjalaisen käsityötaidon”, päättää Karhula.

Lue seuraavaksi