Uutiset

Työkoneet

GRK aloittaa Lounaisrannikon radan ja turvalaitteiden kunnossapidon

GRK Rail Oy vastaa 1.4.2022 alkaen lounaisrannikon radan ja turvalaitteiden kunnossapidosta allianssiurakassa. Kunnossapitosopimus kestää viisi vuotta, ja tilaajana on Väylävirasto. Sopimuksen arvo on noin 55 miljoonaa euroa. GRK hoitaa ratojen kunnossapitoa myös Uudenmaalla.

Kunnossapidon sopimus kattaa koko Lounais-Suomen rataverkon, johon kuuluvat rantaradan (Turku–Kirkkonummi) lisäksi myös Turku–Toijala, Turku–Uusikaupunki ja Hyvinkää–Hanko radat. GRK:n kumppanina on Lounaisrannikolla varsinaissuomalainen Maarakennus M. Mäkinen Oy.

Suomen rataverkko on jaettu kahteentoista alueeseen, joiden kunnossapidon Väylävirasto kilpailuttaa viiden vuoden välein. GRK aloittaa Lounaisrannikon alueen kunnossapidon 1.4.2022 ja sopimus päättyy 31.3.2027. Sopimuksessa on kahden vuoden optio.

Käytännössä GRK vastaa siitä, että rataverkko pidetään liikennekelpoisena koko ajan. GRK:n kunnossapitoon kuuluvat ympärivuorokautinen päivystys, tarkastukset, määräaikaishuollot, viankorjaukset ja lumityöt talvella sekä erikseen tehtäviä radan kunnostustöitä. Työ vaatii erityisosaamista sekä erikoiskalustoa ja -materiaaleja, ja yhteensä kunnossapito työllistää noin 50 henkilöä. GRK on perustanut urakkaa varten toimipisteet Turkuun ja Karjaalle.

GRK hakee kasvua raideliikenteestä

Raiteiden rakentaminen ja kunnossapito ovat tulevalla strategiakaudella yksi GRK:n nopeimmin kasvavista palveluista. Konserni tavoittelee merkittävää ja kannattavaa liiketoiminnan kasvua. Lisäksi yhtenä taloudellisena tavoitteena on jatkuvan liiketoiminnan osuuden kasvattaminen 12 prosenttiin vuotuisesta liikevaihdosta. Jatkuva liiketoiminta muodostuu lähinnä ratojen kunnossapidosta, jota voi kuvata GRK:n huoltotoiminnaksi.

”Kasvatamme raideliiketoimintaa keskittymällä nykyisen rataverkon modernisointihankkeisiin ja päällysrakenneurakoihin sekä kunnossapitoon. Meillä on hyvää kokemusta Uudeltamaalta, jossa olemme vastanneet ratojen kunnossapidosta huhtikuusta 2020 alkaen”, kertoo GRK Rail Oy:n toimitusjohtaja Mikko Nyhä.

”Tämä sopimus tuo merkittävän lisän GRK:lla jo käynnissä olevaan radan ja turvalaitteiden kunnossapitoon. Voimme hyödyntää pääkaupunkiseudun kunnossapitoalue 1:n allianssissa opittuja tehokkaita toimintatapoja. Uudellamaalla on näiden vuosien aikana olleet haastavat kelit, esimerkiksi kahtena viime talvena lunta on satanut tavallista enemmän. Liikenne on kuitenkin voinut kulkea normaalisti”, Nyhä kertoo.

Lue myös: GRK mukaan Hailuodon siltaprojektiin

Lue seuraavaksi