Uutiset
Gradallista kaikki alkoi
Hyvinkään Tieluiska Oy:n pitkä ja monivaiheinen historia on aika pitkälle kietoutunut amerikkalaisen luiskakoneen, Gradallin ympärille. Koko 40 vuoden ajan luiskien teko ja pintojen tasaaminen on ollut yrityksen erikoisosaamista. Tänään Hyvinkään Tieluiska jatkaa yhä tätä tärkeää sektoria 20 Gradallin luiskakoneen avulla.
Toimenkuvassa on muutakin infrarakentamista sekä myös erilaisten kasvualustojen ja muiden ympäristörakentamisen tuotteiden valmistamista ja kauppaa, joista suurin osa yhtiön liikevaihdosta nykyään kertyykin.
Tällä hetkellä yrityksellä on multa-asemat Espoon Ämmässuolla ja Vantaan Länsisalmessa.
Eletään vuotta 1961. VR:n rautatierakennusosasto oli hankkinut omistukseensa kaksi amerikkalaista Gradall-luiskakonetta. Kaksi kuljettajaa vaatineista koneista toinen sijoitettiin rataa rakentamaan Kolarissa sijaitsevaan kalkkikaivokseen, missä työskentelivät tuolloin muissa tehtävissä Vilho ja Matti Tikkanen sekä Osmo Yliniemi. Gradalleilla oli jo nimetyt kuljettajat, mutta Vilho pääsi taukojen aikana puikkoihin kokeilemaan amerikkalaisihmeen ohjastamista.
Tutustuminen koneeseen kannatti, sillä myöhemmin Vilho pääsi vakituiseksi kuljettajaksi Saimaan kanavalle. Hyvinkään Sora kun oli hankkinut kaksi Gradallia kanavan pitkiä luiskia tekemään.
Koneilla osallistuttiin mm. Tuuloman tien ja vesivoimalaitoksen rakentamiseen tuon ajan Neuvostoliitossa. Vilho houkutteli perässään Saimaan Kanavan työmaalle myös Osmon ja Matin. Näillä herroilla on suuri merkitys Hyvinkään Tieluiskan historiassa ja samaan ryhmään voidaan lisätä vielä Kolarin radalla mittamiehinä toiminut nuorin Tikkasten veljeksistä eli Valto sekä Seppo Yliniemi, joista myöhemmin muodostuikin yhtiön pitkäaikainen johto.
Värikkäiden vaiheiden jälkeen Vilho, Osmo, Matti ja Valto (kuvassa) päätyivät hankkimaan Jussi Åkermanilla myynnissä olleen käytetyn Gradalliin itselleen. Hintalapussa seisoi 135 000 markkaa. Vilho ja Osmo saivat oman osuutensa 40 000 markan käsirahaan järjestymään, sillä molemmilla oli jo oma rivitaloasunto
Näin neljän osakkaan Hyvinkään Tieluiska sai marraskuussa 1974 alkunsa, vaikka yrityksen ensimmäinen nimi olikin Tieluiska Tikkanen & Yliniemi.
Vaasan TVH:lta saatiin koneelle ensimmäinen työmaa ja talvea vasten Gradall tuotiin kotiin. Vilho ja Osmo saivat talveksi lapiomiehen töitä Vesalassa sijaitsevalla rivitalotyömaalla. Pohjatäyttöjä tehtiin tuolloin vielä käsipelillä. Vilho ja Osmo heittivät kuitenkin lapiot nurkkaan ja toivat Gradallin täyttöihin. Nopea menetelmä noteerattiin ja samanlaista työtä riitti talvella jatkossakin. Työt lisääntyivät nopeasti ja jo vuonna 1976 piti hankkia toinen Gradall, joka hankittiin käytettynä Karstulasta. Ensimmäinen uusi Gradall G-660 (kuva)ostettiin vuotta myöhemmin maahantuoja Machinery Oy:ltä.
Vuosikymmenten saatossa Hyvinkään Tieluiska (HT) on toteuttanut useita suuria ja vaativia maarakennus- ja infrahankkeita. Tattarisuon perusparannus (1989-1991) oli ensimmäisiä merkittäviä hankkeita. Valto Tikkanen jopa kääntyi urakkatarjousta viedessään takaisin konttorille lisäämään vielä puoli miljoonaa markkaa tarjoukseen. 5,9 miljoonan urakka oli silti 2,4 miljoonaa edullisempi kuin seuraava. Vaikka ero oli näin suuri, jäi hyvin sujuneesta urakasta HT:lle hyvä kate.
HKR kutsui vuonna 1984 HT:n apuun Arabianrantaan, kun 38 hehtaaria merialuetta oli tarkoitus vallata rakentamisen käyttöön. Koska pyöräalustainen Gradall upposi pehmeään rantaan, hankittiin Saksasta työhön soveltuva tela-alustainen Wieger-luiskakone, sillä kaupungin herrat vihjasivat Arabianrannan rakentamisen jatkuvan ainakin 20–30 vuotta.
Urakat ovat seuranneet toistaan yli 10 vuoden ajan ja useimmiten niitä on leimannut erikoisosaamisen tarve.
Merkittävin Hyvinkään Tieluiskan viimeaikaisista urakoista on ollut Vuosaaren satama-altaan pilaantuneiden maiden käsittely vuosina 2006–2007. Pihalla tyhjän panttina seisonut stabilointikalusto sai HT:n miehet jättämään tarjouksen. Tosin 8,5 miljoonan euron suuruusluokkaa oleva urakka pisti empimään, kun koko yrityksen liikevaihto oli noin 12 miljoonaa tuohon aikaan. Kaikkiaan myrkyksi luokiteltua maamassaa käsiteltiin 450 000 kuutiota ja puhdistettua tavaraa käytettiin myöhemmin satamakentän pohjarakentamisessa.
Koko 2000-luvun näihin päiviin asti Hyvinkään Tieluiska on ollut myös rakentamassa Sundsbergin aluetta Kirkkonummelle (kuva).
Hyvinkään Tieluiska Oy tuo edelleenkin maahan Gradall-luiskakoneet. Edellinen maahantuoja Machinery Oy lopetti maahantuonnin 1980-luvun lopussa, kun Gradallin sen aikainen ohjaamo ei täyttänyt Euroopassa voimaan tulleita turvanormeja.
Meni yli kymmenen vuotta ennen kuin HT elvytti maahantuonnin. Suomen lisäksi HT myy koneet muihin Pohjoismaihin sekä Venäjälle. Ja onpa koneita toimitettu jopa Peruun saakka.
Tuomo Tikkasen isä oli aikanaan perustamassa Hyvinkään Tieluiskaa ja näin sukujuuret ovat olleet viemässä miehen Gradallin puikkoihin. Helsingin Arabianrannassa mies tasoitti puiston pohjia noin 20 tonnin painoisella Gradall XL4300 -luiskakoneella. Ammattimiehen käsissä tasaista jälkeä syntyy nopeasti ja noin 10 metrin ulottuvuudella myös vähin siirroin. Kone on vakaa ja Tuomo kertoo yleensä operoivansa puskulevy ylhäällä.
Tieluiskien tasoitukseen on olemassa kolme metriä leveä kauha, jolla valmista luiskaa syntyy nopeasti. Talven aikana koneeseen tullaan asentamaan uudet Engconin kahvat, jolloin puomin pyörityskin saadaan alistettua peukalorullan alle.
Katso oheinen lyhyt video Tuomon työskentelystä Helsingin Arabianrannasa marraskuussa 2014.
Lue myös: Hyvinkään Tieluiska Oy tasoittaa kaikkea.
Lue koko historia-artikkeli Konepörssistä 1/2015 (ilmestyy 13.1.2015)