Uutiset

Työkoneet

Fira rakentaa Lidlin jättiterminaalin

Suomen suurimpiin kuuluva logistiikkakeskus valmistuu loppuvuodesta 2018 

Yksi Suomen suurimmista logistiikkakeskuksista nousee Järvenpäähän loppuvuodesta 2018. Kyseessä on Lidlin jakelukeskus, jolla on kokoa peräti noin 60 000 neliömetriä. Rakennus nousee 24 hehtaarin kokoiselle tontille ja hankkeen arvo on noin 100 miljoonaa euroa.”Fira on ollut vähemmän tunnettu logistiikkarakentamisessa, mutta nyt olemme päässeet hyvään vauhtiin. Edellisen, Vuosaareen rakennetun Metsä Fibren logistiikkaterminaalin luovutimme asiakkaalle toukokuussa. Molemmat ovat Suomen mittakaavassa varsin massiivisia hankkeita. Hauska yhteensattuma on, että Lidl tuli Suomeen 15 vuotta sitten ja Fira on 15 vuotta vanha yritys. Molemmat tulivat markkinoille haastajina ja ovat päässeet omilla toimialoillaan merkittäviksi toimijoiksi”, sanoo Firan varatoimitusjohtaja Miska Eriksson.

Pääurakoitsijalle eli Firalle hankkeen kokoluokka tuo haasteita. Jo lähtökohta oli haastava: projekti oli ollut käynnissä jo puoli vuotta, kun Fira otti projektin haltuunsa.

”Hyppäsimme liikkuvaan junaan. Maanrakennusurakoitsija oli vetänyt hanketta ensimmäiset puoli vuotta. Tärkeintä oli pitää huoli siitä, että työt eivät keskeydy työnjohdon vaihtuessa”, kertoo projekti-insinööri Sami Kalliomäki .

Firan vastuulla projektissa ovat toimistorakennus, katot, ulkoseinät, lattiat ja väliseinät. Omia sivu-urakoitaan ovat maanrakennus, hallin teräsrakenteet, talotekniikka, kalusteet sekä turvajärjestelmät.

Osaajista pulaa kun rakentaminen käy kuumana

Koska kyseessä on poikkeuksellisen iso rakennus, jokainen rakennusvaihe täytyy pilkkoa pienemmiksi kokonaisuuksiksi. Esimerkiksi seinäpinta-alaa on huikeat 70 000 neliömetriä. Seinä kootaan kevytelementeistä. Toisena haasteena on ollut saada nopeasti riittävä määrä osaavia rakennusammattilaisia.

”Suomessa on rajallinen määrä osaajia. Jos samaan aikaan on käynnissä toinen vastaavanlainen rakennushanke, ammattilaiset saattavat olla kiinni siinä. Rakentaminen käy nyt kuumana ja asentajat ovat kortilla. Olemme kuitenkin saaneet tarvitsemamme osaajat”, Kalliomäki sanoo.

Kalliomäen mukaan suuri mittakaava tuo haasteita myös työturvallisuuteen. Harjakorkeus on 22 metriä. Kaikki pituudet, korkeudet ja massat ovat niin valtavia, että jokaisessa työvaiheessa on oltava erityisen huolellinen.

”­Myös pelastustoimia on ajateltava etukäteen: työmaan portille on tuotu Pelastuslaitosta varten opastustaulu, josta rakennustyömaan reitit käyvät ilmi”, kertoo Sami Kalliomäki.

Lue seuraavaksi