Uutiset

Työkoneet

Finnsiirto ja Suomen Telakone panostavat myös vuokrakoneisiin

Finnsiirto konserniin kuuluvat Finnsiirto Oy sekä Suomen Telakone Oy tarjoavat kalustoa myös vuokralle. Työhuippujen tasaaminen, väliaikainen kapasiteetin lisääminen ja varakoneajattelu ovat yleensä vuokraustarpeen liikkeelle sysääviä asioita, on sitten kysymys trukeista tai vaikkapa kaivukoneista. Finnsiirron maahantuomilla Hyundai-trukeilla on jo pitkä vuokraushistoria. Luotettavaksi tunnetun Hyundain rinnalle on tullut toinenkin trukkiedustus laajalla mallistolla eli täyssähköinen, litiumakuilla operoiva Hangcha.



Artikkelikuva: Finnsiirron Peter Henriksson (etualalla) ja Telakoneen Miikka Läntinen kertovat, että yritysten vuokrakonetarjonta on varsin laaja. Täyden palvelun konetaloista voi vuokrata niin trukkeja kuin maansiirtokalustoa.


Finnsiirron osakas Kalle Dahlman muistelee vuokranneensa ensimmäisen trukin 90-luvun lopulla. Noihin aikoihin osui myös miehen ensimmäinen tehty trukkikauppa. Tuosta hetkestä on pitkälti aikaa eli yli 20 vuotta ja nykyään Finnsiirto on kasvanut yli 100 henkilöä työllistäväksi ja lähes 50 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi yritysryppääksi.

Hyundain trukit ovat Finnsiirron ykkösnyrkki. Dieselkäyttöinen vastapainotrukkimallisto 9V kattaa nostokapasiteetit 2,5 tonnista aina 30 tonniin saakka.

”Meillä myös trukkien vuokraus pyörii vilkkaasti. Vuokraaminen on usein järkevä tapa kattaa nosto- ja lastaustarpeet, sillä me vastaamme tuolloin kaluston ylläpidosta, huollosta ja mahdollisista korjauksista. Asiakkaan on helppo budjetoida kalusto taseeseen, kun kulut ovat tarkkaan tiedossa. Trukkeja meiltä menee sekä lyhyt- että pitkäaikaisiin vuokrakohteisiin. Pisimmät solmimamme sopimukset ovat olleet kolmevuotisia”, sanoo trukkivuokrauksesta vastaava Peter Henriksson.

Finnsiirron uusin trukkiedustus on täyssähköinen, litiumakuilla operoiva Hangcha.

Finnsiirron vuokratrukkien ja varastokoneiden valikoima on yksi Suomen suurimmista. Tarjonta käsittää kaikki painoluokat eli muun muassa diesel- ja sähkötrukit sekä sisä- että ulkokäyttöön.

”Tyypillinen ja suosittu vuokrakone kalustossamme on kolmen tonnin dieseltrukki. Tälläkin hetkellä vuokratrukkeja on ulkona muutamia satoja. Alueellisesti katamme koko Suomen, mutta toki varmaan noin 80 prosenttia vuokratuista koneista on Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueilla”, lisää Henriksson.

Valtakunnallinen huoltoverkosto takaa sen, että vuokrakoneet pidetään liikkeessä Utsjoelta Hankoon. Käyttäjäkunta on varsin monipuolista teollisuudesta kaivoksiin ja kasvihuoneista varastoihin.

”Tällä hetkellä esimerkiksi kaivosteollisuudella ympäri Suomea on vuokralla useita kovassa käytössä olevia 4,5 tonnin dieseltrukkeja.”

Trukkien käyttötarkoitukset vaihtelevat ja samalla niihin kertyvät tuntimäärät. Haitari voi olla vuositasolla satunnaiskäytön sadasta tunnista kolmivuorotyön useisiin tuhansiin tunteihin. Tyypillinen huoltoväli on 500 tuntia. Henriksson muistuttaa, että vuokrauksen ohella myös leasing on oiva vaihtoehto kasvattaa omaa trukkikalustoa.

Dieseltrukkien rinnalle on tullut nyt litiumakuilla varustettu Hangcha-mallisto.

”Erittäin tärkeä ja huomioitava asia niiden kohdalla on huomattavasti pienemmät ylläpito- ja huoltokulut. Hangcha-trukkimallisto on suunniteltu ympärivuotiseen ulko- ja sisäkäyttöön. Kokemukset Suomen pakkasillakin operoimisesta ovat hyvät. Hangcha antaa mahdollisuuden käyttää samaa trukkia sekä sisällä että ulkona”, lopettaa Henriksson.

Finnsiirto aloitti virallisen maahantuonnin viime vuoden alussa ja myytynä on jo pitkälti toistasataa Hangcha-trukkia. Päinvastoin kuin maarakennuskoneissa, eivät akkukoneiden hankinta- tai vuokraushinnat trukeissa nouse dieselmallien yläpuolelle. Samalla kun sähkökäyttöisiä trukkeja kysytään yhä enemmän, on kaasutrukkien käyttö radikaalisti vähentynyt. Vaihtokoneina niitä Finnsiirrollekin vielä tulee.

Laaja varasto

Jokainen Suomen Telakone Oy:n Humppilan konttorilla vieraillut tietää, että pihamaalta löytyy aina erittäin runsas valikoima erilaisia maansiirtokoneita. Tätä muun muassa pyöräkuormaajien ja kaivukoneiden laajaa sortimenttia hyödynnetään myös vuokraustoiminnassa ja niin sanotussa varakoneajattelussa.

”Emme ole eriyttäneet varsinaisia vuokrakoneita konevalikoimastamme, vaan pyrimme täyttämään asiakkaan tarpeet olemassa olevasta varastosta. Lyhytaikaisella vuokraamisella meillä on jo pitkä historia, mutta viimeisten vuosien aikana meillä on myös pitkäaikaisvuokraus lisääntynyt”, aloittaa Telakoneen operatiivinen johtaja Miikka Läntinen.

Suomen Telakone hyödyntää vuokraus- ja varakonetoiminnoissaan laajaa vaihtokonevarastoaan. Uutta minikaivukonemallistoa tarjotaan tulevaisuudessa myös vuokrakäyttöön.

Telakoneella katsotaan konevuokrauksen olevan konemyyntiä vahvasti tukevaa toimintaa. Asiakkailla on usein väliaikaista tarvetta tietynkokoiselle ja oikeilla varusteilla olevalle koneelle.

”Joskus asiakas esimerkiksi haluaa vuokrakoneeseen tietynmerkkisen koneohjausjärjestelmän tai muutoin tarkasti yksilöidyn varustuksen. Tämä tuo tietenkin omia haasteita, mutta asiakkaan tarpeisiin täsmävarustellun koneen löytämisessä laaja vaihtokonevarastomme edesauttaa asiaa.”

Telakone on perinteisesti palvellut asiakkaita myös varakoneilla, mikäli konerikko tai muu häiriö yllättää.

”Mahdollisuuksien mukaan pystymme lähes aina varastostamme, asiakkaan niin halutessa, toimittamaan varakoneen työmaalle. Asiakasta ei jätetä missään tilanteessa pulaan.”

Hyundain uusi minikaivukonemallisto esiteltiin vuosi sitten ja Läntisen mukaan suunnitteilla on tehdä alle 10 tonnin minikaivukoneista erillinen vuokraukseen tarkoitettu kone-erä.

Hangchan akut ei pakkasta pelkää

Vajaan vuoden Finnsiirron tuotetarjonnassa olleet Hangcha-trukit ovat osoittautuneet menestykseksi. Litiumakku trukinkin voimanlähteenä on monilla tavoin ylivoimainen muihin ratkaisuihin nähden. Päästöttömyys, käytön aikainen hiljaisuus ja huollon helppous painavat vaakakupissa. Nyt samalla trukilla voidaan suorittaa nostoja niin sisällä halleissa kuin talvisäässä ulkosalla.

Monet kiinalaisyritykset kulkevat tällä hetkellä litiumakkuratkaisujen kärjessä. Uusia sähköautomalleja pukataan markkinoille tuon tuosta ja myös työkoneiden sähköistyksessä monet kiinalaismerkit ovat edelläkävijöitä.

Hanghcan ohjaamossa kaikki on kohdallaan. Sähkötrukin kuljettaja nauttii muun muassa hiljaisesta työympäristöstä ja ergonomisista minivivuista. Akuille myönnetään jopa kuuden vuoden takuu.

Hangcha Group on valmistanut trukkeja vuodesta 1956 lähtien ja nykyisin tehtaalta valmistuu jo lähemmäs 300 000 trukkia vuosittain. Tänään mallisto on kattava (1-48 t). Sisä- ja ulkokäyttöön ympärivuotisesti tarkoitettujen trukkien lisäksi valikoima kattaa muun muassa erilaiset varastokoneet. Kaikki siis litiumakuilla toimivia.

”Hangcha on valmistusmäärällä mitattuna maailman yksi suurimmista trukki- ja varastokoneiden valmistajista ja nykyaikaisen litiumakkutekniikan hyödyntämisen edelläkävijä”, kertoo Kimmo Tiittanen Finnsiirron myynnistä.

Pohjolan oloissa operoivia ilahduttaa tieto, että akuissa on sisäänrakennettu lämmitysjärjestelmä. Se kytkeytyy päälle automaattisesti + viidessä asteessa ja toimii valmistajan mukaan -30 asteeseen saakka.

”Täysin huoltovapailla litiumakuilla on monia etuja verrattuna aiemmin trukeissa yleisiin ja vieläkin käytössä oleviin lyijyakkuihin. Ne ovat huoltovapaita eivätkä vaadi erillistä ilmastoitua lataustilaa. Akkuhapon puuttuessa ei haitallisia kaasuja muodostu. Litiumakuissa on myös neljä kertaa pidempi käyttöikä ja 30 prosenttia parempi energiatehokkuus kuin lyijyakuissa”, listaa Tiittanen.

Huomionarvoinen seikka on, että Hangcha myöntää akuille kuuden vuoden tai 12 000 käyttötunnin takuun. Hangcha käyttää samoja luotettavia litiumakkuja kuin monet tunnetut automerkit.

”Trukeissa käytettävien akkujen etuna on myös pitkäikäisyys ja eliniälle taatut latauskerrat eli 3 000–4 000 lataussykliä. Tavallisen lyijyakun vastaava sykli on 800–1 000 kertaa.”

Tähänastiset kokemukset ovat Finnsiirron miesten mukaan osoittaneet, että yhdellä latauskerralla voi helposti työskennellä yhden työvuoron ja tauoilla pikalataamalla päästään vuorotöissäkin jatkuvaan käyttöön.





Lue seuraavaksi