Uutiset

Työkoneet

Finncont-polttoainekontti Lemminkäisen ratkaisu maantiekuljetuksiin

Merikonttiin on asennettu kolme erillistä polttoainesäiliötä, joiden kunkin tilavuus on 3 000 litraa, yhteensä siis 9 000 litraa. ”Aikaisemmin käyttämämme polttoainesäiliö oli tilavuudeltaan 10 000 litraa, joten tämä on hieman pienempi”, kertoo työmaapäällikkö Kari Pykälämäki. ”Meillä menee polttoainetta 1 500 – 2 000 litraa päivässä, eli tuo 9 kuution varasto riittää keskimäärin viikoksi. Polttoainetäydennyksiä meille tulee kahdesti viikossa, joten tuo on aivan sopivan kokoinen.”

”Tässä on emosäiliö, josta polttoaine otetaan ensisijaisesti. Kun se on vajennut määrättyyn rajaan, siirtää logiikkaohjaus polttoainesyötön seuraavaan säiliöön. Emosäiliössä alkaa tällöin polttoaine lisääntyä, sillä moottorilta palaava polttoaine menee emosäiliöön. Automatiikka hoitaa polttoaineen oton taas emosäiliöstä, jos se on täyttynyt riittävästi”, selittää Pykälämäki kontin toimintaa.

Kun polttoaine on vähentynyt tietyn varmuusrajan alapuolelle, syttyy valvomossa merkkivalo, jolloin tiedetään tilata lisää polttoainetta.

Kontin kyljessä on polttoainemittari, josta voidaan tankata työkoneet. Siinä on riittävän pitkä automaattisesti kelautuva täyttöletku, joten tankkaus onnistuu hyvin kontin läheisyydessä.
Kontin koko seinä aukeaa, jolloin päästään helposti täydentämään polttoainesäiliöt, kukin erikseen.

”Kontti on siisti ja helppo käyttää. Murskaamolla aina läsnä oleva pöly ei pääse konttiin sisään, joten tila pysyy puhtaana. Jos tämä toimii jatkossakin yhtä hyvin kuin tämän kolme viikkoa, niin on hyvä. Tämä on vielä hieman prototyyppiasteella, joten pieniä säätöjä ja viilauksia on tehty, mutta ei mitään oleellista.”

Automatisoitu murskaamo

Pykälämäen vetämä laitos on automatisoitu kolmivaiheinen peruslaitos, jossa leukamurskain on sandviklainen ja kartiot sekä seula Metson tuotantoa. Lemminkäisen omaa suunnittelua ja tuotantoa on logiikkaohjaus, joka ohjaa koko murskaamoa.
”Periaatteessa laitos toimii itsenäisesti. Pintavahdit syöttimissä ja pyörintävahdit hihnoilla pysäyttävät louheen syötön, jos ne havaitsevat häiriön. Tämän ansiosta laitos ei mene kokonaan tukkoon, jos jossakin kohdassa tapahtuu häiriö ja uudelleen tuotantovauhtiin päästään taas nopeasti.”

Logiikan avulla murskaamon säätäminen on helppoa. On mahdollista tallettaa ”reseptejä” myös koneen muistiin, jolloin päästään esimerkiksi jo aikaisemmin käydylle montulle tultaessa aloittamaan valmiilla ohjelmalla, jolloin säädöt ovat hyvin lähellä sopivaa.
Automatisointi vähentää miestyön tarvetta. Tällä laitoksella työskentelee kaksi murskamiestä vuorossa, montussa on lisäksi yksi urakoitsijan mies.

Lokakuun lopulla murskausasema oli Närpiössä murskaamassa Lemminkäisen omaan myyntipisteeseen salaojasoraa. ”Jatkuvasti tulee uusia lajikkeita murskattavaksi. Niissä on tietysti aina oma säätämisensä ja opettelunsa. Tällä laitoksella on kuitenkin mahdollista tehdä hyvin monipuolisesti erilaisia lajikkeita. Tätä salaojasoraa ei aivan mistä tahansa kalliosta saa tehtyä, mutta täällä kallio on sopivasti rakeiseksi rikkoutuvaa.”

Johtoajatuksena laatu

Johtoajatuksena Pykälämäellä on tuottaa laadukkaita murskeita. ”Hyvälaatuinen tavara on helppoa markkinoida. Paljon tekemistämme murskeista menee Lemminkäisen omaan käyttöön – pikiasemat ovat suurin työllistäjämme. Korkea laatu korostuu oman konsernin tuotteissa, jolloin se on osana lopputuotteen laatua. Teemme murskeita myös esimerkiksi VR:lle, kunnille ja kaupungeille samalla periaatteella. Laadun tekeminen ei oikeastaan ole pois tuotantomääristä”, vakuuttaa Pykälämäki.

Siirtoja murskaamolle tulee 5-7 vuodessa. Pääasiassa murskaamo liikkuu Pohjanmaan alueella, mutta toimialue on koko Suomi. ”On järkevää, että sama porukka kiertää samoilla alueilla, jolloin kehittyy paikallistuntemus.”

Vaikka siirtoja ei kovin montaa vuodessa tule, käy laitoksen siirto varsin nopeasti. ”Kaikki siirtoon käytetty aika on pois tuotannosta. Siirtoihin käytämme ulkopuolisia kuljetusliikkeitä. Merikonttiin rakennettu polttoainesäiliö on helppo siirtää, sillä se sopii normaalin kuorma-auton päälle.”

Finncont-polttoainesäiliöt

Finncont on kehittänyt laajan valikoiman polttoainesäiliöitä helpottamaan koneyrittäjien työtä. Säiliöt takaavat tehokkaan ja turvallisen polttoainehuollon työmaille – ne ovat säännösten mukaisesti kuljetettavissa myös täytenä, turvallisia ja vaivattomia käyttää. Finncont-säiliöt täyttävät niin polttoaineiden kuljettamista kuin varastointia koskevat määräykset (ADR/VAK/UN).

Mallisto koostuu kolmesta pääryhmästä: LTD 500-900 litraa, DTD 1 000 – 3 000 litraa ja DPU 9 000 litraa.

Pienenin LTD- mallisto on suunniteltu erityisesti metsä- ja maansiirtokoneiden polttoainehuoltoon. Säiliöissä on tuplavaippa ja kääntyvä patentoitu nostosanka. Lukittavan kannen alla on monipuoliset varusteet. Avolava- ja pakettiautokäytössä toimii hyvin 500-litrainen malli ja 900-litraisessa on huomioitu vapaakuljetuksen raja, joten kuljettajalta ei vaadita ADR-tutkintoa.

Tuplavaipalliset DTD-säiliöt ovat tilavuudeltaan 1 000 – 3 000 litraa. Näiden konttien nostot onnistuvat ylhäältä nostoketjuilla ja rakseilla tai alhaalta trukilla. Kontteja voidaan myös pinota kaksi päällekkäin. Lukittavan kannen alla varusteet pysyvät turvassa.

Suuria polttoainemääriä käyttävän polttoainehuoltoon on kokonaisratkaisu 9 000 litran DPU-säiliö. Siinä on asennettu merikonttiin kolme kappaletta 3 000 litran DTD-säiliötä, joiden tyhjenemistä ohjataan automatiikalla. Tankkauspisteen lisäksi kontissa on yhteet esimerkiksi aggregaatin liittämiseen suoraan konttiin. Kontti voidaan varustaa myös vaihtolavavarustein.

Virroilla toimivalla Finncontilla on 35 vuoden kokemus konteista. Sillä on tarvittaessa myös valmiudet räätälöidä kontit asiakkaan tarpeiden mukaan.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi