Uutiset

Työkoneet

Expander-tappi ohjausniveliin

Euroports Raumankin  järeitä konttitrukkeja ja suurempia vastapainotrukkeja ohjataan nykyään sähköhydraulisella miniratilla tai minivivulla vasemmasta käsinojasta. Ohjauspyörää ei enää käytetä. Pieni ”rullan” pyöritys tai vivun liikuttaminen saa helposti aikaan reilunkin ohjausliikkeen. Kuljettajan työtä se helpottaa, mutta ohjausnivelille se tarkoittaa yhä suurempaa rasitusta.

Tapit ovat kulutustavaraa ja sataman korjaamolla käytössä olevan Expander-tapin elinikä on moninkertainen alkuperäisiin verrattuna.

”Kun ohjausliikkeet ovat helposti tehtävissä, niin niitä myös tehdään paljon useammin ja tarpeettomastikin. Ohjauskulmat ovat helposti myös jyrkempiä. Ohjaavien akselien renkaat kääntyvät äkkiä lähes poikittain, mikä antaa hirveän rasituspiikin ohjausnivelien tapeille.”

”Olemmekin jo noin 10 vuoden aikana korvanneet kuluneet alkuperäistapit Expander-tapilla. Sillä saavutetaan vähintään nelinkertainen elinikä alkuperäiseen tappiin verrattuna. Arvioisin Expanderin kestävän kovissakin paikoissa ainakin 12 000 tuntia”, kertoo korjamopäällikkö Petri Viinikkala.

Expander-tappi on Europortsin korjaamolla hyllytavarana varastossa. Muutamia käytetyimpiä kokoja on siis koko ajan saatavilla.

Korjaamolla on työn alla Terex-konttikurottaja, jonka molemmille puolille vaihdetaan ohjausnivelen tapeiksi Expanderit. 18.00-R25-renkaisiin kohdistuva paino on 32 tonnia, joka nopeissa ohjausliikkeissä vielä kertaantuu. Kyseessä on vuosimallin 2011 kone, jonka alkuperäiset tapit vaihdetaan nyt.

Tehdasvalmisteinen tappi näyttää varsin hennolta, kun peilaa läpimittaa koneen takapäässä jyllääviin voimiin. Konttikurottajissa ohjausnivelen tappien halkaisijat ovat yleensä 40, 50 tai 60 millimetriä.

”Tämä on meillä se yleisin käyttökohde Expander-tapille, jolla korvataan aina kulunut niveltappi. Tässäkin tapauksessa joutuisi joko koko navan purkamaan, reiän täyttämään ja koneistamaan sekä asentamaan takaisin. Tai vaihtoehtoisesti vaihtamaan koko kalliin navan uuteen. Se veisi jo aikaakin runsaasti. Expanderilla koneen saa toimintakuntoon varsin nopeasti”, kertoo asennusta tekevä asentaja Kauko Lindroos.

Konttikurottajien ja vastapainotrukkien ohjausnivelien lisäksi muita käyttökohteita Expander-tapille satamassa ovat itsekuormaavien vaunujen ohjaussylinterit ja telin nivelet sekä vetomestareiden vetöpöydän rungon nivel.

Nopea kierros ja koneiden alle kurkistelu Europortsin korjaamossa kertoo, että Expanderit kuuluvat vanhempien koneiden vakiovarusteisiin (kuva SMV vastapainotrukki).

”Kiristän tapin annettuun momenttiin, asennan keskuvoitelujärjestelmän putken ja se on siinä. Ohjeiden mukaan jälkikiristystäkin näille pitäisi tehdä, mutta meillä se jää kyllä tekemättä. Jotkut tapit sijaitsevat navan sisällä, joten niihin ei edes käsiksi jälkikäteen pääse. Hyvin niiden kanssa on mennyt. Kestävä ja pitkäikäinen ratkaisu”, lopettaa Lindroos.

Expander-tapin päät ovat kartiomaiset. Tappi asennetaan suoraan väljään reikään ja niin ikään kartiomaiset paisuntaholkit asennetaan tapin päihin. Kiinnityspultin tai mutterin ja välilevyn avulla tappi kiristetään paikoilleen. Kartiohlkki laajenee kuluneeseen reikään ja poistaa välyksen. Kiristyksen voi saada tapin molempiin tai vain toiseen päähän, käytössä olevan tilan mukaan.

Expander-tapin voi helposti myös irroittaa ja kiinnittää uudestaan.

Lue seuraavaksi