Uutiset

Työkoneet

Euroopan konemarkkinat kasvussa

Euroopan rakennuskoneteollisuutta edustava järjestö CECE on pitänyt konferenssinsa Prahassa. Siihen osallistui lähes 200 alan vaikuttajaa Euroopan eri maista. Kokouksessa pohdittiin muun muassa alan nykytilaa sekä tulevia trendejä ja haasteita. Erityisen huomion sai koneiden ja työmaiden nopeasti kasvanut digitalisaatio.

CECE (Committee for European Construction Equipment) edustaa yli tuhatta konevalmistajaa 13 Euroopan maassa. Jäsenmaat ovat: Saksa, Englanti, Ranska, Italia, Espanja, Tšekki, Ruotsi, Suomi, Hollanti, Belgia, Itävalta, Venäjä ja Turkki. CECEN jäsenet työllistävät noin 150 000 suoraan ja noin kolminkertaisen määrän välillisesti.  Viimeisimmän kokouksen järjesti Tšekin rakennuskoneteollisuuden yhdistys ja tapahtumaa olivat tukemassa Doosan, Bobcat ja Ammann. Kaikilla näillä on omat tehtaansa Tšekeissä.

Bernd Holzin mukaan digitalisaatio kasvaa nyt vauhdilla.

“Euroopan koneteollisuus on pitkällä aikavälillä kilpailukykyinen vain olemalla paras kaikista maanosista. Tällä hetkellä kuljemmekin teknologian kärjessä. Uudet koneet ovat yhä enemmän sidottuina tekniikallaan koko alan nopeimmin kasvavaan suuntaukseen, digitalisaatioon. Tästä ei ole paluuta. Koko Euroopan koneteollisuuden onkin ponnisteltava yhdessä rintamassa, jotta olemme jatkossakin alan voimatekijä”, tiivisti kokouksen alkupuheenvuorossaan CECE:n puheenjohtaja Bernd Holz. Holz johtaa varsinaisena leipätyönään Ammannin tehdasta Saksassa sekä vastaa vielä Amman-tienrakennuskaluston myynnistä Pohjois-Euroopassa.

“Euroopan koneteollisuus on sitoutunut palvelemaan asiakkaitaan entistä paremmin, huolimatta vaikeista taloudellisista ajoista. Edellinen vuosikymmen on ollut organisaatioiden alasajon aikaa. Tällä hetkellä olemme kilpailukykyisiä niin toisiamme kuin muunkin maailman koneteollisuutta vastaan. Pystymme edelleen kasvattamaan maailmanlaajuisia markkinaosuuksiamme. Organisaatioita muunnetaan tulevaisuudessa vieläkin asiakasystävällisemmiksi muun muassa huolto-organisaatioita kehittämällä”, jatkoi Holz.

Rakentaminen vilkasta

Euroopassa pohjoiset ja läntiset osat ovat rakennuskoneiden markkinoiden suhteen melko stabiilit, eikä suuria yllätyksiä ole tulossa. Rajusti romahtanut Etelä-Eurooppa toipuu hitaasti ja markkinat ovat kasvusuunnassa. Myös itäisen Euroopan kysynnän odotetaan nyt kehittyvä plus merkkisenä.

“Euroopan markkinat ovat vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla kasvaneet joissain maissa kaksinumeroisella prosenttiluvulla, jos vertailukohtana on vuoden 2015 vastaava ajanjakso. Kysynnän kasvu on jakaantunut aika tasaisesti kaikille konetyypeille, mutta talonrakennusteollisuudessa käytettävien koneiden ja laitteiden kysyntä on kasvanut kaikkein eniten. Tänä vuonna Euroopassa päästään kokonaisuudessaan 5-10 prosentin kasvuun”, tietää Holz.

CECE tiedustelee alan yrityksiltä aika ajoin tulevaisuuden näkymiä. Nyt syyskuussa tehdyn kyselyn mukaan ala on jälleen positiivisin odotuksin liikkeellä. Heinäkussa ilmapiiri laski rajusti Brexit-äänestyksen tulosten tultua julki. Kaikkein optimistisimmat tulevaisuuden odotukset kirjattiin betoniteollisuuden koneita ja laitteita valmistaville yrityksille. Heikoimmat odotukset ovat tienrakennuskoneiden sektorilla.

Ranska ylös, Englanti alas

Vuoden 2016 alkupuoliskolla Ranskan konemarkkinoilla koettiin peräti 53 prosentin kasvu. Saksassakin kirjattiin plusmerkkinen kehitys (+14%). Brexit-sirkus lienee vaikuttanut Englannin kysyntään, sillä siellä markkinoiden kehitys osoitti 12 prosentin alamäkeä. Etelä-Eurooppaan laskettavat Italia (+33%) ja Espanja (+11%) kokivat nekin piristymistä. Lähtötaso tosin on ollut ennennäkemättömän alhainen.

Ranskan konemarkkinat kasvavat tänä vuonna rajusti.

Venäjän konemarkkinat ovat nekin jo luultavasti tavoittaneet pohjan ja lievä neljän prosentin kasvu on tosiasia. Alhaisella tasolla liikutaan kuitenkin edelleen, sillä esimerkiksi Itävallan, Ruotsin ja Norjan markkinat ovat tällä hetkellä Venäjän vastaavia suuremmat. Keski- ja Itä-Euroopassa investoidaan runsaasti infrastruktuuriin ja sen nostaa tulevina vuosinakin kysyntää sellaisissa maissa kuin Tšekki, Unkari, Puola ja Slovakia. Näistä Puola kasvaa eniten (+13%).

Taloja ja toimistoja

Talonrakennussektorin kone- ja laitekysyntä osoitti suurimpia kasvulukuja tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla (+30%). Kasvu on tällä hetkellä nopeinta sitten vuoden 2007. Volyymi on tosin vielä kaukana tasosta, joka vallitsi ennen talouskriisiä. Silti positiivista on, että toipuminen on alkanut sellaisisissakin maissa, missä kehitys on ollut nollatasolla useiden vuosien ajan. Maarakennuskoneita myytiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Euroopassa 84 000 kappaletta (ilman teleskooppikurottajia). Määrä on suurin sitten vuoden 2008. Keväällä pidetyllä Bauma-näyttelyllä uskotaan olevan osuutensa asiaan. Kasvava vuokrasektori vaikuttaa sekin positiivisesti. Kaiken kaikkiaan maarakennuskoneiden kasvava kysyntä vastaa nyt patoutuneesiin hankintatarpeisiin.

Tienrakennuskoneiden suurin markkina Euroopassa on Saksa, joka vastaa jopa 30 prosentin osuudesta koko kakussa. Ranska on kakkonen ja Englanti kolmonen. Ja kuten todettiin, tienrakentajilla on kaikkein synkimmät odotukset alan kasvunäkymistä. Kevyiden koneiden kuten jyrien vuokraaminen lisääntyy ja siltä suunnalta odotetaan kasvua lähivuosina.

Lue seuraavaksi