Uutiset

Työkoneet

Euro Auctionsin maaliskuun huutokaupassa vilkasta

Euro Auctionsin konehuutokauppa Saksan Dormagenissa maaliskuun puolessa välissä oli myyjien ja ostajien mukaan taas vilkas tapahtuma; paljon tarjontaa, hyviä hintoja, vahvaa kasvua. Suuri määrä käytettyjä maarakennus- ja maatalouskoneita vaihtoi tapahtumassa omistajaa. Ostajia oli 46 maasta ja koneiden hyvä laatu huomioitiin myös ostajakunnassa.

Myytäviä nimikkeitä oli 2 877 kappletta 177 myyjältä 33 eri maasta. Liikevaihtoa kertyi hieman yli 12 M€, mikä tarkoittaa 25 prosentin kasvua vuoden takaiseen, vastaavaan huutokauppaan. 33 prosenttia myydyistä koneista on peräisin Saksasta. Tämänkertainen Euro Auctionsin konehuutakauppa Dormagenissa vahvisti taas Euro Auctionsin mainetta melko uusien, vähän käytettyjen ja hyvälaatuisten koneiden kauppapaikkana.

”Maaliskuun huutokaupasta voi päätellä, että markkinat ovat hyvin vakaat ja hintataso hyvä. Markkinat näyttävät nyt normalisoituneen koronapandemian aikaisista hintapiikeistä. Tämän vuotisessa maaliskuun huutokaupassa hinnat olivat kuitenkin korkeammat, mitä ounasteltiin. Kysyntä on edelleen kovaa kautta koko Euroopan. Monet tutut asiakkaat ovat taas alkaneet suunnitella kaluston uudistamista. Euro Auctions jatkaa edelleen paikanpäällä tapahtuvien konehuutokauppojen järjestämisiä. Niin myyjät kuin ostajat pitävät näistä tapahtumista. Internetissä tapahtuva konehuutokauppa sekin kasvaa koko ajan, mutta joka kerta, kun Euro Auctions järjestää huutokauppatapahtuman, on kävijämäärä ollut aina ensimmäisenä päivänä aikaisempaa suurempi. Ostajat käyvät tuolloin paikanpäällä tarkastamassa myynnissä olevaa kalustoa”, sanoo Jan Berkovitch Euro Auctionsilta.

”Huutokauppaan osallistui ostajia lähes kaikista Euroopan maista. Heistä 28 prosenttia oli rekisteröitynyt Euro Auctionsin tapahtumaan ensimmäistä kertaa. Tämä luku on kasvanut tapahtuma tapahtumalta, mikä on osoitus siitä, että Euro Auctions tarjoaa kiinnostavia vaihtoehtoja kilpailukykyisin hinnoin maailmanlaajuisestikin.”

”Kasvua on nähtävissä niin maatalous- kuin muissakin urakointikoneissa. Myynnissä olevien maarakennuskoneiden määrä kasvaa koko ajan. Euro Auctions on saavuttanut asiakkaiden piirissä ansaitusti hyvän ja luotettavan toimijan maineen myös kuorma-utojen, perävaunujen, erikoiskoneiden sekä erilaisten nelivetoisten ajoneuvojen välittäjänä.

”Loppukäyttäjät hämmästelivät Dormagenin huutokauppatapahtuman laajaa tarjontaa. Moni tuli paikanpäälle ostamaan koneita itselleen, mutta myös toimimaan välittäjänä niin koneen myyjälle kuin ostajalle.”

Mikä myi tällä kertaa Dormagenin huutokaupassa?

  • Yksitelaisia täryjyriä myytiin paljon hyvään hintaan
  • Kurottakauppoja tehtiin paljon
  • Mini- ja midikaivukoneista oli pulaa
  • Dumppereita myytiin hyvällä hinnalla

Katsaus vuoteen 2023

Kaupattavien, niin uusien kuin käytettyjen, maarakennus- ja maatalouskoneiden määrä kasvoi merkittävästi vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 määrät olivat pienempiä, mutta hinnat korkeampia. Viime vuonna kaikki kuitenkin muuttui. Myytävien koneiden lukumäärät kasvoivat Dormagenissa ennennäkemättömiin lukuihin.

Dormagenin myyntitapahtumista julkaistiin eurooppalaisille ostajille ennakkoon täydellinen myyntiluettelo, joka sisälsi kaikki myynnissä olevat merkit ja mallit niin maarakennus- kuin maatalouskoneista. Luettelosta pystyi poimimaan helposti eri-ikäisiä ja erihintaisia koneita. Valikoimaa on aina paljon.

Koneiden kysyntä on kasvussa Euroopan markkinoilla ja hyvien myyntiartikkeleiden löytäminen vaikeutuu koko ajan. Euro Auctions pyrkii löytämään hyvää kalustoa myyntiin jokaiseen huutokauppatapahtumaan. Euro Auctions myyjät ovatkin onnistuneet hyvin solmimaan myyntisopimuksia ja näin koneita on ollut huutokaupoissa aina runsaasti tarjolla. Koneitansa myyvät tahot luottavat Euro Auctionsin lupaamaan hyvään hintatasoon, jolloin koneita saadaan paljon myyntiin.

Konevuokraamoiden käyttämän kaluston myynti kasvoi viime vuonna merkittävästi. Vuokrakäytöstä poistuneita koneita, kuten kaivu- ja puskukoneita, dumppereita, minikaivukoneita, liukuohjattuja kuormaajia, kurottajia, nostolavoja ja pyöräkuormaajia myytiin Euro Auctionsin huutokaupoissa paljon.

Kansainvälinen myyntitiimi

Euro Auctions kasvatti vuonna 2023 myyntitiimiään vahvasti Euroopassa. Uusia henkilöitä rekrytoitiin hoitamaan kalustohankintaa Espanjassa, Portugalissa, Saksassa, Benelux-maissa, Skandinaviassa, Italiassa, Itä-Euroopassa ja Baltian maissa. Henkilöstön määrä kasvoi myös Lähi-Idässä, Australiassa ja Yoder & Freyn tiimin myötä USA:ssa. Michener Allen operoi Kanadassa mahdollistaen siellä hyvän jalansijan markkinoilla.

Työkoneiden osaamisen ohella joukkoon on liittynyt teollisuuden alan osaajia, jolloin myyntinimikkeiden kattavuutta voidaan laajentaa nostureihin ja erilaisiin kappaleenkäsittelylaitteisiin sekä maatalouden lisälaitteisiin.

Vuoden 2023 näkymiä
Konevalmistajat pyrkivät kuromaan umpeen koronavuosien aiheuttamaa toimitusvajetta. Talouden heilahtelut ja rahoituskulujen kasvu hillitsivät kuitenkin urakoitsijoiden ostohaluja. Etenkin uusien koneiden toimitukset vähenivät. Monet toimijat täydensivät maltillisemmin varastojaan, jolloin markkinoille vapautui paljon uusia koneita, lähes kaikentyyppisiä koneita monilta eri valmistajilta. Valmistajat ja jälleenmyyvät ovat joutuneet pudottamaan hintojaan, jotta varastot on saatu kiertämään. Se on vaikuttanut alentavasti myös käytettyjen koneiden hintoihin.

Monet konetoimijat ostivat sisään paljon koneita vuonna 2022 ja vuoden 2023 alussa. Nyt tämä sisäänostointo on kuitenkin laantunut ja näitä koneita on tullut paljon myyntiin Euro Auctionsin huutokauppoihin. Näin jälleenmyyjät ovat saaneet varastojaan kiertoon. Euro Auctionsin kautta on tarjolla luotettava myyntikanava, joka on tavoitettavissa maailmanlaajuisesti. Näin ostajille tarjoutuu tilaisuus hankkia koneita edulliseen hintaan. Euro Auctions tarjoaa näin laajemmat markkinat monille, lähinnä vain kotimaan markkinoilla toimiville koneliikkeille. Huutokauppatapahtumissa pyritään ottamaan huomioon vallitsevia tarpeita, jolloin kauppoja syntyy ja päästään kaikkia osapuolia tyydyttävään hyvään hintatasoon.

Vuoden 2023 aikana eniten koneita huudettiin Saksaan, Puolaan, Hollantiin ja Romaniaan. Saksan markkinat osoittivat, että huutokaupasta on tullut merkittävä tapa myydä käytettyjä koneita. Konemyyjien määrä Euro Auctionsin huutokaupoissa kasvoi 20 prosentilla vuonna 2023. Myytävien nimikkeiden määrä kasvoi 25 prosentilla. Dormagenin huutokaupoissa saksalaisten toimeksiantajien osuus kaikista koneita kauppaavista tahoista oli 40 prosenttia.

96 prosenttia kaikista koneita ostaneista oli eurooppalaisia. Samalla kuitenkin Lähi-Idästä, Aasiasta, Afrikasta sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikasta rekisteröityi koko ajan lisää ostajia. Dormagenin huutokauppatapahtumissa on ollut poikkeuksetta myynnissä 3 000–4 000 nimikettä. Myytävät koneet ovat yleensä olleet vähäisin käyttötunnein, mikä kertoo Euro Auctionsin kyvystä löytää hyviä koneita myyntiin. Dormagenin huutokauppojen kokonaismyynti vuonna 2023 oli 400 miljoonaa euroa, mikä on 18 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022.

Euro Auctions pyrkii edelleen pitämään Dormagenissa huutokauppatapahtumia, joissa nähdään huutajia paikanpäällä. Tapahtuma kerää kiitosta koneiden myyjiltä kuin ostajilta, kuten valmistajilta, jälleenmyyjiltä sekä etenkin koneita käyttäviltä asiakkailta. Huutokaupassa tapaa tuttuja ja pääsee luomaan uusia kontakteja kasvotusten. Tapahtuma on myös hyvä tilaisuus päästä selville alan senhetkisestä hintatasosta monien eri konetyyppien osalta.

Hintojen kehitykset konetyypeittäin 2022 >> 2023

Kaivukoneet:
-Minikaivukoneet+74,87 %
-6 t+142,19 %
-10 t +30,95 % 
-Yli 20 t  -2,44 %
-Pyöräalustaiset-14,6 %
Pyöräkuormaajat:  +52,7 %
Liukuohjatut kuormaajat: +50,6 %
Kurottajat:+54,31 %
Trukit: +108,57 %
Maastotrukit: +53,33 %
Kaivurikuormaajat: -17,30 %
Dumpperit:   +83,33 %
Kompaktit dumpperit: +79,07 %
Teladumpperit: -31,25 %
Jyrät, yksitelaiset +38,89 %   
Jyrät, kaksitelaiset +47,43%


Suomennos: Esa Suominen – Lähde: Euro AuctionsLue seuraavaksi