Uutiset

Työkoneet

Erkat-rumpujyrsimet tunnelitöissä

Uuden-Seelannin kaikkien aikojen suurimpaan liikenneinfran hankkeeseen on hankittu viisi Erkat-rumpujyrsintä. Erkat-jälleenmyyjän Digga NZ:n toimittamia Erkat-lisälaitteita käytetään nimittäin nyt 3,45 kilometriä pitkän, kaksitunnelisen City Rail Link -yhteyden (CRL) rakentamiseen. Syvimmillään tunnelit kulkevat 42 metriä Aucklandin keskustan alla.

Kaksi suurempaa Erkat-rumpujyrsintä on kaivamassa tunnelin suuaukkoa. Pienempiä käytetään muun muassa seinien profilointiin sekä huoltotunneleiden kaivamiseen.

Uudessa-Seelannissa on noin viisi miljoonaa asukasta. Auckland, jossa asuu 1,7 miljoonaa ihmistä, on maan suurin kaupunki. Valtion ja Aucklandin kaupungin yhdessä rahoittaman uuden City Rail Linkin arvioidaan maksavan noin 4,4 miljardia Uuden-Seelannin dollaria (NZD), mikä on noin 2,6 miljardia euroa.

Hanke muuttaa Aucklandin keskustassa sijaitsevan Britomart Transport Centerin kaksisuuntaiseksi läpikulkuasemaksi. Se yhdistää tulevaisuudessa paremmin Aucklandin rautatieverkon ja yli kaksinkertaistaa rautatiekapasiteetin.

Tärkeimmät CRL-työt, mukaan lukien asemat ja tunnelit, urakoi seitsemän yrityksen konsortio, nimeltään Link Alliance. City Rail Link valmistuu näillä näkymin vuoden 2024 loppupuolella.

Digga NZ:n toimitukset

“CRL Link Alliance pyysi tarjouksia Erkat-rumpujyrsimistä, jotka sopisivat kahdeksan, 14, 34 ja 45 tonnin kaivukoneisiin. Pääsimme neuvottelujen päätteeksi sopimukseen sopivista laitteista”, sanoo tuotepäällikkö Dean Hewlett, Digga NZ Ltd:ltä.

Digga NZ:n toimittamat rumpujyrsimet olivat tyypiltään Erkat ER1500, ER250, Erkat ER600 (2 kpl) ja Erkat ER2000-2TU. Digga NZ:n avulla koneet asennettiin Yanmar Vio80 -kaivukoneeseen, kahteen Doosan DX140LCR -kaivukoneeseen sekä Liebherr R924- ja R950-kaivukoneisiin.

Erkat ER1500-1X- ja ER2000-2TU-laitteita käytetään nyt jyrsimään avaus tunneliporille (TBM). Ne vaativat 7,15 metriä halkaisijaltaan olevan reiän. Pienempiä ER250- ja ER600-laitteita käytetään seinien profilointiin, huoltotunneleiden kaivamiseen ja muihin tehtäviin.

Suorituskyky odotusten mukaan

“Tähän mennessä CRL Link Alliance on ollut erittäin tyytyväinen Erkat-rumpujyrsimien suorituskykyyn. Digga NZ tarjosi asiakkaalle myös tuen kiinnikkeiden hankinnassa. Lisäksi olemme antaneet huoltoapua, toimittaneet osia ja teemme tarvittaessa myös korjauksia”, jatkaa Hewlett.

Hänen mukaansa Erkat-laitteet sopivat moniin erilaisiin töihin tunnelityömaalla. Erkat-valikoimista löytyy sopivan kokoinen rumpujyrsin aina 70-tonnin painoisiin peruskoneisiin asti. Valmistajan mukaan ne ovat tuottava valinta kallio- tai betoniseinien profilointiin ja kaivamiseen sekä pehmeän kiven ja jäätyneen maan louhintaan.

Kaikissa Erkat-sarjan rumpuleikkureissa on integroitu ja hydrauliikan avulla toteutettu 360 asteen pyöritys. Se mahdollistaa valmistajan mukaan optimaalisen tarkkuuden sekä maksimaalisen tuottavuuden haastavissakin olosuhteissa.

”Vaihteistomoottori tarjoaa korkean vääntömomentin ja sitä kautta hyvän hyötysuhteen pitkällä moottorin käyttöiällä. Jokaisen yksikön akseli on varustettu korkean kuorman kestävillä, voiteluvapailla laakereilla. Kotelointi on rankkaa työtä kestävää Hardox-terästä”, päättää Hewlett.

Suomessa Erkat-rumpujyrsimet myy Hansa-Machines.

Ilmakuvaa Eden-asemalta, TBM-tunneliporan suuaukolta.

Lisää videoita tästä.Lue seuraavaksi