Uutiset

Työkoneet

Engcon mukana varustelemassa puskulevyllistä Cat® 330 -kaivukonetta

Kallistuvia kauhanpyörittäjiä valmistavalla Engconilla on ollut merkittävä rooli maailman ensimmäisen puskulevyllä varustetun Cat® 330 Next Gen -kaivukoneen rakentamisessa. Tämän ainutlaatuisen kaivukoneen puikoissa on Kristoffer Westman Sundbergs Åkerista. Työmahdollisuuksia on hänen mukaansa nyt entistä enemmän varsinkin puskulevyn ja kauhanpyörittäjän yhdistelmän ansiosta.

Kristoffer Westman.

Caterpillar esitteli vuoden 2018 lopulla seuraavan sukupolven kaivukoneet 30 tonnin luokassa: 330 ja 330 GC. Kun Sundbergs Åkeri valitsi vuoden 2019 alussa varusteet vastahankittuun Cat® 330 Next Gen -kaivukoneeseen, siihen valittiin muun muassa Engconin kauhanpyörittäjä ja luiskakauha. Lisäksi se varustettiin Edsbrossa toimivan Nyströms Verkstadsservicen valmistamalla puskulevyllä, joten Sundbergs Åkerin käyttämä koko maailmassa ainutlaatuinen kone tehostaa tienrakennusta merkittävästi.

”Aiemmin tasoitin kauhalla. Nyt voin tasoittaa puskulevyllä. Kun työnnän ainesta levyllä, kookkaat kivet painuvat pohjalle ja hienojakoisempi aines jää pinnalle. Siksi tietä on helpompi tasoittaa ennen soran levittämistä”, kertoo Kristoffer Westman.

Onnistunut yhdistelmä


Kauhanpyörittäjiä ei tähän saakka ole käytetty yleisesti metsäteitä rakentavissa kaivukoneissa. Kristofferille siitä on ollut pelkkää hyötyä varsinkin yhdessä puskulevyn kanssa.

”Olen ajanut tätä kaivukonetta vasta parisataa tuntia. Engconin avulla käännän luiskakauhan asentoon, jossa se täydentää puskulevyä toimimalla siiven tavoin. Silloin voin ohjata maa-ainesta tienpenkalle tai siitä pois”, kertoo Kristoffer Westman.

Hänen uusi Cat® 330 -kaivinkoneensa on varustettu myös Engconin automaattisella EC-Oil-automaattisella öljyliitäntäjärjestelmällä.

”Sen ansiosta kauhanpyörittäjän irrottaminen ja suuremman murtovoiman tarjoavan kuokkakauhan ottaminen käyttöön kestää vain 10 sekuntia. Kaikki hoituu niin, että minun ei tarvitse poistua ohjaamosta yhdistämään letkuja”, toteaa Kristoffer.

Uuden kaivukoneen avulla rakennetaan parhaillaan metsätietä Pohjois-Ruotsissa Örnsköldsvikin länsipuolella. Puskulevyä ohjataan Engconin MIG2-proportionaalisella ohjaussauvalla, joten Kristofferin ei tarvitse vaihtaa otetta, kun kaivamisen sijasta tehdään tasausta. Myös voimansiirtoa ohjataan Engconin DC2-ohjausjärjestelmällä.
Lue seuraavaksi