Uutiset

Työkoneet

Engcon-miesten yhteisyritys

Max Söderberg omistaa Karunan Venepalvelu Oy:n ja Aleksi Ojala nimellään olevan toiminimen ja molemmat ovat perustaneet yhteisen yrityksen nimeltään Söderoja Oy. Venepalvelun toimiala on maarakennustyöt ja siihen liittyvä konsultointi. Tmi Aleksi Ojala tekee rakennus- ja LVI-suunnittelua ja toimii käytännön työmailla erilaisissa tehtävissä. Tarpeen tullen Aleksi ajaa myös mitä tahansa yritysten koneista. Yhteisyritys Söderoja Oy tekee kokonaisvaltaisia projekteja, jossa tarvitaan molempien yrittäjien osaamista, työpanosta ja konekantaa.

Venepalvelulla on kaksi Hyundain kaivukonetta, pyöräkuormaaja, sekä traktori, lavetti ja sorakasetti. Yritys myy Karunassa myös mursketta. Aleksin yrityksessä 1,5-tonninen Daewoo-pikkukuokka ja yhteisyritys Söderoja Oy:llä Komatsu– ja Kobelco-kaivukoneet. Työmailla pyörivissä kaivukoneissa pienintä lukuun                                  ottamatta on Engconit.

Vasta 28-vuotias Aleksi omaa paitsi rakennusinsinöörin tutkinnon (AMK Infra), myös melkoisen määrän ajokokemusta maarakennuskoneilla. Engcon oli puomin päässä jo uraa aloittaessa.

”Mitään kallistajia ei ollut alkuaikoinakaan, vaan aina niissä on pyörinyt keltaiset rototiltit. Engconit kun olivat jo silloin olemassa. Ensin pyöriteltiin napeilla ja polkimilla, sitten propo-ohjattuna. Ja vaikka kohta kymmenen vuotta niillä on ajanut, ei ole tarvinnut tehdä kuin normaaleja kulumisia kuntoon”, sanoo Ojala.

Aleksi Ojala työskenteli tammikuun alussa Helsingin kupeessa, kauniilla rinteessä sijaitsevalla pientalotyömaalla. Siellä oli alkuvuodesta rakennettavana jo neljä pientaloa ja lisää asuntoja on kaavoitettu. Aleksi vastaa tällä työmaalla maahan asennettavista rakenteista ja putkistoista sekä poikkeaa tarvittaessa myös kaivukoneen ohjaimissa.

Max Söderbergin omistamalla usean hehtaarin kokoiselle, suojellun maatilan päärakennuksen ympärillä sijaitsevalle alueelle tulee kaikkiaan yhdeksän omakotitaloa ja lisäksi 1400 neliötä pari- ja rivitaloja. Paikka on erinomainen rauhallista asuinympäristöä kaipaavalle.

Aleksin mukaan Turussa maarakennusyritysten tilanteet muuttuvat koko ajan. Töitä on niukalti ja viimeisen vuoden aikana kolme isoa maarakennusyritystä on mennyt nurin. Se antaa hiukan lisää liikkumatilaa muille, mutta kokonaiskuvassa ei ole vielä nähtävissä erityistä nousua. Siksi siellä pärjäävät kovissa hintapaineissa ne, joilla kassa on kunnossa ja työn laatu on yleisesti korkealuokkaiseksi tunnustettua. Luotettavuutta ja osaamista arvostetaan. Näissä tilanteissa esimerkiksi Aleksin rakennusinsinöörin koulutus ei ole lainkaan huono meriitti.

Uusi Hyundai 145 on vasta muutaman kuukauden ikäinen ja ajettu kolmisensataa tuntia. Engcon on uutta 219-sarjaa ja tietenkin propo-ohjauksella varustettu. Kovat pakkaskelit ja pohjatyövaihe on muurannut varsinkin kauhan ympäristön jo melkoiseen kuntoon, mutta jäinen kuorrutus ei hidasta töitä.

Lue seuraavaksi