Uutiset

Työkoneet

Eero Paski – konemies täytti 60 vuotta

Vuonna 2013 seulakauhojen valmistukseen keskittyvän MultaVEX Oy:n perustanut Eero Paski täytti maaliskuussa 60 vuotta. Noihin vuosikymmeniin on mahtunut monenlaisia vaiheita. Nurmossa maatalon poikana syntynyt Eero osallistui jo alle kymmenvuotiaana maa- ja metsätöihin. Traktorin ajon ja maatilan konekannan huoltotyöt otti nekin Eero haltuun jo poikasena. Tekniikkakärpänen puri miestä siis jo varhaisella iällä.

Teini-iässä pieni keksijä miehen sisällä alkoi nostaa päätään. Mopojen virittely, autojen rakentelu ja olemassa olevien maatalouskoneiden parantelu loivat pohjaa tulevalle työuralle tekniikan parissa. Keskikoulun jälkeen oli luontevaa siirtyä ammattikoulun maatalouskoneasentajalinjalle. Armeija-aika palveli sekin mutterinkääntämisen tarvetta.

Missä MultaVEX, siellä Eero. Kotimaan konepäivilläkin mies on tullut tutuksi. Kuva Villi Länsi -tapahtumasta vuodelta 2016.

Ilmasotakoulussa lentokoneapumekaanikon tehtävät toivat kaulaan kersantin natsat. Harmaista tie vei autokorjaamolle ja sieltä Hankkijan konemyyjäksi neljän vuoden ajaksi. Vuosina 1984-1985 Eero osti puuta Luopajärven sahalle ja teki sivuhommina myös koneurakointia.

Luonnollinen jatke tälle oli oman konevälitysfirman perustaminen vuonna 1986. Pohjanmaan Konevälitys Ky:nä aloittanut yritys tunnettiin myöhemmin nimellä Pohmako Ky. Koneiden välitys vaihtui pian pääasiassa pienten kaivukoneiden tuontiin, lähinnä Englannista. Ja koska Eero on keksijä, piti kaivukoneista muuntaa jotain erilaista. Niiden päälle nimittäin rakennettiin ruoppauspuomeja, ja omaakin ruoppausurakointia oli ohjelmassa. Samaan aikaan alkoi kääntökehien kunnostus, joka on edelleen yrityksen palveluiden listalla. Vuonna 1988 nousi yrityksen käyttöön oma teollisuushalli.

Lama iski konekauppaan 90-luvun alussa.

”Aloitimme konekaupan hiljentymisen myötä pyöröhirsikoneiden kehitystyön. Teknisesti projekti onnistui täydellisesti, mutta taloudellisesti se oli katastrofi. Valmistimme vuoteen 2006 saakka hirsitaloja”, muistelee Eero.

Vuonna 2008 valmistui ensimmäinen seulakauhan prototyyppi. Pari vuotta myöhemmin teollinen roottorityyppisen kauhan valmistus alkoi yhteistyössä Vemitek Oy:n kanssa. Myös myynti Suomeen starttasi tuolloin.

”Vuonna 2012 aloitimme Vibra-kauhan kehityksen ja maaliskuussa 2013 alkoi myynti. Alussa kauppa kävi pääasiassa Suomessa, muutamaa vientiin mennyttä kauhaa lukuunottamatta. Palaute käyttäjiltä oli heti alusta alkaen hyvää”, jatkaa Eero.

Vuonna 2013 perustettiin myös yritys MultaVEX Oy. Alussa myyntiä oli pääasiassa Suomeen, mutta helmikuussa 2016 Steelwristin kanssa solmittu sopimus nosti nopeasti vientimäärän jo noin 50 prosenttiin. Sopimuksen mukaan Steelwristillä on yksinoikeus Vibra-kauhoihin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Viime vuonna jälleenmyyjäsopimukset solmittiin Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Englannissa. Kauhoja on myyty myös muun muassa Israeliin, Mosambikiin, Fär-saarille, Islantiin ja Viroon.

MultaVEX oli esillä myös viime vuonna Maxpossa.

”Olemme nostaneet viennin osuuden jo noin 70 prosenttiin. Tänä vuonna liikevaihtomme tulee kohoamaan reilusti, sillä olemme alkuvuodesta solmineet merkittäviä vientisopimuksia”, valistaa Eero.

Virtaa siis miehessä vielä riittää ja MultaVEX on hyvässä nousukiidossa.

”Kuusikymppisen on pidettävä huolta kunnostaan, että jaksaa. Nuorena harrastin autourheilua, mutta neljä vuotta siten löysin aivan uuden harrastuksen. Enduropyörän selässä otan joka päivä kunnon treenit, se käy hyvästä kuntoilusta. Kun täytin 50-vuotta päätin, että eläkepäivillä pitää olla tikissä. Joka päivä olen siitä lähtien kuntoillut. Kiikkustuolissa on sitten aikaa muistella elämän varrelle sattuneita vaiheita”, lopettaa 60-vuotta mittariinsa kerryyttänyt Eero Paski.

VIDEOT:

MultaVEX Vibra -seulakauha seuloo maa-aineksen täristämällä. Siinä ei ole pyöriviä, helposti jumittuvia tai rikkoutuvia osia, joten sen huolto- ja korjaustarve on valmistajan mukaan erittäin pieni. Seulakoon vaihtamisen luvataan kestävän vain muutamia minuutteja. Mallisto on laaja kattaen peruskonekoot 3-40 tonnia.

MultaVEX Rotor -seulakauhassa on polyuretaaniterät ja valmistajan mukaan ne kestävät hyvin kulutusta.

Lue seuraavaksi