Uutiset

Työkoneet

Doppstadt hakettaa ja Sennebogen syöttää

Saksalaisen Doppstadtin kierrätykseen sopivien mobiililaitteiden tuotevalikoima on vaikuttavan laaja. Se kattaa muun muassa valssi-, vasara- ja kaksoismurskaimet, rumpuseulat, hakkurit, sekoittimet ja kompostinkääntäjät. Myös kiinteitä laitteita kuten murskaimia, seuloja sekoittimia tuotepaletista löytyy. Alkuvuodesta demokierroksella Suomessa nähtiin uusi DH 910 SA ja sen syöttökoneena Sennebogen 818M -materiaalikone. Suomessa Doppstadtia ja Sennebogenia edustaa OP System Oy Finland (entinen OP Jasto Oy).

Doppstadt DH 910 SA -hakkuri ja Sennebogen 818M -materiaalikone pysähtyivät demokiertueella Ylijoki Kuljetus Oy:n kokeiltavana Nokialla. Parin päivän ajan sillä haketettiin energiapuuta.

Doppstadt 910 -perhe on saatavilla neljänä eri alustaversiona. DH 910 on hinattava perävaunu. DH 910 K on varustettu teloilla ja Suomessakin nyt kiertänyt DH 910 SA on alustaltaan kolmeakseliseksi puoliperävaunuksi rakennettu. Neljäs versio on DH SA-B, jossa hake purkautuu poistoputken sijaan taakse sijoitettua kuljetinta pitkin.

Perävaunuversio painaa työkunnossa 25 tonnia, muut kolme mallia noin 30 tonnia. Kaikissa malleissa hakkurin rummun voimanlähteenä on Mercedes-Benz-dieselmoottori, joka antaa 450 kilowatin tehon. Voima hakkurin rummulle välittyy V-hihnan avulla.

900-sarja pystyy valmistajansa mukaan murskaamaan maksimissaan 900 millimetrin paksuista puuta. Jos kyseessä on oikein kovaa materiaalia, on maksimiläpimitta 680–700 millimetriä.  Purkutorven paikalleen asennus ja kääntäminen onnistuvat hydraulisesti; tämä nopeuttaa myös käyttökuntoon laittoa. Suuri syöttörulla ja leveä syöttökuljetin siirtävät haketettavan materiaalin metrin levyiselle rummulle, jossa on viisi terää. Rummun halkaisija on 1,3 metriä.

Hallintapaneeli sijaitsee koneen kyljessä, mutta hakkurin varustelistassa on myös vaikkapa syöttökoneen ohjaamosta käsin käytettävä langaton kaukosäädin.

Pitkien runkojen käsittelyä helpottaa syöttökaukalon pidennys, joka kuljetusasennossa kääntyy syöttökuljettimen päälle. Hakkuriin saa tietenkin lisävarusteena myös langattoman kaukosäätimen, jolloin esimerkiksi syöttökoneen kuljettaja voi hallita hakkurin säätöjä ohjaamosta käsin. Myös hakkurin kyljestä toki löytyy hallintapaneeli. Kyseessä on siis täysin yhden miehen hoidettavissa oleva laitteisto.

Ylijoki hakettaa

Ylöjärvellä päämajaansa pitävä Ylijoki Kuljetus Oy käytti demokierroksella olevaa hakkuria Metsä Groupin terminaalilla Nokialla. Yrityksellä on käytössä jo ennestään kaksi Doppstadtin hakkuria. Vuonna 2012 hankittu DH 606 ja puolitoista vuotta vanha DH 811 Scania R450 8×6 -alustalla. Nelisenkymmentä ihmistä työllistävällä Ylijoella on hakkeen ajossa 14 hakeautoa. Täysperävaunulliset autot vievät 160 kuutiometriä haketta kerralla lämpölaitoksille.

”Ajamme haketta Tampereelle, Nokialle ja Hämeenkyröön. Osaan lämpö- ja voimalaitoksista ralli on jatkuvaa 24/7-ajoa eli yhdelle autolle tarvitaan näissä ympärivuorokautisissa tapauksissa kolme kuljettajaa. Toimintamme on kasvanut koko ajan hakkeen käytön lisääntyessä. Kuljetamme myös sahateollisuudesta haketta ja purua. Maastossa haketamme suoraan autoihin ja terminaaleissa pääasiassa energiapuuta”, kertoo toinen yrityksen omistajista eli Marko Ylijoki.

Edellä mainitun kaluston lisäksi kalustossa on kymmenkunta pyöräkuormaajaa, jotka operoivat sahojen tukkikentillä, paperitehtaalla sekä myös hakkeen lastaustöissä terminaaleissa.

”Saimme testata Doppstadt DH 910 SA -hakkuria parin päivän ajan. Se on tietysti tehokkaampi kuin meillä käytössä olevat kertaluokkaa pienemmät mallit. Me syötimme sille maksimissaan 400 millimetrin paksuista energiapuuta. Doppstadtit on tehty saksalaisella laadulla, eikä tämä demokiertueella ollut malli poikennut linjasta. Meillä ei nyt tosin tällä hetkellä ole tarvetta kasvattaa haketuskalustoa nykyisestä”, valistaa Ylijoki.

Myös pyöräalustainen Sennebogen 818M (22 t/97 kW) -materiaalikone käväisi terminaalilla Doppstadtia syöttämässä. Ylijoen mukaan kyseessä on varsin hyvin syöttökoneeksi soveltuva peli. Ylös nostetusta ohjaamosta näkee hyvin syöttökuljettimelle.

Leveän syöttösuppilon jatke helpottaa pitkien rankojen syöttöä.

Lue seuraavaksi