Uutiset

Työkoneet

Coveston tarjoaa laitteita pientareille ja kaiteiden alle

Janakkalalainen Pasi Ruotanen (Paxteri Oy) urakoi Case IH Maxxum 140-traktorillaan sekä kesä- että talviaikaan. Kesä 2014 oli ensimmäinen, jolloin mies työskenteli kaiteiden alusia ja sumutolppien ympäristöjä leikkaamassa YIT:lle. Käytössä oli YIT:n hankkima, kiikalalaisen Oy Coveston Ab:n Hi-Tec -kaiteenalusleikkuri, joka on tuotu markkinoille vuonna 2012. Myös tuleva traktorimies Samu Ruotanen avustaa isäänsä jo parhaansa mukaan.

Ensimmäisten prototyyppien jälkeen laitetta on kehitetty edelleen. Ruotasen leikkuri on kiinnitetty traktorin etukuormaajaan, jolloin näkyväisyys työalueelle on hyvä. Leikkurin runko on kiinni kaivureista tutussa sivusiirtolaitteessa ja kääntöpukissa, joten leikkausta voidaan tehdä molemmin puolin peruskonetta.

Kaiteenalusleikkurissa on kaksi hydraulisesti pyöritettävää leikkuulautasta, joissa molemmissa on neljä kappaletta tavallisia lautasniittokoneen teriä. Kuljettajan pitää ajossa ohjata kaiteenalusleikkuri kulkemaan kaiteen keskilinjaa. Leikkuupäät väistävät automaattisesti tolpat.
Ajonopeudeksi kaiteiden kohdalla tulee maksimissaan sellaiset kolme kilometriä tunnissa. Keskimäräinen leikkuunopeus on käytännössä osoittautunut noin kahdeksi kilometriksi tunnissa.

Ruotanen käytti kaiteenalusleikkuria viime vuonna niin nelikaistaisella moottoritiellä kuin kaksikaistaisilla maanteilläkin. Peruskoneena on Case IH 140 Maxxum, jonka teho on 140 hevosvoimaa.

”Moottoritieosuuden Valkeakoski-Klaukkala kaiteiden alustat ja sumutolppien juuret olivat minulla urakkana viime kesän ajan. Pituutta tälle välille kertyy 120 kilometriä ja kaiteita osuudella on sekä kaistojen välissä että reunoilla. Ennen Juhannusta ajoin ensimmäisen kierroksen ja heinä-elokuun vaihteessa toisen kerran. Tämän lisäksi hoidin vielä osuuksia 10-, 130- ja 12-teillä, yhteensä 250 kilometrillä. Kaikkiaan olin kaiteenalusleikkurin kanssa yhtäjaksoisesti liikkeellä parin kuukauden työtuntien verran”, aloittaa Ruotanen.

Ruotanen on kierrättänyt 2010-vuosimallisen traktorinsa tuntimittariin urakoinnissa noin 1000 tuntia vuodessa. Talvella tehdään lumi- ja polannehommia. Traktoriin löytyy niin kuorma-auton auraa eteen kuin takanostolaitteisiin Hese-aura polanteen poistoon.

Coveston on pitkään valmistanut muun muassa puomistoja ja kelamurskaimia. Jo vuonna 2012 toimitusjohtaja Lauri Karjalainen totesi, että pieni valmistaja ei valitettavasti pysty valmistamaan juurikaan laitteita varastoon, joten ennakkotilauksia ensi kesällekin toivotaan ajoissa.

”Olemme nyt keränneet kokemukset ensimmäisestä laite-erästä ja tehneet muutoksia jonkin verran. Meillä oli vaikeuksia ensimmäisten hydraulimoottorien kanssa sen jälkeen kun lautasten ulkoreunavahvistusten myötä paino kasvoi 800 grammalla. Kun hydraulipaine kytkettiin päälle suurilla moottorikierroksilla ja pumpun tuotoilla, niin pumpun tiiviste korkkasi vuotamaan. Moottorit oli tuolloin kytketty sarjaan ja ensimmäinen pumppu sai ison painepiikin”, aloittaa Karjalainen.

”Nyt jakoventtiilin avulla pumput saavat saman tuoton yhtaikaa. Edelleen järjestelmässä on paineakku, joka poistaa viimeistään painepiikit järjestelmästä. Ongelmia ei ole, vaikka leikkuri käynnistettäisiin suurella tuotolla tai suoraan pitkässä heinikossa. Teimme nämä muutokset myös ensimmäisen sarjan myytyihin koneisiin. Systeemi on nyt idioottivarma”, jatkaa Karjalainen.

Leikkuulautaset saa toisiinsa nähden eri korkeudelle. Pystyrungossa on teleksooppisäätö ja kallistus on toteutettu kätevämmin kuin ennen eli vanttiruuvin avulla.

Automatiikka nostossa toimii siten, että ensin lautanen taittuu pois kaiteen alta ja vasta sitten nousee ylös. Kaikki kaiteenalusleikkurin hydrauliikka tulee peruskoneesta.

Ruotanen on ollut tyytyväinen leikkuriinsa. Propo-ohjaus traktorin ohjaamoon olisi toki tervetullut, mutta hän tietää sen aiheuttavan lisäkustannuksia. Teriä mies on vaihtanut leikkuulautasille tarpeen mukaan. Edullisia lautasniittokoneen teriä saa helposti monesta paikasta, joten teroittamaan niitä ei kannata lähteä. Suurin haaste leikkuulaitteiden kehitystyössä Karjalaisen mukaan on, että niiden pitäisi olla samalla kevyitä sekä todella vahvoja. YIT on suunnitellut käyttävänsä tulevaisuudessa kenties myös kuorma-autoa kaiteenalusleikkurin peruskoneena.

Somerolaisen Urakointipalvelu Vähätalon 350 heppaisessa Orion-traktorissa kaiteenalusleikkuri on ollut kiinni jo kolme kesää. Kaiteenalusia leikattavana oli viime vuonna kaikkiaan noin 600-700 kilometriä. Muun muassa Lohjan tienoilta Turkuun leikattiin moottoritien kaiteiden alta kasvustoa pari kertaa kesän 2014 aikana. Tämän lisäksi tienvarsien niittoa tehtiin viidellä omalla traktorilla sekä parin aliurakoitsijan voimin. Yritys on myös modifioinut itselleen käytetystä Ponssesta vesakkoleikkuun tehonyrkin.

”Viime kesänä niitimme kaikkiaan noin 2600 kilometriä erilaisia pientareita. Vesakonleikkuu Ponsella jatkui viime vuonna pitkälle syksyyn. Se helpottaa ensi kesän urakkaa huomattavasti, kun saamme vesakkoa kaadettua jo tavallaan ennakkoon”, aloittaa Pentti Vähätalo.

Vähätalo teki muutokset Ponsse-metsäkoneeseen, kiinnitti puomin päähän ketjuilla leikkaavan vesakkoleikkurin ja lopputuloksena oli tehokas piennarleikkuukone. Puomin jatke oli kuvaushetkellä pois käytöstä, joten ulottuvaisuus oli noin 10-11 metriä. Jatkeen avulla päästään maksimissaan noin 13 metriin.

Vähätalo suunnittelee leikkuujäljen parantamiseksi leikkuuyksikön vaihtamista Covestonin valmistamaan kelamurskaimeen. Kiinnitys on murskaimen reunaan, joten sekin tuo hieman lisää ulottuvuutta. Esimerkiksi moottoritien rampeilla lisäulottuvaisuus olisi tervetullutta. Ponsse on kestänyt maantieajoa hyvin, vaikka moni sitä alussa epäilikin. Vähätalolla suunnitellaankin toisen hankkimista.

Talvella Vähätalo hoitaa aurausta yhteensä noin 1000 tiekilometrillä Paimiossa, Paraisilla, Sauvossa, Suomusjärvellä ja Kiikalassa.Vähätalon kaiteenalusleikkuri on yksi eniten kilometrejä keränneestä nollasarjalaisesta.

”Meille on erittäin hyvä, että valmistaja sijaitsee lähellä. Olemme tottuneet saamaan avun nopeasti ja yleensä leikkuri on kunnossa parissa tunnissa rikkoutumisesta. Meille vesakkojen ja ruohikkojen leikkuu on tärkeä toimiala ja panostamme siihen jatkossakin”, kehaisee Pentti Vähätalo.

Orion-traktorissa on muuttuvatilauuksinen hydrauliikka, joka Vähätalon mukaan soveltuu leikkurin käyttöön erinomaisesti.

Kuljettajat kaipaisivat tosin nopeutta hieman lisää, sillä pitkillä suorilla kahden kolmen kilometrin tuntinopeus pitkästyttää.

”Pojat hieman nopeudesta valittivat. Ehdotin sitten käsipelillä leikkaamiseen siirtymistä. Sen jälkeen ei hirveästi ole asiasta puhuttu”, nauraa Vähätalo lopuksi.

Lue seuraavaksi