Uutiset

Työkoneet

ConExpo 2011 2/2 – Amerikanherkkujen kokoontumisajot

Osa 1 tästä.

Volvon pienkuormaajat nyt Savannahista

Viime vuonna JCB ja Volvo julkistivat sopimuksen, jonka mukaan JCB valmistaa uuden pienkuormaajaperheensä myös Volvon väreillä. Sopimus koskee koko JCB:n pyörä- ja tela-alustaisten mallistoa, jota tehdään Amerikan Savannahissa (Georgia). ConExpossa ensimmäiset yhdeksän mallia lanseerattiin suurelle yleisölle.
Pyöräalustaiset mallit ovat MC110C, MC115C, MC125C, MC135C ja MC155C. Kapasiteetit ovat välillä 1009–1495 kiloa ja moottoritehot 63-68 kilowattia. Suurinta mallia ei saa Pohjois-Amerikan markkinoilta.
Tela-alustaiset mallit ovat MCT110C, MCT125C, MCT135C ja MCT145C. Volvon tiedotteen mukaan lisää malleja on tulossa vielä tänä vuonna. Kyseessä on täysin yhteneväinen mallisto JCB:n kanssa. Samalla Volvo lopettaa pienkuormaajavalmistuksensa Brasilian tehtaalla. Katso Konepörssin artikkeli Savannahin tehtaalta ja uusista pienkuormaajista tästä.

Hammilta Tier 4i -jyrä

H20i yksivalssijyrä kuuluu uuteen Hammin tuoteperheeseen. Sen uusi kuusisylinterinen Deutz –dieselmoottori (160 kW) alittaa Tier 4i/Stage IIIB –päästörajoitukset. Jyrä painaa 20 tonnia ja moottoriteho on 160 kilowattia. Muuta sarjan jyrät ovat H18i (18,3 t) ja H25i (24,5 t).
H20i –jyrän rummun työleveys on 2,14 metriä ja tiivistysteho on valmistajan mukaan 60 kiloa neliösentille. Myös ohjaamo on uusi, eikä lasipintaa ole säästelty. Valmistajan mukaan konepeitto takana on onnistuttu moottoritilan muutoksista huolimatta pitämään matalana. Näin näkyvyys taaksepäinkin on pysynyt hyvänä. Huoltokohteet on kerätty samalle puolelle konetta. Koneessa on kaksi niin sanottua työaluetta, joista ECO –valinnalla sanotaan säästyvän polttoainetta.

Liugong ostoksilla

Kiinalainen maarakennuskonevalmistaja Liugong Machinery Corp ostaa valmistuskapasiteettia Euroopasta. Puolalainen (Podkarpackie) puskutraktoreita ja pyöräkuormaajia valmistava HSW (Huta Stalowa Wola) ja sen myyntiä maailmanlaajuisesti hoitava Dressta Co, Ltd sulautuvat osaksi kiinalaisyritystä. Kyseessä on Liugongin ensimmäinen yrityskauppa Kiinan ulkopuolella.
”Nyt tehty kauppa on tärkeä osa Liugongin maailmanlaajuista strategiaa nousta viidessä vuodessa kymmenen maailman suurimman maarakennuskonevalmistajan joukkoon”, kertoi LiuGongin johtaja  Zeng Guang’an ConExpossa maaliskuussa. Vuonna 2010 Liugong oli jo sijalla 15 ja se valmistaa mm. pyöräkuormaajia, kaivukoneita, kaivurikuormaajia, liukuohjattuja pienkuormaajia, tiehöyliä ym. Pyöräkuormaajissa yritys ilmoittaa olevansa yksi maailman suurimmista 15 prosentin markkinaosuudellaan.
Viime vuonna Liugong ilmoittaa valmistaneensa yhteensä 56.500 maarakennuskonetta.
Puolalainen HSW on perustettu vuonna 1937 ja valmistusohjelmaan kuuluu myös runsaasti erikoiskoneita mm. metsäteollisuuteen ja puunkäsittelyyn.
Edelleen Liugong tulee hyötymään Dresstan olemassolevasta jälleenmyyntiverkostosta ja näin kiinalaisvalmistaja vahvistaa asemiaan maailmanlaajuisesti.

Caterpillarin K –sarjalaiset syksyllä Eurooppaan

Caterpillar esitteli ConExpossa uusia K –sarjan pyöräkuormaajia, jotka saapuvat Eurooppaan vasta loppuvuodesta. Mallit ovat 950K, 962K, 966K, 972k ja 980K ja ne korvaavat tuotannossa H- sarjan.
Muita meillä vasta vuoden viimeisellä neljänneksellä nähtäviä uutuuskoneita ovat mm. Kaivukone 320E sekä runko-ohjattu dumpperi 740B.
Pyöräkuormaaja 980K on varustettu Cat C13 Acert moottorilla (275 kW) ja se on tietenkin Tier4i/Stage IIIB yhteensopiva. Uutta on myös kuormantunteva työhydrauliikka, uusittu ohjaamo sekä kasvaneet kuormaajan voimat. Mm. nostovoimaa on tullut lisää 25 ja kaatokuormaa 16 prosenttia. Uutta sähköhydraulista ohjausta voidaan käskeä joko ohjauspyörällä tai vipuohjauksella. Momentinmuuntimen lukitusmahdollisuus on saatavana optiona. Muuta pyöräkuormainuutuudet noudattavat samaa linjaa mallin 980K kanssa.
Kaivukone 320E painaa 20 tonnia ja on sekin Tier 4i/Stage IIIB yhteensopiva. Viime vuonna Baumassa esiteltiin jo suurempi malli 336E, joka painaa 36 tonnia. vanhoihin malleihin verrattuna uutuuskoneet operoivat kuutisen prosenttia pienemmällä polttoaineen kulutuksella, luvataan Caterpillarilta.
Edelleen Las Vegasissa näyttelyvieraita hemmoteltiin uusilla B –sarjan runko-ohjatuilla dumppereilla. Perheeseen kuuluvat mallit 735B (työkuorma: 36 t), 740B (43,5 t) ja 740B EI (42 t). Kaikissa kolmessa mallissa on Tier 4i –moottori.

Katso video B-sarjalaisista (Youtube).