Uutiset

Työkoneet

Cemo-tankkaussäiliöitä urakointiin

Raumalainen Aritsol Oy on aloittanut saksalaisten Cemo-tankkaussäiliöiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin kuluvan vuoden keväällä. Ensimmäinen toimituserä saatiin Suomeen kesäkuussa ja tuotteita on jo toimitettu asiakkaille. Aluksi säiliöt ovat pääosin dieselin kuljetukseen tarkoitettuja. Mallistossa on kolme erikokoista helposti siirreltävää säiliötä.

Aritsolin Taro Valo kädessään kaikissa malleissa käytössä oleva automaattinen tankkauspistooli. Vasemmalla 100 litran, keskellä 430 litran ja oikealla 200 litran tankkaussäiliöt dieselille.

Cemo on valmistanut polttoaineiden ja öljyjen varastointiin ja tankkaukseen tarkoitettuja järjestelmiä jo yli viisikymmentä vuotta. Valikoimassa on säiliöitä aina kombikannusta 30 000 litran säiliöihin. Isot tankit ovat kaksikerroksisia terässäiliöitä ja niitä käytetään kiinteästi asennettuina. Pienemmät ja siirreltävät säiliöt ovat muovisia. Cemon säiliöpakettiin kuuluu yleensä aina tankkaukseen tarvittavat laitteet, joten näin voidaan puhua tankkausjärjestelmistä. Yritys on alansa pioneeri ja Euroopan markkinajohtaja. Se valmistaa kaikki tuotteensa omissa tehtaissaan.

Sama asiakaskunta

Pumppauksen hoitaa 12 voltin sähköpumppu.

Aritsol myy ja markkinoi hallilämmittimiä ja voitelutarvikkeita ja se toimii läheisesti Kendall-öljymyynnin yhteydessä, joten tankkaussäiliöiden kohderyhmä on jo ennestään tuttua. ”Asiakaskuntaamme ovat urakoitsijat. Niin maarakennus- kuin metsäkoneurakoitsijatkin käsittelevät paljon polttoaineita säännöllisesti maastossa”, sanoo Aritsolin myynnistä vastaava Taro Valo. Lainsäädännön kiristyminen ja kuljetusten pistotarkastuksien lisääntyminen on kasvattanut kunnollisten liikuteltavien tankkausjärjestelmien kysyntää. Perinteinen öljytynnyri on vaikeasti sidottavissa ja se vaatii aina jonkinlaisen pumpun tai lappoletkun tankkauksen suorittamiseen.

Cemon tankkausjärjestelmät ovat CE-hyväksyttyjä ja ne mahdollistavat polttonesteiden turvallisen varastoinnin ja käsittelyn maastossa. Järjestelmään kuuluu aina polyeteenimuovista valmistetun säiliön lisäksi sähkökäyttöinen polttoainepumppu ja automaattinen tankkauspistooli pitkällä letkulla. Säiliöitä on helppo käsitellä tyhjänä niiden kevyen painon johdosta. Kiinnitys on helppoa ja tukevaa säiliöissä olevien integroitujen liinaurien johdosta, joiden avulla täydetkin tankit pysyvät lavalla turvallisesti ja laillisesti. Tiukkaan kiristäminenkään ei riko itse säiliötä. Valmistaja antaa säiliölle kymmenen vuoden materiaalitakuun.

ADR-hyväksyntää ei tarvita

Polyeteenimuovista valmistettuun säiliöön on tehty urat sidontaliinoja varten. Suojakansi voidaan avata ja sulkea, vaikka liinat olisivatkin paikoillaan.

Aritsolin maahantuomat säiliöt ovat tilavuudeltaan alle 450 litraa eivätkä näin vaadi ADR lain § 1.1.3.1.c mukaista tyyppihyväksyntää. Nyt maahantuotavat säiliöt ovat kooltaan 100, 200 ja 430 litraa. Lakipykälä mahdollistaa ”pienten” säiliöiden käytön ilman tyyppihyväksyntää, kunhan liiketoiminta ei ole ensisijaisesti polttoaineen kuljetusta. Koneurakoitsijat voivat näin kuljettaa laillisesti polttonesteet työkohteisiinsa.
Cemo-tankkaussäiliöt ovat muotoiltu siten, että niiden sitominen ja käsittely on helppoa. Integroidut nostokahvat vahvistavat rungon rakennetta ja nopeuttavat käsittelyä. Pienimmässä sadan litran mallissa on omat kiinteät ilmakumipyörät liikuttelua varten sekä urat sidontaliinoja varten. Suuremmissa malleissa on samoin urat liinoja varten sekä säiliörungon alaosaan on muotoiltu urat trukkipiikkejä tai nostoliinoja varten, joten täydenkin säiliön käsittely onnistuu helposti ja turvallisesti. Kaikissa malleissa on sähkökäyttöinen pumppu jopa 40 litran minuuttituotolla. Käytettävä virta otetaan paikalla olevasta koneesta tai autosta neljän metrin liitäntäkaapeleilla. ”Lähiaikoina on tulossa malleja, jotka on varustettu omalla kiinteällä akulla”, sanoo Taro Valo.

Käsipistooli on lukittavissa tankkauksen ajaksi. Syöttö katkeaa automaattisesti, kun tankki on täynnä.

Kaikissa malleissa on automaattinen tankkauspistooli lukittavalla ”liipasimella” ja riittävän pitkä syöttöletku. Sadan litran mallissa letku on kolme metriä pitkä ja suuremmissa malleissa pituus on neljä metriä. Kaikissa malleissa on letkuille ja sähkökaapeleille omat mietityt paikat kuljetuksen ajaksi. Suurimmassa mallissa on lukittava kansi, jonka alla kaikki oheislaitteet ovat suojassa säältä ja voroilta. Kannen kätisyys on vaihdettavissa. Reilun kokoiset täyttökorkit ja huohottimet kuuluvat pakettiin sekä täyttöletkun erillinen sulkuventtiili. Näin nestettä ei valu takaisin säiliöön niin helposti säilytyksen tai kuljetuksen aikana. Suuremmissa malleissa on automaattisesti ilmaava pumppu. Kaikki oheislaitteet kuin myös itse muovisäiliö ovat CE-hyväksyttyjä.

Dieselillä alkuun

Cemon valikoimasta löytyy omat tankkaussäiliöt niin dieselille, bensiinille kuin AdBluellekin. ”Näin aluksi keskitymme diesel-säiliöiden myyntiin, mutta otamme ohjelmaan myös nuo muut säiliöt lähiaikoina”, toteaa Valo. Eri aineille tarkoitetut säiliöt ovat erivärisiä, joten sekaannukset pyritään näin minimoimaan. AdBlue-mallissa on lisäksi isompi pistooli huomion herättämiseksi.

Suurimmassa 430 litran mallissa on lukittava suojakansi. Kaikki oheislaitteet jäävät kannen alle suojaan. Kannen kätisyys on vaihdettavissa.

”Keskitymme näihin alle 450 litran säiliöihin, jolloin ei tarvita ADR-tyyppihyväksyntää, määräaikaiskatsastuksia eikä rahtikirjaa kuljetuksen aikana. Toki näitä pieniäkin malleja on saatava ADR-hyväksyttynä tarpeen mukaan. Ensimmäinen erä säiliöitä on jo maassa ja jonkin verran uusia tankkausjärjestelmiä on käytössä urakoitsijoilla. Kysyntä on ollut sen verran vilkasta, että lähiaikoina tulemme tilaamaan lisää säiliötä Saksasta”, tuumaa Taro juttutuokion päätteeksi.

Aritsol esittelee uusia Cemo-tankkausjärjestelmiä syksyn päätapahtumassa Metko-messuilla Jämsässä syyskuun alussa.

Lue seuraavaksi