Uutiset

Työkoneet

CECE:n raportti kertoo karua kieltään

Euroopan konevalmistajien yhdistys CECE (Committee for European Construction Equipment) on tehnyt jäsenilleen kyselyn koronapandemian vaikutuksista huhtikuussa. Jopa 61 prosenttia sen jäsenkunnasta on joutunut rajoittamaan tuotantoaan rajusti ja 15 prosenttia tuotantolaitoksista on suljettu kokonaan.

Euroopan rakennusurakoitsijoista vain noin viisi prosenttia työskentelee samalla teholla kuin ennen pandemiaa. Tämä tietenkin vaikuttaa suoraan myös koneiden ja laitteiden kysyntään. Noin 20 prosenttia eri jälleenmyyjistä ja 11 prosenttia konevuokraamoista ilmoittavat toimintansa jatkuneen koko alkuvuoden samalla tasolla.

CECE:n huhtikuussa tekemän kyselyn mukaan 61 prosenttia kaikista konevalmistajista on joutunut rajoittamaan tuotantoaan merkittävästi koronapandemian takia.

CECE:n raportissa todetaan myös, että huhtikuussa tilanne huononi vielä oleellisesti maaliskuuhun verrattuna. Tämä nähdään varoitusmerkkinä siitä, että pahin on alalla vasta tulossa. Jäsenyrityksistä 60 prosenttia ennakoi tälle vuodelle 10-30 prosentin kysynnän laskua. Noin 25 prosenttia uskoo pudotuksen olevan vieläkin rajumpi eli yli 30 prosenttia. Noin 12 prosenttia on hieman optimistisella kannalla ja tarjoaa prosenttilukua 10.

Konevalmistajista lähes 50 prosenttia kertoo, että vain noin puolet työntekijöistä on töissä. Kolmasosalla töissä oli 70-100 prosenttia työvoimasta. Noin 22 prosentilla töitä paiski huhtikuussa 50-70 prosenttia palkollisista.