Uutiset

Työkoneet

Catilta uusia pyöräalustaisia

Cat M318F ja M320F päivittyvät Stage IV -versioiksi. Uusien koneiden suunnittelussa on Catin mukaan johtotähtinä käytetty luotettavuutta, edullisia käyttökustannuksia ja tietenkin kuljettajan ergonomiaa ja turvallisuutta. Uusissa malleissa on säilytetty vanhojen mallien parhaat ominaisuudet kuten tärinöitä vähentävä Smartboom-järjestelmä, kuormantunteva hydrauliikka, hydraulisesti pyörivät jäähdyttäjän siivet ym.

Ulkoinen muotoilu poikkeaa vanhasta. Ohjaamon paineistusta on lisätty ja ovi on aiempaa suurempi ja sisältää enemmän lasipintaa. Portaita on kolme ja kädensijat on uudelleen sijoitettu helpottamaan ohjaamoon kulkua. Oikea vipukonsoli nousee ylös ja sekin avartaa osaltaan kulkureittiä.

Etulasi on sekin uutta muotoilua ja pyyhkimiä on kaksi. Myös peilit ovat uutta suunnittelua ja ovat lämmitetyt. Sadelippa on sekin uusi, kuten myös valojen suojaukset. Vastapainon muotoilua on stailattu ja nyt myös sivukamera on vakiona peruutuskameran lisäksi. Ohjaamossa on erillinen näyttö kameroille.

Catin mukaan melutaso ohjaamossa on ainoastaan noin 71 desibeliä ja tärinätason kerrotaan vieläkin pienentyneen. Halogeenit on korvattu LED-valoilla. Vastapainossa on kameran suuntaan osoittava valo parantamaan pimeässä havainnointia taaksepäin. Ohjaamon kehykseen on kiinnitetty kolme ja puomiin yksi LED-valo.

Akselin keinunnan lukitus sekä seisontajarrun kytkeytymine kaivamaan ryhdyttäessä tapahtuvat automaattisesti. Lukitukset vapautuvat niin ikään automaattisesti kun kuljettaja painaa ajopoljinta. Siirtoajoa varten ohjaamossa on niin sanottu ajolukko, joka estää työhydrauliikan ja käännön käyttämisen ajossa. Myös vakionopeussäädin on nyt tullut maarakennuskoneisiin. Haluttu ajonopeus lukitaan monitorin näppäimellä.

Käynnistäiseen tarvitaan PIN-koodi, joka säilyy lyhyiden taukojen aikana koneen muistissa eli ruokatunnin jälkeen koodia ei tarvitse näpytellä uudestaan. Puskulevy on sekin uudestaan muotoiltu.

Kaikki jäähdyttimet on nyt kerätty samaan paikkaan huollon helpottamiseksi. Muutoinkin sähkö- ja hydraulikomponentit on nekin keskitetty omiin keskuksiinjsa huollon helpottamiseksi. Automaattirasvari on vakiovarusteena.

Moottorina on Cat C7.1 ACERT ja tehoa saadaan 126 kilowattia (169 hv). Aiemman partikkelisuodattimen lisäksi nyt käytetään myös pakokaasujen jälkikäsittelyä AdBlue:n avulla. Partikkelisuodattimen regenerointi tapahtuu kuten ennenkin täysin automaattisesti, eikä aiheuta katkoja työskentelyyn.

Vakiona löytyy niin ikään myös automaattinen tyhjäkäynnille pudotus ja moottorin sammutus tietyn tyhjäkäyntiajanjakson jälkeen.

Cat lupaa, että uusissa pyöräalustaisissa kaivukoneissa polttoaineen kulutus on uuden moottoriteknologian myötä laskenut noin 10 prosenttia aiempiin malleihin verrattuna.

Lue seuraavaksi