Uutiset

Työkoneet

Caterpillarin uusi minikaivukone vipuohjauksella

Cat 306 CR

Tyvitaitolla varustettu Cat 306 CR päivittyy nyt samaan tekniseen muottiin kuin Konepörssin koeajossakin aiemmin käynyt, vajaan kahden tonnin painoinen Cat 301.8. Se merkitsee muun muassa kuormatuntevaa hydrauliikkaa sekä uutta tilavampaa ohjaamoa. Eikä unohtaa kannata ainutlaatuista, Caterpillarin liukuohjatuista pienkuormaajistakin tuttua, vaihtoehtoisesti valittavaa vasemmalla kaivuvivulla ajoa. Toki perinteiset ajovivut ja -polkimetkin vielä löytyvät.

Artikkelista ”Koeajossa Cat 301.8 – Uutta ajattelua” selviää nyt esitellyn uuden 306 CR:n tekniikkakin sekä ominaisuudet melko pitkälle. Caterpillarin mukaan koko minikaivukoneperhe tulee olemaan tätä samaa teknistä toteutuslinjaa.

Pitkällä kauhanvarrella varustettu 301.8 pääsee kaivusyvyydessä 4 110 millimetriin ja ohjaamolla varustettuna työpaino nousee 7 175 kilogrammaan. Ensi vuoden aikana ohjaamon vaihtoehdoksi tullaan tarjoamaan myös turvakaarellista versiota.

Caterpillar lupaa tehoa tulleen lisää kaivutöihin tässä kokoluokassa ja näin esimerkiksi kolmen metrin etäisyydellä kääntökeskiöstä nousee ylös 3 555 kiloa. Muuttuvatilavuuksinen mäntäpumppu voimansiirrolle ja kaivuliikeille on sähköisesti ohjattu ja se antaa 151 litran minuuttituoton. Lisähydrauliikalle on oma pumppunsa ja puomin päähän litroja saadaan 90.

Moottorina on Cat C2.4 -turbodiesel 41,7 kilowatin teholla. Päästöluokka on kuten arvata saattaa Stage V. Vakiovarustelun taso pitää sisällään automaattisen tyhjäkäynnille pudotuksen ja moottorin sammuttamisen tietyn hiljaisen ajanjakson jälkeen.

Uusi LCD-näyttö on sama kuin aiemmin mainitussa koeajokoneessa ja kaikki samat toiminnot niin navigoinnin kuin informaation suhteen ovat olemassa. Bluetooth-yhteys on sekin saatavana.

(Cat 301.8 Konepörssin koeajossa elokuussa 2019.)

Puskulevyvaihtoehtoja ovat suora sekä kallistuva versio.

Minikaivukoneperheen yhtenäinen rakenne ja tekniikka edesauttavat myös siinä, että varaosanimikkeiden lukumäärä on oleellisesti pienempi kuin ennen. Caterpillarin mukaan huolto- ja korjaustöihin käytettävä aika on myös lyhyempi kuin aiemmin. Telarunkojen, puomin ja kauhanvarren ym. komponettien mitoitus on nyt sama kuin kokoluokkaa suuremmassa mallissa. Tällä on haettu kestävyyttä ja tukevuutta.


Lue myös: Bauma 2019: Caterpillar laittaa säännöt uusiksi.

Lue seuraavaksi