Uutiset

Työkoneet

Caterpillarin uusi M320 tarjoaa enemmän

Uusi Cat® M320 -pyöräalustainen kaivukone tarjoaa enemmän vääntöä ylävaunun kääntöön, pidemmän akselivälin sekä pidemmät huoltovälit. Valmistaja lupaa ylävaunun käännön olevan yhdeksän prosenttia vahvemman edeltäjämalliin, M320F:ään verrattuna. Näin työnteko nopeutuu. Pidempi akseliväli lisää koneen vakautta sekä tekee siirtoajosta tasaisempaa. Maksimi ajonopeus on 35 kilometriä tunnissa. Uusi M320 soveltuu hyvin moninaisiin kaivuu- ja materiaalinkäsittelytöihin niin sora- kuin asfalttialustalle.

Parantunut hydrauliikkajärjestelmä lisää koneen tehokkuutta, kun käytetään lisälaitteita. Monia yksityiskohtia on uusittu. Näin päivittäishuoltojen suorittaminen vie vähemmän aikaa. Suodattimien kasvaneet kapasiteetit sekä koneen pidentyneet huoltovälit lisäävät koneen työssäoloaikaa. Se alentaa koneen kokonaiskuluja (TCO).

Tehoa ja suorituskykyä

Uudessa M320:ssä on Caterpillar C4.4 -dieselmoottori, joka täyttää Stage V -päästönormit. Tehoa moottorista irtoaa 129,4 kilowattia. Käyttöä helpottavat monet vakiotoiminnot, kuten napista painamalla tyhjäkäynnille -toiminto, automaattinen kierrosluvun säätö, automaattinen moottorin sammutustoiminto sekä tarpeen mukaan toimiva jäähdytys dieselille ja urealle. Koneessa voidaan käyttää biodieseliä.

Käytön joustavuutta lisää tehokkaampi ylävaunun kääntö. Hydrauliikkajärjestelmä säätyy automaattisesti tarvitun tehomäärän mukaan ja järjestelmä tarjoaa kuljettajalle entistä tarkemmin hallittavia toimintoja. Raskaita nostoja varten koneessa on erityinen nostotehoa kasvattava ”buusteritoiminto”. Se lisää osaltaan koneen joustavaa käyttöä.   

Pidemmät huoltovälit

Cat M320:ssä on kapasiteetiltaan suuremmat suodattimet. Valmistaja lupaa niiden alentavan vaihto-osien kustannuksia viiden prosentin verran. Uudentyyppiset suodattimet tarjoavat jopa puolet pidempää käyttöikää aikaisempiin verrattuna. Hydrauliikkaöljynsuodatin on uusi ja vastaventtiilit parantavat suodatuksen laatua. Vaihtoväli on 3 000 tuntia. Kaksi polttoainesuodatinta suojaa moottoria epäpuhtauksilta.

Kaikki päivittäishuollot ja -tarkastukset pystyy tekemään tukevasti maassa seisten. Rasvanippoja on koottu yhteen voitelun nopeuttamiseksi. Lisävarusteena on saatavana automaattinen keskusvoitelujärjestelmä, myös työlaitteille sekä kääntökehälle. Koneen nesteiden analyysiä varten olevat näytteidenottopisteet sijaitsevat alhaalla. Se helpottaa toimenpidettä. Kuljettaja pystyy seuraamaan huoltovälejä sekä suodattimien tiloja ohjaamon kosketusnäytöltä. Se helpottaa huoltojen suunnittelua.

M320:ssä on Caterpillarin Standard Product Link™ -järjestelmä. Se kerää tietoa kriittisistä toiminnoista, vikakoodeista ja häiriötiloista. Uuden etähallinnan myötä voidaan maastossa olevan koneen toimintoja diagnosoida korjaamolta käsin. Näin säästyy paljon aikaa, kun ei tarvitse mennä koneen vierelle toimintoa varten.

Mukavuutta ja näkyvyyttä

Tarjolla on kaksi Next Gen -sarjan ohjaamoa, Deluxe ja Premium. Kaikki hallintalaitteet on sijoitettu kuljettajan etupuolelle ja niihin yltää helposti. Kone voidaan käynnistää monella tavalla; painamalla käynnistysnappulaa, Bluetooth-avaimella tai kuljettajakohtaisella ID-koodilla. Kullekin kuljettajalle voidaan räätälöidä omat asetukset, jotka kone muistaa ja kytkee ne päälle, kun tietyllä koodilla kirjaudutaan sisään.  

Koneen toimintoja voi selata uudella 10 tuuman kosketusnäytöllä tai erillisellä rullalla.  Esimerkiksi ilmastointi- ja lämmityslaitetta voidaan säätää uuden näytön kautta.          

Ohjaamon kiinnityskumeja on parannettu, jolloin on saatu vähennettyä ohjaamon värinöitä. Näin kuljettaja jaksaa työskennellä pidempään. Vasen vipukonsoli nousee ylös, mikä helpottaa ohjaamoon nousua ja sieltä poistumista. Monia kuljettajan toistuvia toimintoja on vähennetty. Esimerkiksi seisontajarru (kaivujarru) kytkeytyy päälle ja pois tilanteen mukaan.    

Työn turvallisuutta ja tehokkuutta parantaa vakiona saatava kamerajärjestelmä. Taka- ja oikea sivukamera sekä suuret ikkunapinnat parantavat näkyvyyttä joka suuntaan. Lisävarusteena koneeseen saa monesta kamerasta koostuvan, 360 asteen näkymää tuottavan järjestelmän. Myös uusi, tasainen konepeitto parantaa näkyvyyttä taakse.


Cat® M320 TEKNISET TIEDOT

Moottori: Cat® C4.4
Teho:  129,4 kW (176 hv)
Omapaino:  18,8–21,2 t
Maks. kaivusyvyys:  6 030 mm
Maks. vaakaulottuvuus: 9 290 mm
Maks. kuormauskorkeus: 6 960 mm


Suomessa Caterpillarit myy Avesco Finland.


Lue seuraavaksi