Uutiset

Työkoneet

Caterpillarilta kaivoskuormaaja akuilla

Caterpillar Inc ja sen maanalaisten kaivoskoneiden osasto testaa uutta akkukäyttöistä kaivoskuormaajaa kanadalaisessa kaivoksessa. Kuormaajaa, tyyppimerkinnältään R1300G, on koeajettu jo vuoden 2017 alusta alkaen Caterpillarin omalla testialueella Peoriassa, ja nyt siirryttiin siis jo oikeisiin työolosuhteisiin. Akkukäyttöisten koneiden kehitystyötä tehdään tällä hetkellä siis laajalla rintamalla.

Caterpillarilta korostetaan, että nykyinen konsepti ei vielä vastaa lopullista sarjatuotantoon tulevaa versiota, ja siksi tekniikastakaan ei anneta vielä yksityiskohtia julkisuuteen. Se kerrotaan, että voimanlähteinä käytetään isoja lithium-akkuja.

”Asiakkaidemme tavoitteet on yhä syvemmälle menevissä kaivostunneleissa. Ilmanvaihdon kustannukset nousevat useassa tapauksessa esteeksi ja sähkökäyttöiset

Cat 988K XE.

ajoneuvot vähentävät ilmanvaihdon tarvetta, sekä estävät lämmön nousua alhaalla tunneleissa”, tiivistää maanalaisen teknologian tuotepäällikkö Jay Armburger Caterpillarilta.

Sähkön käyttöä koneiden voimansiirroissa lisätään Caterpillarilla kovaa vauhtia ja tuotekehityksen painotukset ovat akku- ja hybridikoneissa. Eri ratkaisuihin on saatu jo yli 250 patenttia.Tuore esimerkki uudesta teknologiasta on Steinexpossa 2017 esitelty Cat 988K XE.

Lue tästä artikkeli: Cat sähköisti kasiparinsa. 

Myös Caterpillarin kiviautoissa ja jopa asfaltin levittimissä sähkö on jo voimansiirrossa läsnä. Näistä saatua teknologiaa hyödynnetään nyt siis myös kaivoskoneissa. Akkukäyttöisen kaivoskuormaajan suunnittelu lähti dieselversion modifioinnista. Koneesta poistettiin ensin dieselmoottori ja voimansiirtolinja momentimuuntimineen.

Moottoritilan rakennetta muutettiin siten, että sinne saatiin sopimaan akut ja sähkömoottorit. Lopputuloksena oli sähköinen voimalähde ja mekaaniset akselit. Kaivoksella tehtävien koeajojen avulla pyritään saamaan ratkaisuja muun muassa akkujen tilantarpeen pienentämiseen, lämmän tuotannon pienentämiseen ja koneen jäähdytysjärjestelmien tehostamiseen sekä kehitysideoita turvallisuusnäkökohtiin.

Caterpillar on asiakashaastattelujensa perusteella tullut siihen tulokseen, että akkupaketti ladataan koneessa. Näin kaivosyhtiöiden ei tarvitse rakentaa erillistä varastointitilaa lisäkustannuksia hankintahinnoillaan aiheuttaville lisäakuille. Sen sijaan kehitteillä on erittäin nopea akkujen lataus. Tavoitteena on, että kuljettaja voi lyhyen tauoan aikana saada akut täyteen varaukseensa. Caterpillar on itse kehittämässä parhaillaan myös kompaktia latausasemaa.

”Tulevaisuus on akuissa. Teimme kaikkemme kehittääksemme toimivan konseptin akuukäyttöisestä R1300G-kaivoskuormaajasta ennen kuin lähetimme sen oikeisiin töihin Kanadaan. Keräämme nyt dataa, jonka avulla lopullinen kuormaaja muotoutuu turvalliseksi ja tehokkaaksi Cat-brändiin sopivaksi tuotteeksi”, lopettaa Armburger.

Lue seuraavaksi