Uutiset

Työkoneet

Caterpillar osa 2 – kustannukset alas – teho ylös

Caterpillar on aina tuonut demoesityksissään mielellään julki seikkoja, joilla koneen elinikäisiä kustannuksia pystytään alentamaan. Kaikki perustuu aina tehtyihin tutkimuksiin. Mitä ei voi mitata, sitä ei voi muuttaa. Kuljettajan aiheuttamat palkka- ym. kulut, korjaus- ja huolto- sekä polttoainekustannukset edustavat kukin noin 30 prosenttia koneen eliniän kuluista. Kaikkiin näihin voidaan saada muutosta aikaan. Caterpillar pyrkii uusilla konemalleillaan vaikuttamaan niihin kaikkiin.

Kuljettajan tehokkuuden toivotaan nousevan erilaisten kaivuavustajien avulla. Aiemmin mainittu pienempi polttoaineenkulutus saadaan aikaan pääosin komponenttivalinnoilla. Työhydrauliikassa on uusi tehokkaampi pumppu ja uudet venttiilit. Kaivutöissä käytettävät moottorikierrokset pystytään tehokkaamman hydrauliikan

Nyt uusissa kaivukoneissa on viisi puhallinta eri järjestelmien jäähdytykseen. Polttoainetta säästyy, kun oikea jäähdytysteho saadaan sähkökäyttöisillä tuulettimilla sinne, missä sitä tarvitaan.

ja parantuneen automatiikan ansiosta pitämään matalampina.

Yksi merkittävä muutos on yhden ison tuulettajan hylkääminen. Nyt jokaiselle järjestelmälle ja kennolle on oma pieni, sähkökäyttöinen puhaltimensa. Yhteensä niitä löytyy nyt konepeiton alta viisi. Jokainen niistä pyörii vain tarvittaessa ja juuri oikealla teholla. Caterpillar on mitannut muun muassa kiviauton lastauksessa kuluvaa polttoainemäärää edellisellä mallilla 320 FL sekä uusilla malleilla 320 ja 320 GC. Kun vanha malli popsi menemään 21 litraa tunnissa, niin 320 vei 16,8 ja 320 GC 15,4 litraa tunnissa.

Kaivualueita on kolme, niistä ECO on kaikkein polttoainetaloudellisin.

Huoltokustannuksia saadaan alennettua muun muassa pidentyneiden huoltovälien ansiosta. Komponenttien, esimerkiksi erilaisten suodattimien, määrä on oleellisesti vähentynyt. Esiohjaus ei enää ole hydraulinen, joten sen pumppu ja suodattimet ovat mennyttä.

Myös hydrauliikkaöljyn suodatin on uusittu ja tuplarakenteensa ansiosta se on muun muassa nopeampi ja puhtaampi vaihtaa kuin aiemmin. Tukkeutumisesta tulee varoitus ohjaamon näytölle. Suodattimen ulompi verkko rikkoo ilmakuplia ja estää näin kavitaatiota pumpussa. Tästä syystä hydrauliikkaöljysäiliön tilavuutta on kyetty pienentämään. Uuden suodattimen vaihtoväli on kasvatettu 2 000:sta tunnista 3 000 tuntiin.

Uudessa ilmansuodatinkonstruktiossa on nyt keskipakovoimaan perustuva esipuhdistin, joka lisää varsinaisen suodatinelementin ikää Catin lupausten mukaan jopa puolella.

Lue myös: Caterpillar osa 1 – koneohjausta tehdasasennuksena ja Caterpillar osa 3 – tuottavuus tarkkailuun.

Myyntijohtaja Michael Wackström Witraktorilta pitää kädessään uutta ilmansuodatinelementtiä. Caterpillarin tavoitteena on vähentää eri kokoluokissa käytettävien komponenttien määrää. Esimerkiksi ilmansuodattimien määrä pienenee viidestätoista neljään. Uusi ilmansuodatin pitää sisällään myös esisuodattimen.

Lue seuraavaksi