Uutiset

Työkoneet

Caterpillar-kauppaa jo 70 vuotta

Wihuri-konserniin kuuluva Witraktor on toiminut Caterpillarin maahantuojana jo kunnioitettavat 70 vuotta. Katse on edelleen tulevaisuuteen, ja Witraktor haastaakin perinteisenä toimialana pidetyssä konekaupassa vakiintuneet toimintamallit tuomalla täysin uusia ajattelu- ja toimintamalleja markkinoille.

Caterpillar-tuotteiden maahantuonti alkoi Autolan solmittua maahantuontisopimuksen Caterpillar Companyn kanssa 11.4.1947. Maahantuonti siirtyi Wihurille merenkulkuneuvos Antti Wihurin ostettua Autolan liiketoiminnot seitsemän vuotta myöhemmin. Kaupan kasvaessa Autolan koneosastoa uudelleenorganisoitiin, ja vuonna 1957 Cat-koneiden myyntiä varten perustettiin oma liiketoimintayksikkönsä: Witraktor. Seuraavana vuonna Witraktorille valmistui Vantaalle omat toimisto- ja korjaamotilat, joissa toiminta jatkuu vielä tänäkin päivänä osana Wihurin Teknistä Kauppaa.

Vesa Laineenkare

”Me Witraktorilla haluamme jatkossakin asemoitua Suomen konekaupan huipulle tarjoamalla uusille ja nykyisille asiakkaillemme edukseen erottuvia kokonaisvaltaisia ja korkealaatuisia Caterpillarin tuotteita, palveluita ja ratkaisuja. Meillä on siitä käytännön näyttöä ja kokemusta jo vuodesta 1947. Tavoitteenamme on jatkossakin olla toimialamme kärkijoukkue, kaikilla mittareilla mitattuna, myös seuraavat 70 vuotta.” Catliiketoimintajohtaja Vesa Laineenkare toteaa.

Seitsemän vuosikymmentä

Toisen maailmansodan jälkeisenä aikana Suomessa oli huutava pula työkoneista. Suomeen saatiin kuitenkin lukuisia käytettyjä Caterpillar-koneita liittoutuneiden ylijäämävarastosta ennen uusien koneiden maahantuonnin käynnistymistä. Suomen jälleenrakennukselle nämä koneet olivat korvaamattoman arvokkaita, sillä taloustilanne oli haastava ja valuuttaostot olivat tarkoin säännösteltyjä. Seuraavina vuosikymmeninä maahantuonti kasvoi hitaasti elpyvän kansantalouden mukana, mutta kaluston tarve oli edelleenkin suuri. Talouden suhdanteiden vaihteluista huolimatta Suomen Caterpillar-konekanta jatkoi kasvuaan vuosikymmenestä toiseen.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen Caterpillarin tuotevalikoima on kasvanut lähes vuosittain uusilla innovatiivisilla kone- ja laitetyypeillä. Caterpillarin tuoteperheeseen kuuluvat maarakennus- ja kaivoskoneet, varavoima, kaasuturbiinit teollisuuden käyttöön sekä teollisuusmoottorit.

Alun perin yhden maahantuontipisteen organisaatio on vuosikymmenten kuluessa kasvanut koko maan kattavaksi liiketoiminnaksi. Tämän päivän Witraktor on nykyaikainen palveluorganisaatio, rakentuen seitsemästä täysimittaisesta palvelukeskuksesta sekä 57:stä täydellisesti varustellusta piirihuoltoautosta. Koneiden myynnin ja huollon lisäksi Witraktor tarjoaa asiakkailleen myös eri tarpeisiin räätälöitäviä rahoitus- ja palvelukonsepteja.

Caterpillarin lähellä Malagaa sijaitseva koulutuskeskus on tullut tutuksi monelle suomalaisellekin urakoitsijalle vuosien mittaan.

Witraktor työllistää noin 300 henkilöä, joista suurin osa toimii jälkimarkkinoinnin eri tehtävissä. Vakiintuneiden palvelujen lisäksi Witraktor tarjoaa asiakkailleen myös käyttökoulutusta ja teknistä tukea. Witraktor on suunnannut Caterpillarin kanssa katseensa tulevaisuuteen. Caterpillar haastaa perinteisenä toimialana pidetyssä konekaupassa vakiintuneet toimintamallit tuomalla täysin uusia ajattelu- ja toimintamalleja markkinoille. Caterpillar-koneisiin tuodaan koko ajan lisää älyä. Cat-maailmassa perinteinen rautakone onkin nykyään varusteltavissa esimerkiksi data-seurannalla, tiedonsiirrolla, analytiikalla, koneohjauksella sekä etäkäytöllä. Nyt voidaankin puhua ”Smart Iron”- aikakauden alkamisesta koneiden jokapäiväisen käytön osalta.

Witraktor on ollut mukana jokaisessa ilmestyneessä Konepörssin numerossa. Tässä ilmoitus Konepörssin ensimmäisestä numerosta joulukuussa 1981.

Nykyään Caterpillar on maailmanlaajuisesti ylivoimaisesti suurin konevalmistaja, ja se satsaa vuosittain huomattavia summia tuotekehitykseensä. Caterpillar työllistää yli 95 000 henkilöä. OP.

Lue seuraavaksi