Uutiset

Työkoneet

Caterpillar automatisoi kiviautoja Rio Tintolle

Kaivosteollisuus on jo vuosia pyrkinyt automatisoimaan malmin ja sivukiven kuljettamista. Kaivoskoneiden valmistajat ovat siksi sijoittaneet suuria summia saadakseen esimerkiksi kiviautot kulkemaan tarkasti ja turvallisesti lastauspaikalta kippaukseen. Ilman kuljettajaa. Kaivosyhtiöille tämä merkitsee merkittävää kustannusten säästöä. Tosin kuljettajille tämä lienee varsin huono uutinen.

Marandoon avolouhos.

Esimerkiksi Caterpillar on jo vuosia toimittanut näitä automaatiojärjestelmiään kaivoksille ympäri maailmaa. Nyt australialais-englantilainen Rio Tinto, yksi maailman suurimmista kaivosjäteistä, asentaa 19 omaan Cat 793F -kiviautoon jälkiasennuksena tämän autonomisen järjestelmän. Cat-kiviautojen lisäksi yrityksellä on alueen rautamalmikaivoksilla ajossa Komatsun kiviautoja, joita on jo automatisoitu vastaavalla Komatsun järjestelmällä.

Rautamalmikaivos sijaitsee Pilbaran alueella Marandoossa, Australian länsiosassa. Rio Tinton omistamat 12 rautamalmikaivosta alueella tuottivat vuonna 2016 noin 323 miljoonaa tonnia rautamalmia. Se on yli 10 prosenttia koko maailman tuotannosta.

Vuonna 1994 avatun Marandoo-kaivoksen osuus alueen kokonaiskakusta on noin 20 miljoonaa tonnia ja tätä määrää Caterpillarin kiviautot tulevat siis jatkossa siirtämään automaation avulla, ilman kuljettajaa. Pilbaran Marandoo-kaivokselta kivi kuljetetaan rautateitse satamaan. Kaivos on suunniteltu toimimaan vuoteen 2030 asti.

Ensimmäiset Catit tullaan varustamaan automatiikalla puolivälissä tätä vuotta ja kokonaan projektin lasketaan olevan maalissa ensi vuoden loppuun mennessä. Caterpillarin tuotespesialisteilla ja Australian jälleenmyyjän WesTracin asiantuntijoilla tulee olemaan projektin sisäänajossa ja tukitoiminnoissa suuri rooli.

”Olemme kiitollisia tästä Rio Tinton suomasta mahdollisuudesta asentaa automaatiojärjestelmämme (Cat autonomous haulage system) useisiin kiviautoihin. Tekniikka on jo testattua ja tunnettua”, kertoo johtaja Jean Savage Caterpillarilta.

”Meillä ja Caterpillarilla on takana jo 50 vuotta yhteistyötä ja nyt siinä alkaa aivan uusi luku. Tämä projekti on osa muuttaa kaivoksen toiminnat yhä turvallisemmiksi ja tehokkaammiksi”, lisää Rio Tinton johtajistoon kuuluva Chris Salisbury.

RioTinton liikevaihto vuonna 2016 oli lähes 34 miljardia dollaria ja voittoa yritys tuotti 4,8 miljardia. Yritys työllistää maailmanlaajuisesti noin 50 000 ihmistä ja sen kaivokset tuottavat rautamalmia, alumiinia, kultaa, timantteja, hiiltä, uraania ym. Yritys on listattu sekä Lontoon että Sydneyn pörsseissä. 

Lue seuraavaksi