Uutiset

Työkoneet

Cat 910K suosittuun kokoluokkaan

Pitkään markkinoilla olleet ja hyvän maineensa ansainneet Cat IT14G2 (suora-aisainen) ja 914G2 (Z-aisalla) korvattiin alkuvuodesta 2014 sisarmalleilla 910K (iso kuva) ja 914K. Nämä uudet mallit palvelevat samalla sekä yhdensuuntaisnoston tekevänä että Z-aisan ominaisuuksilla varustettuina.

Uudet mallit eroavat hieman toisistaan etenkin hydrauliikan osalta. Mallissa 914K on kuorman tunnistava, muuttuvatilavuuksinen työhydrauliikan pumppu, kun taas 910K:ssa on hammaspyöräpumppu. Ulkomitoiltaan ja moottoritehoiltaan koneet ovat yhteneväiset. 914K:n kuormauskorkeus tosin on hieman 910K:ta suurempi. Tätä edesauttaa se seikka, että 914K:n vastapaino ja takarunko ovat astetta raskaampia, jolloin kaatokuormakin on hieman suurempi.

Witraktorin myyjä Heikki Koskema myi ensimmäisen 910K-mallin joutsalaiselle Adek Oy:lle. Koneella operoidaan Joutsassa kahden tehdasalueen logistiikkaa. Lähekkäin sijaitsevat Wavin Labkon lujitemuovitehdas ja Grundfos Environment Finland Oy Ab:n pumppaamoita valmistava tuotantolaitos ovat asiakkaina. Paitsi sisäiset kuljetukset, autojen lastaukset ja purut, myös lumityöt ovat työlistalla.

”IT14G on ollut noin 20 vuotta mallistossa varsin pienin muutoksin ja sillä on vankka maine käyttäjien keskuudessa. Koneen suorituskyky ja luotettavuus ovat pitäneet sen suosittuna mallina ja siksi sitä kait ei ole paljon muutettukaan vuosien saatossa. Uusi 910K sijoittuu myös yleiseen volyymikokoon eli kahdeksan tonnin ja 70 kilowatin luokkaan. Uudet ominaisuudet tekevät siitä entistäkin paremman kokoluokassaan”, lupaa Koskema aluksi.

Suunnittelun tavoitteena on ollut tehdä malleista 910K ja 914K mahdollisimman yhtenäisiä muun pyöräkuormaajaperheen kanssa. Se näkyy tietysti esimerkiksi aisastossa. Se on nimittäin optimoitu Z-aisasto samantyyppisesti kuin esimerkiksi malleissa  924–962. Ohjaamo taas on samantyyppinen kuin 906-, 907- ja 908-malleissa.

”Vaikka uusissa koneissa on kuljettajan tottumusten mukaisesti räätälöitäviä ominaisuuksia, niin helppo käytettävyys on säilytetty. Yksi iso tavoite oli vielä tehdä koneista vähintään yhtä kestäviä ja suorituskykyisiä kuin edeltäjänsä. Tähän saakka meillä on ollut vain yksi malli välillä 7–12 tonnia. Nyt siihen on kaksi ja vuonna 2016 tulee vielä kolmas”, täydentää tuotepäällikkö Timo Salin.

910K ja 914K -malleissa hydrostaatin aggressiivisuutta voidaan säätää painonapista ohjaamossa. Se pitää sisällään kolme eri asetusta. Käytännössä valinta vaikuttaa siihen, miten terävästi kone tekee suunnanvaihdon. Lisäksi 910K ja 914K -malleissa voidaan työhydrauliikan liikkeiden nopeutta säätää niin ikään yhdestä painonapista. Aisojen nosto ja lasku sekä kauhan tyhjennys- ja täyttönopeudet ovat helposti säädettävissä kuljettajan mieltymysten ja käynnissä olevan työtehtävän vaatimusten mukaan.

Moottorina on pitkittäin taakse asennettu Cat C3.8B (Stage IIIB). Näin Cat lupaa hyvän pääsyn moottorin kyljille. Pakokaasujen puhdistukseen käytetään partikkelisuodatinta Regenerointi tapahtuu pääsääntöisesti passiivisesti ja automaattisesti. Aika-ajoin tarvitaan kuitenkin aktiivista regenerointia, joka saattaa edellyttää kuljettajatoimenpiteen, eikä ole näin ollen ”täysautomaattinen”.

Ohjaamo on laitettu kokonaisuudessaan uusiksi. Hallintalaitteiden sijoittelua on uudistettu ja eritoten oikeanpuoleiseen hallintapaneeliin on keskitetty ajon ja kuormaamisen toimintoja.

Näitä ovat esimerkiksi työlaitteen säätö, hydrostaatin aggressiivisuus, ajonvakaaja, työlaitteen kaivuasentoon palautus, noston asetin, moottorin käyntinopeuden hallinta ja vedon hallinta.

Paneelin symbolisto on varsin selkeä. Kuormaajan vipuun on keskitetty voimansiirron, tasauspyörästön sekä lisähydrauliikkojen hallinnat.

Adek Oy:n kuljettaja Vesa Hurri oli marraskuussa ajanut koneella kolmisensataa tuntia. Edellinen työjuhta oli IT14G2. Hurrin mielestä hydrauliikkaa on uudessa mallissa kehitetty vielä enemmän käteen sopivaksi. Nappien lukumäärän lisääntymisen ohjaamossa Hurri on pannut myös merkille.

”Hoidan täällä tehdasalueilla kaikki sisäiset siirrot sekä autojen lastaukset. Tällaiset 1700 kilon säiliöt ovat hyvinkin yleisiä. Wavin Labkon suurimmat lujitemuovisäiliöt painavat yli 3000 kiloa ja silloin tuodaan paikalle hieman isompi pyöräkuormaaja. Vastapainoa tähän on lisätty 400 kiloa ja trukkipiikkeihin tukipalkkeja on jatkettu, jotta säiliö pysyy kyydissä paremmin”, kertoo Hurri.

Cat 910K ja 915 4K Youtube-videossa.

Lontoonkielinen K-mallien esittely.

Adek Oy:n toimitusjohtaja, toisen polven yrittäjä Jari Reponen kertoo, että tällä hetkellä yrityksellä ei ole muita koneita tai työmaita kuin Joutsan tehdasalueet.

A. Reponen Oy tunnetaan konepajastaan ja Jari vetääkin täysipäiväisesti sitä bisnestä. Kyseessä on vuonna 1978 perustettu yritys, joka on erikoistunut metalli- ja teräsrakenteiden suunnitteluun, valmistukseen ja pintakäsittelyyn. Adek Oy on hänen sanojensa mukaan enemmän harrastus. Jarin veljellä Karilla on vielä yritys nimeltään Kuljetus ja Maanrakennus Reponen Oy, joka tekee maarakentamista laajalla rintamalla. Veljekset ovat siis varsinaisia monialayrittäjiä.

Adek Oy:n toimitusjohtaja Jari Reponen (oik.), Witraktorin myyjä Heikki Koskema sekä koneen kuljettaja Vesa Hurri poseeraavat noin 300 tuntia ajetun uuden Cat 910K -pyöräkuormaajan kanssa marraskuussa 2014.

Lue koko artikkeli tulevasta Konepörssistä 1/2015 (ilmestyy 13.1.)

Lue seuraavaksi