Uutiset

Työkoneet

Caselta uudet kompaktit pyöräkuormaajat

Case Construction Equipment esitteli eilen 25.9. Pariisin lähettyvillä sijaitsevassa koulutuskeskuksessaan uudet pyöräkuormajaamallit 5,4-6,5 tonnin kokoluokkiin. Ensikosketus on saatu ja sen perusteella voikin sanoa,että uusissa F-malleissa on menty aimo harppaus eteenpäin, kun vertailukohdaksi otetaan vanha, vuonna 2005 esitelty E-perhe (pikkukuva).

Uuden malliston lanseeramista on edeltänyt asiakaspalautteen keräämisen lisäksi prototyppien testiajoaja niin arktisissa kuin kuumissakin olosuhteissa.

Mallimerkinnät ovat 21F 43 kW), 121F (48 kW), 221F (55 kW) ja kuvan 321F (55 kW). Case on luopunut kuormaajan koteloaisasta ja siirtynyt takaisin perinteiseen Z-aisastoon. Tosin malleista 21F ja 121F on saatavilla myös trukkipiikkityöhön parhaiten soveltuvat suorat aisat yhdensuuntaisuusnostolla. Z-aisasto tarjoaa suuremmat irroitus- ja nostovoimat enemmän kauhalla töitä tekeville.

Silmiinpistävin muutos ulkoisesti on uuden ”maisemaohjaamon” lisäksi matalampi rakennekorkeus, joka helpottaa lavetti- tai lavakuljetusta työmaalta toiselle.  Mallista riippuen korkeudesta on pystytty nipistämään 100-300 millimetriä. 21F ja 121F –mallien korkeus jää alle 2,5 metrin. Samalla ohjaamon kulkureitti on sekin madaltunut. Oven kynnys on 300 millimetriä alempana kuin aiemmin.

Akselivälejä on pidennetty hieman, mikä on osaltaan parantanut koneiden nosto- ja kuormankantokykyä. Esimerkiksi kuvan pienin malli  21FXT nostaa nyt 2000 kiloa, mikä on peräti 400 kiloa kuin aiempi yksiaisainen E-malli kykeni käsittelemään.

Suuremmista pyöräkuormaajista tuttu taka-askelin oskillointi on nyt tuotu myös kompakteihin malleihin. Ohjaamo ja kauha pysyvät vaakatasossa, vaikka takapyörät kohtaavat toispuolisen esteen. Maa-aineksen läikkyminen kauhasta pienenee.

Myös hydrauliikan tehoa on kasvatettu. Suurta tuottoa vaativille työlaitteille taataan nyt High Flow –hydrauliikalla 130 litran minuuttituotto aiemman 70 litran sijaan. High Flow on saatavilla malleihin 221F ja 321F.

Samoihin malleihin on saatavana myös hydrostaattisesta voimansiirrosta nopea versio. Maksimi siirtonopeus suuremmalla nopeusalueella on valmistajan mukaan 33 kilometriä tunnissa.

Kilpikonnasta rusakkoon ja päinvastoin voidaan vaihtaa kuormituksen ollessa päällä.

Yhdistetty jarru-/ryömintäpoljin on sekin uutta konstruktiota ja voimansiirron progressiivinen hidastuminen jarrutettaessa parantaa hallinnan tarkkuutta.

Ohjaamon värisävy sisältä on nyt vaalea ja yleisvaikutelma laajojen lasipintojen ansiosta varsin valoisa. Case käytti takavuosina koneidensa ohjaamoissa varsin tummia sävyjä.

Ilmankiertoa on parannettu ja venttiileitä on nyt kaikkiaan 10 kappaletta. Kuormaajan hallintavivun napeilla hallitaan  lisähydrauliikkaa, tasauspyörästöä ja voimansiirtoa. Periaatteessa kuljettajan ei tarvitse irroittaa oikeaa kättään vivusta kuormatessaan. Tosin runko-ohjauksen hallinta vivusta vielä puuttuu.

Moottorina on FPT industrial, jonka pakokaasujen puhdistus tapahtuu ilman partikkelisuodatinta tai AdBlue-nestettä.

55 kilowatin tehoinen moottori jää Euroopassa Stage IV-vaiheen ulkopuolelle, eli meillä se alittaa voimassa olevan Stage IIIB-vaatimuksen. Tehoraja Stage IV-vaiheelle on 56 kilowattia.

Hiukkaspäästöjä pudotetaan ensin DOC-teknologialla ja jäljellejääneet hiukkaset kerätään niin sanottuun partikkelikatalysaattoriin. Kun tietty määrä on saavutettu katalysaattorin automaattinen regenerointi tapahtuu kuljettajan tietämättä asiasta mitään.

Käytettävät komponentit sopivat paljon pienempään tilaan, kuin esimerkiksi massiivinen partikkelisuodatin . Tästä syystä Casen uusissa pyöräkuormaajissa näkyväisyys taaksekin on säilynyt melko hyvänä.

Maarakennuskoneista vastaava apulaisjohtaja Andy Blanford kertoo, että uusien mallien sarjatuotanto on alkanut ja loppuvuodesta niitä on saatavilla Euroopankin markkinoille.

Lue seuraavaksi