Uutiset

Työkoneet

Caruna jatkaa sähkönsiirtoverkkonsa uudistamista

Caruna jatkaa sähkönsiirtoverkkonsa uudistamista Lounais-Suomessa ja Satakunnassa. Suunnitteilla oleva kolmivuotinen verkonparannushanke on jatkoa alueella aiemmin tehdyille rakennus- ja saneerausprojekteille. Tavoitteena on parantaa sähkönjakelun toimitusvarmuutta, ja hankkeen myötä sähköverkon runkojohdot saadaan lähes kokonaan säävarmoiksi.

Caruna jatkaa sähköverkon uudistamista ja toimitusvarmuuden parantamista Satakunnassa Sastamalassa sekä Lounais-Suomen suunnalla muun muassa Kemiönsaaressa, Koski TI:ssä, Liedossa, Marttilassa, Mynämäellä, Paimiossa, Pöytyällä, Salossa, Sauvossa, Taivassalossa ja Vehmaalla. Lopulliset alueet tarkentuvat suunnittelun edetessä. Caruna aloitti ensimmäisen, tehostetun rakentamis- ja saneeraushankkeen Lounais-Suomen ja Satakunnan verkkoalueilla keväällä 2014. Seuraavan kolmivuotisen hankkeen Caruna käynnisti syksyllä 2015. Nyt suunnitteilla oleva 20 ja 0,4 kilovoltin jakeluverkon saneeraus on jatkoa näille verkonparannushankkeille, ja maakaapelointi etenee taajamista haja-asutusalueille. Kolmannen hankkeen arvo on 50–100 miljoonaa euroa.

”Rakennustyöt ovat edenneet suunnitellusti, ja nyt jatkamme verkon uudistamistyötä. Etsimme parhaillaan yhteistyökumppaneita parannushankkeiden toteuttamiseen. Tavoitteenamme on turvata luotettava sähkönjakelu myös haasteellisissa sääolosuhteissa ja varmistaa, että sähköverkko vastaa muuttuvan yhteiskunnan ja asiakkaidemme tarpeisiin”, toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny Carunasta toteaa.

Työt käynnistyvät ensi keväänä

Caruna valitsee hankkeen toteuttamiseen kilpailutuksen perusteella 2-4 urakoitsijaa. Sopimukseen kuuluu myös suurhäiriövalmius, millä Caruna varmistaa, että myrskyissä ja muissa laajoissa sähkökatkotilanteissa kentälle on saatavilla riittävästi asentajia.

”Lounais-Suomen ja Satakunnan verkonparannushankkeiden seuraavan vaiheen työt käynnistyvät ensi keväänä. Rakentamisen pääpaino on haja-asutusalueella sijaitsevan keskijänniteverkon toimitusvarmuuden sekä ilmajohtoverkon mekaanisen kunnon ja sähköturvallisuuden parantamisessa”, omaisuudenhallinnasta vastaava johtaja Timo Jutila sanoo.

Caruna lisää sähkönjakelun luotettavuutta monin eri keinoin. Myrskyjen ja lumen aiheuttamat vahingot saadaan parhaiten minimoitua maakaapeloinnilla. Maakaapelointi on pitkällä aikavälillä kestävin ratkaisu. Lisäksi toimitusvarmuutta parannetaan verkoston rakenteellisilla ja teknisillä ominaisuuksilla. Esimerkiksi rengasverkkojen ja verkostoautomaation ansiosta vika pystytään rajaamaan ja sähköt palauttamaan nopeasti vahingoittumattomiin verkoston osiin. OP.

Lue seuraavaksi