Uutiset

Työkoneet

Camilla Kuivalainen on unelma-ammatissaan

Jokikunnassa, lähellä Vihtiä asuva Camilla Kuivalainen (26 v.) vaihtoi yksittäiset hevosvoimat hieman useampiin hakeutuessaan hevosalalta oppisopimukseen maarakennuskoneen kuljettajaksi. Maarakennusalalla työskentely alkoi vuonna 2007. Sen seurauksena vuonna 2009 taskussa olivat kuljettajan paperit.

Tätä edelsi monipuolinen työharjoittelu muun muassa Lohja-Muurla työmaalla dumpperin, pyöräkuormaajan, valssijyrän, kuorma-auton ja kaivukoneen puikoissa. Hevosia Camilla ei ole jättänyt, ne kulkevat harrastuksena työn ohessa. Oman talon pihamaalla laiduntaakin nyt useampi kauraturpa.

”Päätin vaihtaa alaa, koska tuntui siltä, että hevosten kanssa tuhdatessa palkka ei olisi ikinä riittänyt edes oman asunnon hankintaan. Mitään kokemusta maarakennuskoneista tai alasta ei ollut sinne pyrkiessäni. Tuskin edes tiesin mikä kaivukone on. Halusin alalle, missä saa olla ulkona ja tehdä käsillään töitä. Toimistohommat eivät kiinnosta minua”, naurahtaa Camilla aluksi.

”Ostin oman kauhanpyörittäjällä varustetun, 5,5 tonnin painoisen Yanmar-minikaivukoneen vuonna 2011, perustin toiminimen KuCa Kaivaa ja aloitin sivutoimisen yrittäjäuran. Tein ajoittain maarakennustöitä omalla koneella ja väliajoilla ajoin vieraalla kuorma-autoa. Oma kone on vuodelta 2002 ja toiveena olisi tietenkin vaihto uudempaan.”

”Vuonna 2013 siirryin kokopäiväiseksi yrittäjäksi, jonka jälkeen olen ajanut yrittäjänä muillekin kuorma-autoa silloin, kun omalle kaivukoneelle ei ole ollut töitä. Nyt olen hankkinut oman kuorma-autonkin ja jatkossa vuorottelen ajohommia ja maarakennusta kysynnän mukaan”, selventää kekseliäästi yrityksensä nimennyt Camilla.

Tähänastiset työmaat ovat olleet pääasiassa Vihdin ympäristössä, mutta joitain on ollut myös pääkaupungissa ja Salossa saakka. Camilla on tehnyt talonpohjia, jätevesijärjestelmiä, maisemointeja, salaojituksia eli normaaleja monipuolisia maarakennustöitä.

”Pienimmät hommat ovat olleet kukkapenkkien perustuksia.”

Suhtautuminen naiseen koneen ohjaimissa on kaksijakoista. Vanhemmat ihmiset sortuvat Camillan mielestä joskus kehumaan aiheettakin ja joidenkin ihmisten naamasta näkee sanattoman ilmeen: Ei tuosta voi tulla mitään. Työn jälki on kuitenkin puhunut puolestaan ja työmaita on tullut vastaan enenevissä määrin.

Camillan mielestä maarakentaminen ei ole ensinkään sukupuolikysymys. Miehillä ja naisilla on molemmilla tarvittava määrä raajoja ja kaksi silmää, joita esimerkiksi kaivettaessa tarvitaan. Niillä anatomisilla eroavaisuuksilla ei ole pienintäkään merkitystä, kun aletaan kaivamaan esimerkiksi talolle perustuksia.

”Pääasiassa saamani vastaanotto on kuitenkin ollut positiivista. Olen omasta mielestäni unelma-ammatissa ja toivon sen näkyvän myös asiakkaille päin. Ammattitaito karttuu koko ajan ja parasta on, kun työmaa on valmis, ja kykenee näkemään mihin omin käsin on pystynyt.”

Vaikka Camilla on tehnyt itse muun muassa telaremontin koneeseensa, niin rasvauksista ym. sotkuisista hommista hän ei välttämättä pidä. Onneksi samalla alalla toimiva avomies tuuraa näissä hommissa ajoittain. Jutun teon hetkellä Camilla maisemoi vanhan kartanon pihaa, jonne hän jo viime vuonna oli kaivanut salaojat ja sadevesiviemärit.

KuCa Kaivaa on myös Facebookissa.

Kiinteistön omistaja Juhani Ilmola luki viime vuonna paikallislehdestä artikkelin uudesta yrittäjästä ja pyysi tarjouksen.

”Nyt tässä toisessa vaiheessa on menossa piha-alueen tasoitus ja kunnostus siirtonurmea varten. Camilla on osoittautunut oivaksi urakoitsijaksi. Hänen kanssaan on helppo keskustella ja omia ideoita hänellä on runsaasti. Ja mikä tärkeintä. Työn jälki on erinomaista”, kertoi Ilmola Vihdin Vanjärvellä.

Lue seuraavaksi