Uutiset
Bucher valmistaa myös sähkökäyttöiset lakaisukoneet

Artikkelikuva: Täyssähkökäyttöinen Bucher V20e on nykyään saatavilla suurella 80 kilowattitunnin kapasiteettisella akustolla, josta riittää energiaa jo 8–10 tunnin yhtäjaksoiseen työskentelyyn.
Oy J-Trading Ab vei toukokuussa 2025 asiakasryhmän tutustumaan Bucherin lakaisukoneiden tuotantoon Latvian länsirannikolla sijaitsevaan Ventspilsiin. Pääkonttoriaan Sveitsissä pitävään monialayhtiö Bucher Industriesiin (myöhemmin pelkkä Bucher) kuuluva Bucher Municipal valmistaa Latvian 20- ja 50-sarjan kompaktien lakaisukoneiden lisäksi kuorma-autoalustaisia imulakaisukoneita Englannissa. Yritys on kasvanut vuosien mittaan lakaisutekniikan huippuosaajaksi osittain mittavien yrityskauppojensakin ansiosta. Tänään Bucherin valmistamia lakaisukoneita viedään kaikille mantereille. J-Tradingin edustuksessa Bucher on ollut vuodesta 2012 lähtien.
Muun muassa Pohjoismaiden myynnistä vastaava Henrik Doolewerdt Kristensen kertoi aluksi suomalaisryhmälle, minkälaisesta yrityksestä on kysymys. Historia on ansiokas. Perustamisvuosi on 1807. Sveitsin pörssiin listatulla yrityksellä on pitkä perheomistuksen tausta ja edelleen Bucherin suvun omistuksessa on 35 prosenttia osakekannasta. Viime vuonna Bucher työllisti peräti 14 200 työntekijää ja liikevaihto oli lähes 3,5 miljardia euroa. Tuotantolaitoksia on yhteensä 50 viidellä eri mantereella.
”Bucherin liikevaihdosta noin kolmannes tulee sellaisesta maatalousalan laitteita ja koneita valmistavasta yrityksestä kuin Kuhn, joka on ollut osa Bucheria jo vuodesta 1946 lähtien. Bucher Hydraulics on sekin suurempi kuin tasavahvat Bucher Municipal ja esimerkiksi lasipulloja ja pakkauksia valmistava Bucher glass. Kyse on siis oikeasta monialayrityksestä”, valistaa Kristensen aluksi.

Lakaisukoneista vastaa Bucher Municipal, jonka liikevaihto merkkaa hieman yli viidesosaa koko konsernin vaihdosta. Ihmisiä se työllistää noin 2 500. Toki Municipal on muutakin kuin lakaisutekniikkaa. Valmistusohjelmassa on myös viemärien puhdistuksessa tarvittavia imuautoja, jäteautoja sekä talvikunnossapidon laitteita, kuten auroja, linkoja, automaattisirottimia ym.
Bucher Municipalin historia alkaa vuodesta 1954. Tuolloin valmistui ensimmäinen maataloustraktori. Lakaisukoneiden taipaleen ensimmäinen askel oli Rolba Kommunaltechnik AG:n osto vuonna 1991. Tuolloin tuotanto alkoi Sveitsissä.
Schörling GmbH liittyi perheeseen kolme vuotta myöhemmin ja samalla tuotesortimentti alkoi kasvaa. Myöhemmin hankittiin vielä sellaiset yritykset kuin Giletta S.p.A Italiasta sekä Johnston Ltd. Englannista. Näiden lisäksi monia muitakin alaan liittyviä toimintoja on vuosien mittaan liitetty osaksi Bucher Municipalia ja omien tytäryritysten perustaminen eri mantereille on sekin ollut aktiivista. Näin Bucherista on kasvanut yksi lakaisukoneiden merkittävimmistä valmistajista maailmassa.
Bucher onkin Euroopan ja Australian markkinajohtaja lakaisukoneiden markkinoilla. Kengurumaassa se on myös jäteautojen ykkönen. Skandinaviassa ja Englannissa Bucher on viemärien puhdistuskaluston selvä markkinakärki.


Tehdas vakuutti
Suomalaisryhmä pääsi tutustumaan vuonna 2004 avattuun ja vajaat 400 ihmistä työllistävään Latvian tehtaaseen tuotantojohtaja Aivars Cernuhon opastuksessa. Alussa Ventspilsissä valmistui teräsosia, joita sitten vietiin esimerkiksi tuolloin kompaktien lakaisukoneiden valmistusmaahan Sveitsiin. Koneiden kokoonpano aloitettiin Latviassa vuonna 2011. Tuotekehitys, myynti sekä tekninen tuki toimivat edelleen Sveitsistä käsin.
Tällä hetkellä tuotanto-ohjelmassa on muun muassa kahden kuutiometrin säiliölliset mallit CityCat V20 ja V20e sekä viiden kuution koneet VR50 ja VR50e. Kuten mallimerkinnät kertovat, saatavana on sekä dieselmoottorilla varustettuja malleja että täyssähköisiä e-malleja.
”Molemmille kokoluokille on omat kokoonpanolinjansa. Levyjen laserleikkaus on nykyään tuotannon pullonkaula ja se pyöriikin kolmessa vuorossa. Kokoonpanoa tehdään yhdessä vuorossa. Täyssähkökoneiden osuus koko volyymista on noin 15–20 prosenttia”, sanoo Cernuho.
Ensimmäinen akkukäyttöinen lakaisukone valmistui vuonna 2018 ja sen jälkeen tuotekehitys on vienyt kohti tehokkaampia akkuja, jotka tarjoavat nykyään jo virtaa pidemmiksikin työpäiviksi.
Laadun varmistamiseksi jo alihankkijoilta tulleet osat ja komponentit ovat jatkuvan kriittisen tarkastelun alla.
”Teemme pistokokeita jatkuvasti ulkopuolelta tuleviin komponentteihin. Mikäli reklamaatioita aiheutuu, on osatoimittaja jatkossa erikoistarkkailussa. Valmiit koneet käyvät ensin perusteellisen tarkistuksen, jossa tutkitaan muun maussa hydrauliikkaliittimien tiiviys ja tarkistetaan asiakkaan tilauksen mukaiset varusteet. Koeajon jälkeen tarkistukset tehdään uudestaan muun muassa pienetkin hydrauliikkaöljyvuodot paljastavan UV-valon avulla”, jatkaa Cernuho.
Toimenpiteen tärkeyden ymmärtää, kun kurkkaa lakaisukoneen rungon sisään. Hydrauliikkaletkuja ja -putkia on runsaasti. Siisti toimiva tehdas oli selvästi suomalaisryhmän mieleen. Kysymyksiä sateli ja niihin vastattiin selkeästi.
Nykyinen valmistusvauhti on 21 konetta viikossa, mutta parhaimmillaan on ylletty 25:een yksikköön.

Kapasiteetit kasvussa
Kuten jo mainittu, täyssähkökoneiden kapasiteetti on kasvanut ja nykyään saavutetaan jo jopa 10 tunnin työaika ilman välilatausta. Esimerkiksi mallista V20e on tuotu markkinoille uusi versio. Sen akuston kapasiteetti on nyt jo 80 kilowattituntia aiemman 64:n sijaan, jollainen on ollut yhden asiakkaan käytössä jo kolmisen vuotta ja kokemukset ovat olleet hyvät.
”Bucher on toiminut erittäin hyvin. Hoitokohteissamme ei kaivata pakokaasuja eikä meteliä. Se irrottaa keväällä hiekotussepelitkin tehokkaasti. Noin seitsemän tuntia pystyy tekemään yhtäjaksoisesti työtä yhdellä latauksella. Kesällä teemme kierroksen alueella lataamatta kertaakaan välillä”, kertoi koneen kuljettajaviime vuonna J-Tradingin järjestämillä Oktoberfesteillä.
Stara koeajoi viime vuoden elokuussa 80 kilowattitunnin mallin ja kokemuksen mukaan akusto salli kahdeksan tunnin latauksella 12 tuntia ajoa. Staran kalustohankintoja ohjaa monta sitoumusta, kuten EU-tasoinen laki puhtaista ajoneuvoista eli CVD-direktiivi, Hiilineutraali Helsinki -päästövähennysohjelma sekä Green deal -päästöttömät työmaat -sitoumus. Jatkossa yhä suuremman osan Staran ja sen aliurakoitsijoiden kalustosta pitää toimia vaihtoehtoisella käyttövoimalla, kuten sähköllä, uusiutuvilla polttoaineilla tai kaasulla.
Vaatimukset siis kiristyvät, mikä tietää täyssähköiselle puhtaanapitokalustollekin valoisaa tulevaisuutta. Edelleen korkea hankintahinta rajoittaa sähköön siirtymistä, mutta asiaa kannattaa tarkastella pidemmällä tähtäimellä.
J-Tradingilläkin on laskettu, että täyssähkökäyttöisen koneen koko käyttöiän aikana kerääntyvät kustannukset jäävät vastaavaa polttomoottorimallia pienemmiksi. Säästöt polttoaineessa ja huoltokuluissa tasaavat tilanteen pitkässä juoksussa. Lakaisukoneen käyttöikä on pitkä. Pelkkää ostohintaa ei siis kannata tuijottaa sähkökoneen hankintaa miettiessä.
Missä menet sähkökäyttöinen lakaisukone?
J-Tradingin perustajasuku Juslinien nuoremman sukupolven edustaja Philip Juslin kertoo, että sähkökäyttöisten koneiden kysyntä ja ylipäätään kiinnostus niitä kohtaan on lisääntynyt viime vuosina. Odotettavissa on, että sama kehitys jatkuu nousujohteisesti samalla, kun sähkökoneiden mallien määräkin lisääntyy. Juslin muistuttaa, että heidän edustamansa Multihogin valikoimiinkin on tullut tälle kaudelle täyssähköinen työlaitekantaja.
Jacobsenilta ja Ransomesilta löytyy täyssähköisiä suurteholeikkureita. Unohtaa ei sovi myöskään suosittuja Goupil-, E-Z-GO- ja Cushman-sähköajoneuvoja.
”Paljon käytetään vielä polttomoottoreita, mutta poikkeuksia on paljon. Esimerkiksi Raymon valmistamat kauko-ohjattavat ruohonleikkurit ovat olleet jo useamman vuoden melkein kokonaan sähkökäyttöisiä niin Suomessa kuin Euroopassakin. Raymon akkupaketin vaihto kun sujuu erittäin näppärästi minuutissa”, muistuttaa Juslin
Myös lakaisukoneiden sähköistys herättää markkinoilla uteliaisuutta.
”Kasvavaa mielenkiintoa täyssähköisiin lakaisukoneisiin on olemassa. Suurin este tällä hetkellä on vielä sähkökoneiden korkeampi hankintahinta verrattuna dieselkoneisiin. Täyssähköisiä Bucher V20e -lakaisukoneita on Suomessa jo muutama. Ne ovat osoittautuneet luotettaviksi ja hyvin toimiviksi. Työteholtaan sähkölakaisukone ei eroa dieselkoneesta, päinvastoin. Koeajossa kuljettaja usein ihastuu kovasti sähkökäyttöiseen malliin.”
Lopuksi Juslin muistuttaa, että lakaisukoneen käyttöikä on pitkä, puhutaan helposti yli 15 vuodesta. Käyttötunteja lakaisukoneeseen tulee keskimäärin hieman yli 1 000 tuntia vuodessa.

Ei vielä sähköllä
Jarmo Ikonen Lakaisutekniikka INFRA Oy:stä (myöhemmin pelkkä Lakaisutekniikka) oli yksi matkalle osallistuneista. Vuonna 1986 perustettu yritys on erikoistunut katujen kunnossapitoon.
”Veijo Leinon perustama Lakaisutekniikka tuli meille yritysoston kautta vuonna 2018. Veijo oli uranuurtaja, sillä hän toi ensimmäiset pesevät imulakaisuautot Suomeen 2000-luvun alussa. Olemme alusta asti suorittaneet katujen kunnossapitoa ympärivuotisesti. Asiakkaina ovat kuntien ja kaupunkien lisäksi monet yksityiset yritykset”, kertoo Ikonen.
Lähes viiden miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävän Lakaisutekniikan kalusto koostuu pienistä kahden kuution lakaisukoneista aina 28 000 kilogrammaa painaviin peseviin lakaisuautoihin. Ne ja pyöräkuormaajat liikkuvat ympäri Suomen. Muutamia ulkomaankeikkojakin asfalttiyrityksille on tehty. Kalusto on tällä hetkellä dieselkäyttöistä.
”Olemme ketterä ja asiakaslähtöinen yritys ja kuuntelemme asiakkaiden toiveita herkällä korvalla. Monista keskusteluista huolimatta emme ole toistaiseksi saaneet neuvoteltua riittävästi työkantaa sähkötoimisille koneille.”
Ikosen mukaan Bucherin tuotteet ovat tuttuja jo 80-luvulta. Tällä hetkellä Lakaisutekniikalla on käytössä kolme keskikokoista Bucheria.
”Bucherin tehdaskierros oli mielenkiintoinen. Toiminnasta jäi asiallinen ja laadukas kuva.
J-Tradingin myyntitiimi on entuudestaan tuttua jo sijainninkin takia. Olemme Vantaan Koivuhaassa melkein naapureita. Reissussa kättelimme yhden lakaisukonekaupankin”, päättää Ikonen.
Mikkelin miehet reissussa

Syksyllä 20 vuotta täyttävän Mikkelin Huoltotiimi Oy:n Eemeli Janhunen oli lähtenyt reissuun yhtiökumppaninsa Mikko Lampisen kanssa. Mikkelissä kaluston muuttaminen sähkökäyttöiseksi on hyvässä vauhdissa.
”Sähköistymisessä menimme melko nopeasti syvään päähän. Parissa vuodessa valtaosa pakettiautokalustosta on vaihdettu sähköisiin. 16 pakusta jo 12 kulkee sähköllä, kolme biokaasulla ja yksi enää dieselillä. Työkonepuolella tehtiin avaus ja hankittiin kaksi täyssähkökäyttöistä suurteholeikkuria. Ruohonleikkuu sähköllä ei ollut tosin meille uutta, sillä robottiruohonleikkureita on ollut käytössä kohta kymmenen vuotta. Myöskin trimmerikokoluokan käsityökaluissa on pitkälti siirrytty akkukäyttöisiin”, valistavat Mikkelin miehet.
Tehdasreissun aikana pohdittiin tosissaan myös täyssähköisen lakaisukoneen hankintaa. Laadukkaan valmistusprosessin näkeminen ei ainakaan vähentänyt tätä harkintaa.
”Kaikkialla oli hyvin siistiä. Siitä huomasi, ettei se ole vielä kovin vanha laitos. Oli mukava nähdä, miten koneet tehdään ja tietysti kuulla, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Philip Juslinin kertaama J-Tradingin historia oli sekin mielenkiintoinen. Hyvin huomaa, että yrittäjyys kulkee vahvana Juslinien suvussa”, aloittaa Janhunen.
”Pääosa leivästämme tulee kiinteistöjen huollosta asiakkaina julkishallinnosta pieniin rivitaloyhtiöihin saakka ja kaikkea siltä väliltä. Olemme koettaneet saada tasaisempaa työkuormaa koko vuoden ajalle. Osittain sen takia ostimme ensimmäisen kaivukoneen ja aloitimme pienien maarakennushankkeidenkin tekemisen. Kalustossa on myös vaihtolava-autoja, jotka ovat etenkin kesäisin pitkälti muissa hommissa kuin kiinteistöjä huoltamassa. Hoidettavien pihojen tarkkaa määrää en edes tiedä, mutta veikkaisin, että ollaan jonkun matkaa yli sadan. Työntekijöitä meillä on noin 55. Viime kesän ennätys taisi olla 73. Liikevaihtoa tehtiin viime vuonna noin 4,4 miljoonaa euroa ja suunnilleen samoissa lukemissa pyöritään tänäkin vuonna”, niittaa Janhunen.
Talviaikaan tehdään monipuolisella kalustolla lumihommia 11 omalla ja muutamalla alihankkijan koneella.
Lakaisukoneiden suhteen Mikkelin Huoltotiimi on ollut aika merkkiuskollinen.
”Saattoi osin olla vahinko, että meille tuli kesällä 2006 tosi hyvin pidetty, käytetty Bucher Citycat 2000. Bucherin mukana siirryin myös J-Tradingin asiakkaaksi. Olen heiltä hankkinut myös Isekejä, ja oli meillä joskus myös yksi Ferris. Buchereita meillä on ollut parinkymmenen vuoden aikana kuusi tai seitsemän. Pari on tullut uutena ja loput vähän käytettyinä. Nykyisin meillä on Citycat 2020, joka on vuodelta 2019, eli hyvin lähellä vaihtoikää. Nyt tosiaan harkitsemme sitä, että seuraava lakaisukone voisi toimia sähköllä. Citycat V20e nousi vertailussa juuri reilusti ylöspäin, kun siihen saatiin suuremmalla kapasiteetilla varustettu akusto.”
Mikkelissäkin on havaittu, että julkisissa hankinnoissa on jo näkynyt vaatimuksia vähäpäästöisestä kalustosta.
”Meillekin on sattunut sellaisia kilpailutuksia, joissa olemme hyötyneet siitä, että meillä sellaisia on”, päättää Janhunen.