Uutiset

Työkoneet

Bucher CityCat 2020ev: Sähköistä lakaisuvoimaa

Sveitsiläinen Bucher CityCat 2020ev on täysin akkukäyttöinen lakaisukone, jonka voimanlähteenä toimii 56 kilowattitunnin Lithium Ion –akut. Käyttöjännite on 355 volttia. Moduuleita on kaikkiaan 24 kappaletta ja valmistajansa mukaan ne kestävät käytössä noin 3 000 latauskertaa eli noin 12 000 työtuntia. CityCat 2020ev kävi Suomessa lyhyellä pyörähdyksellä. Maahantuoja J-Trading Oy esitteli tätä kahden kuution roskasäiliöllä varustettua, varsin hiljaista lakaisukonetta muutaman päivän ajan.

Valmistaja lupaa työskentelyajaksi kahdeksan tuntia yhdellä latauksella. 

Lithium Ion-akkujen etu lyijyakkuihin verrattuna on niiden suurempi energiatiheys ja moninkertainen käyttöikä.Kuitenkin ne ovat paljon lyijyakkuja kevyempiä. Lithium Ion –akku ei myöskään kärsi siitä, vaikka lataus purkautuu välillä nolliin – toisin on lyijyakuissa. Perinteisesti näitä akkuja on käytetty kannettavissa tietokoneissa, kännyköissä ym. Nyt ne yleistyvät myös liikkuvassa kalustossa.

Bucher CityCat 2020ev on tittävästi maailman ensimmäinen akkukäyttöinen lakaisukone. Akkupaketit on sijoitettu takarunkoon kipattavan roskasäiliön alle. Samaan tilaan, missä normiversiossa on dieselmoottori apulaitteineen. Ukomitoiltaan, säiliökooltaan sekä imu-ja harjausteholtaan sähkömalli vastaa täysin dieselmoottorikäyttöistä veljeään. Koneen ajo ja harjojen hallinta ovat nekin täysin yhteneväiset voimansiirrosta

Lithium Ion-akut on sijoitettu takarunkoon, kipattavan roskasäiliön alle.

riippumatta, joten kuljettajalle ei tule vieroitusoireita versiosta toiseen siirryttäessä. Valmistaja lupaa jopa kahdeksan tunnin käyttöajan silloin, kun akut on ladattu täyteen. Normi työpäivä siis pystytään hoitamaan käymättä välillä latauksessa. Latausajaksi luvataan kahdesta kolmeen tuntiin.

Lakaisukone liikkuu pääasiassa asutussa ympäristössä. Huoltovapaiden akkujen tarjoama voimansiirto on melko äänetön. Valmistaja puhuu jopa 10 desibeliä hiljaisemmasta sähkökäytöstä dieselversioon verrattuna. Näin työpäivää pystytään pidentämään tai ajoittamaan enemmän yöaikaankin, kun melu on vähemmän häiritsevää. Käyttökustannukset jäävät myös alemmas, kun polttoainetankilla ei tarvitse käydä. Latauspiste riittää. Valmistaja puhuu jopa 75 prosenttia pienemmistä käyttökustannuksista.

Ohjaamossa on koko sähköjärjestelmän informaation tarjoava näyttö. Ajotilassa se kertoo muun muassa jäljelläolevat ajotunnit ja akun jäljellä olevan latauksen prosentteina. Latausnäytössä näkyvät muun muassa latausteho kilowatteina sekä akun latausmäärä niin ikään prosentteina. Latauspisteeksi kone vaatii 400 volttia 40 amperin sulakkeella.

Lue myös: Bucher-sveitsiläistä laatua sekä nyt varsin ajankohtainen; Katupöly kuriin oikeilla laitteilla. Tiesitkö, että lakaisukoneen voi nyt myös vuokrata.

Sähköjärjestelmää varten ohjaamoon asennetaan oma näyttö, joka kertoo kaiken oleellisen tiedon esimerkiksi akuista ja lataustasosta.

Lue seuraavaksi