Uutiset

Työkoneet

Bobcatin ensimmäinen pyöräkuormaaja valmistui

Uutisoimme lokakuussa viime vuonna Bobcatin aloittavan kahden pienen pyöräkuormaajan valmistuksen Dobrisin tehtaallaan Tšekin tasavallassa. Konetyyppi palaa siis Bobcatin ohjelmistoon pitkän tauon jälkeen. Aivan ensimmäinen uunituore maistiainen on mallia L85 (5 091 kg/50,7 kW) ja se jää kampukselle jälleenmyyjien ja asiakkaiden koulutuksiin.

Kasvaneen malliston kokoamiseksi ja tulevaisuuden kysynnän tyydyttämiseksi tehtaalle on rakennettu neljäs tuotantolinja. Sen kapasiteetti on noin 1 000 konetta vuodessa ja sitä hoitaa 15 työntekijää vuoroa kohti. Tuotannon kokonaisinvestoinnin arvo oli yli miljoona euroa.

Jiri Karmazin

”L 85 ja pikkuveljensä L65 ovat Dobriksen kampuksella olevan Bobcat-innovaatiokeskuksen aikaansaannoksia. Koneen rakennuksessa on käytetty aiemmin jo luotettaviksi havaitsemiamme komponentteja, mukaan lukien moottori, runko, akselit, elektroniikka ja hydrauliikka. Ne joko valmistetaan itse tai hankitaan arvostetuilta alihankkijoiltamme. Monia komponentteja käytetään jo laajasti pienkuormaajissamme, minikaivukoneissamme ja kurottajissamme. Uudet pyöräkuormaajat ja niiden komponentit läpikäyvät samat kokoonpano- ja testausmenettelyt kuin muutkin tuotteemme”, sanoo Bobcat pyöräkuormaajien tuotepäällikkö Jiri Karmazin.

”Kompakti L85-pyöräkuormaaja on ihanteellinen moniin tehtäviin hyvin monilla teollisuudenaloilla. L85: tä voidaan käyttää rakentamisessa, viherrakentamisessa, vuokrauksessa, teollisuudessa, jätehuollossa, kierrätyksessä ja maataloudessa”, jatkaa Karmazin.

Bobcat on aina panostanut monikäyttöisyyteen, eivätkä uudet pyöräkuormaajat tee poikkeusta. Työlaitevalikoima sisältää tässä vaiheessa jo muun muassa erilaisia kauhoja, haarukat, harjalaitteen ja lumilingon.

L85 on vakiona varustettu Power Quick Tach -järjestelmällä, joka on yhteensopiva laajasti käytettyjen vakioliittimien kanssa. Suurta hydrauliikan virtausta vaativien työlaitteiden kuten lumilingon ja harjalaitteen käyttämistä varten L85 voidaan varustaa suurivirtauspumpulla, joka tarjoaa tuottoa 100 litraa minuutissa.

Suositeltu vakiokauhan koko on 800 litraa ja muut suositeltavat koot käsiteltävästä materiaalista riippuen ovat 600-1 200 litraa. Koneen ajonopeus, moottorin kierrosluku ja hydrauliikan virtaus ovat toisistaan riippumatta säädettävissä Advanced Attachment Control -järjestelmän avulla. Näin esimerkiksi suurta tuottoa vaativaa työlaitetta voidaan ajaa matalilla nopeuksilla, mutta suurilla moottorikierroksilla.

Muista varusteista mainittakoon avaimeton käynnistys/sammutus sekä automaattinen pysäköintijarru. Voimansiirron eteen/taakse hallinta sijaitsee kuormaajan hallintavivun etuosassa. Vivun muista painikkeista voidaan hallita tasauspyörästön lukkoa, nopeusaluetta, kuormaajan kelluntaa ja lisähydrauliikan virtausta. Monia asioita voi siis tehdä kättä joystickistä irroittamatta.

Viiden tuuman kokoista led-näyttöä hallitaan rullalla, kuten nykyään tapana on. Peruutuskameran näyttö saadaan sekin aktivoitua samalle näytölle. Kuormaajan vipukonsoli on integroitu istuimeen ja sitä voidaan säätää horisontaalisesti. Myös ohjauspylväs on säädettävissä korkeus- ja pituussunnassa. Molemmilla puolilla ohjaamoa on suuri lasiovi.

Lue seuraavaksi