Uutiset

Työkoneet

Bobcatilta uusia pyörä- ja pienkuormaajia

Bobcat tuo markkinoille kaksi pientä pyöräkuormaajaa painoluokkiin 4,5-4,8 tonnia eli mallit L65 (41 kW) ja L85 (51 kW). Ennen Doosan omistusta eli vuotta 2007 Bobcatin tuotevalikoimissa oli Terexin sille valmistamat pyöräkuormaajat, mutta nyt tauon jälkeen uudet mallit valmistetaan itse Tsekin Dobrisin tehtaalla. Yli 10 vuotta siis vierähti ilman tätä konetyyppiä. Uutuusmalleja ovat myös runko-ohjatut pienkuormaajat L23 ja L28.

L85 osuu suosittuun viiden tonnin kokoluokkaan. Suositellut kauhakoot ovat 0,8-1,2 kuutiometriä. Pienempään malliin saa sovittaa kauhoja kokoluokassa 0,6-1,0 kuutiometriä. Moottorina molemmissa on Bobcat D24, jonka päästöluokka on Stage V. Ohjaamon korkeus jää alle 2,5 metrin, joten koneilla pääsee kurvailemaan tätä korkeampiin sisätiloihinkin.

Maksimissaan L85:n nostokorkeus on 3,2 metriä. Työhydrauliikan maksimi tuotto on 100 litraa minuutissa. Huippunopeus siirtoajossa on 30 kilometriä tunnissa. Kuormaajan jousitus antaa pomputtomaa ajoa.

Ajoon on valittavana erilaisia alueita. Esimerkiksi paljon tuottoa vaativia työlaitteita käytettäessä moottorikierrokset voi kääntää kaakkoon ja ajopolkimella säädetään ajonopeus sopivaksi.

Koneiden peräpää on saanut futuristisen muotoilun ja takaikkuna on reilun kokoinen. Konepeitto aukeaa reilusti moottorin päältä. Peruutuskamera on vakiona ja aktivoituu automaattisesti, kun kuljettaja kytkee peruustusvaihteen päälle.

Näkyväisyys ohjaamosta ympäristöön on pyritty maksimoimaan ja sitä edesauttaa muun muassa kokonaan lasista tehdyt ovet molemmin puolin ohjaamoa. Joystick konsoleineen on kiinnitetty istuimeen eli liikkuu sen mukana. Ohjauspyörä on säädettävissä vertikaalisesti sekä zoomaten lähemmäs ja kauemmas. Myös Bobat on tuonut ohjaamoon kuormaivivun juureen navigointirullan, jolla ohjataan toimintoja uudessa viiden tuuman näytössä.

Amerikan herkkuja

Kaksi uutta runko-ohjattua Bobcattia eli mallit L23 (1,7 t/18 kW) ja L28 (1,9 t/18 kW) valmistetaan Pohjois-Dakotassa Bismarckin tehtaalla. Samassa paikassa kuin liukuohjattujen mallisto. Suuremmassa mallissa on teleskooppipuomi, jonka avulla saadaan 2,6 metrin maksimi nostokorkeus.

L23:n kaatokuorma on 1 265 ja L28:n 1 392 kilogrammaa. Lisävastapainon avulla kaatokuormat ovat kasvatettavissa suuremmiksi. Työvälineet kytketään liukuohjatuista malleista tutulla Bobc-Tach pikakiinnityksellä. Kaikki liukuohjatuista tutut työlaitteet sopivat siis myös näihin uutuksiin. Molemmat koneet voidaan varustaa pelkällä turvakaarella tai sitten lämmityslaitteella varustetulla ohjaamolla (ROPS/FOPS).

Lue myös: Dynaset KPL -kadunpesulaite Bobcatin viralliseksi lisälaitteeksi.Lue seuraavaksi