Uutiset

Työkoneet

Bauma 2016: Hitachi pyörillä

Ennakkoartikkelissa ennen Baumaa todettiin, että Hitachi tulee täydentämään kutosperheen tela-alustaisten kaivukoneidensa perhettä useilla uutuusmalleilla. Konepörssin sivuilla onkin jo useasti käyty läpi uuden mallisarjan ominaisuuksia.

Nyt esillä oli myös ensimmäinen kutossarjan pyöräalustainen malli, taittopuomilla varustettu ZX145W-6 (15-17 t/100 kW). Tästä kokoluokasta ei ollut vitossarjan mallia ollenkaan, vaan päivitys hyppäsi nelosmallista suoraan kuutosmalliin. Moottorina on nyt Stage IV Deutz (AdBlue-DPF).

Edelliseen malliin verrattuna mutoilu on hieman muuttunut vastapainon osalta. Taakse on nyt myös uudet LED-valot. Valmistajan mukaan voimansiirron sitkeyttä eli mäennousukykyä on parannettu. Uudistettu hydrauliikka on tuonut seitsemän prosenttia lisää nostovoimaa. Maksimi ulottuvaisuus maan tasossa on 8,9 ja kaivusyvyys 5,5 metriä. Nämä mitat 3,01 metrin kauhanvarrella.

Koneeseen saa myös perinteisen kaivupuomin, mutta periaatteessa silloin lyhytperäisyydellä saavutettua etua menetetään. Eli taittopuomi on tämäntyyppiselle kompaktille koneelle oikea valinta.

Kuva: Baumassa esillä ollut kone oli varustettu myös hienoilla alumiinivanteilla. 

Raskaammista, uuden kutosperheen pyöräkuormaajista oli ennakkotiedoista poiketen esillä myös 34 tonnin painoluokkaan sijoittuva ZW370-6 (290 kW) . Stage IV -vaihe saavutetaan ilman partikkelisuodatinta SCR-teknologialla.

Korkean murtovoiman tarjoavan perus Z-aisaston lisäksi saatavilla on High Lift -versio.

Uusia minikaivukonemalleja osastolla oli myös. Yksi niistä on ZX38U-5 (4 t/21 kW). Tämän kokoisilla koneilla kaivetaan useimmiten urbaanissa ympäristössä ja Hitachi on pyrkinyt mahdollisimman alhaiseen melutasoon muun muassa uuden äänenvaimentimen avulla.

Voimansiirto on automaattinen eli pykälän pudotus tapahtuu esimerkiksi puskulevyyn edessä olevan kuorman mukaan. Ohjaamo on pykälää suurempi kuin vanhoissa kolmosperheen koneissa. Huollettavuutta on kohennettu muun muassa laittamalla jäähdyttimen kanteen pikakiinnitys ja kunnon kahva entisen pulttikiinnityksen sijaan.

Esillä oli myös erikoisvarusteltuja kaivukoneita kuten pitkäpuominen ZX300LCN-6 34 t/286 kW). Sen ulottuvaisuus on 18 ja kaivusyvyys 12,5 metriä.

Purkupuolen varustelusta oiva esimerkki on ZX470LCH-5 (63 t/270 kW), joka oli varustettu 27 metriin ulottuvalla puomilla. Maksimissaan työkalu saa painaa 2 500 kiloa.

Lue seuraavaksi