Uutiset

Työkoneet

Arkistojen Aarteita – O&K

Saksalainen O&K eli Orenstein ja Koppel tunnetaan Suomessa lähinnä kaivukoneistaan. Niitä tuotiin Suomeen vuosikymmenten saatossa usean eri maahantuojan toimesta. Mikään valtamerkki ei O&K koskaan meillä ollut, mutta vankasti tehdyn laadukkaan saksalaiskoneen kannattajakunta oli kuitenkin olemassa.

Vuosien saatossa rautatiekalustoa, nostureita, liukuportaita, dieselemoottoreita, traktoreita ja muuta raskasta konekantaa valmistava yritys perustettiin jo vuonna 1876 Berliinissä. Nimensä yhtiökirjoihin raapustivat tuolloin herrat Benno Orenstein ja Arthur Koppel (kuvassa).

Rautatiesektorilta yritys vetäytyi vasta vuonna 1981. Maarakennuskalusto erkaantui vuonna 1996 ja kaksi vuotta myöhemmin se siirtyi Fiat Groupiin kuuluvan New Holland Constructionin omistukseen. Tuolloin se alkoi valmistaa koneita usilla eri nimillä ja logoilla.

Vuonna 2000 ryhmä suomalaisia urakoitsijoita teki vierailun Berliinin tehtaalle (kuva). Heinolan Auto ja Traktori Oy:n toimitusjohtaja Tauno Heinola ja edesmennyt Kari Päivikkö aloittivat tuolloin hetken kestäneen O&K -maarakennuskoneiden maahantuonnin uudestaan Suomeen.

New Holland poisti kuitenkin koko merkin markkinoilta muutaman vuoden kuluttua vähentääkseen yrityksensä liian runsaslukuista merkkikirjoa ja selventääkseen liiketoimintaansa.

Näin O&K poistui lopullisesti Suomenkin markkinoilta. Vanhoja yksilöitä tosin näkee vieläkin maaseudulla eläkepäiviä viettämässä ja joitaikin pyörii myös kauppiaiden vaihtokonelistoilla. Viimeisimmät O&K:t valmistettiin siis 2000-luvun alkupuolella.

Kaivukoneissa O&K oli aikanaan vahva. Jo vuonna 1961 se valmisti ensimmäiset hydrauliset kaivukoneensa ja yhteensä koko valmistusmäärä on noin 55 000 hydraulista kaivukonetta. Ensimmäinen sarjavalmisteinen kaivukone oli RH5 ja tuotannon aloitusvuosi 1962.

Yli 100 tonnin painoisia kaivoskoneita O&K valmisti yli 100. Ja olipa yrityksellä aikanaan suurimman kaivukoneen (kuva: O&K RH400) ennätyskin 800-900 tonnin painoisella kaivukoneellaan, joka näki päivänvalon vuonna 1997.

O&K:n kaivoskoneiden valmistus on kulkenut Terexin ja Bucyruksen omistuksen kautta Caterpillarille, jossa O&K:n perimä siis jossain määrin vielä elää.

Heinolan ja Päivikön suunnitellessa O&K:n maahantuontia vuonna 2000, niin Berliinin tehdas valmisti yli 3000 kaivukonetta vuodessa. Tuolloin New Hollandin väreihin noista maalattiin 700 kappaletta.

Pyöräkuormaajia tehtaalta lähti maailmalle paitsi O&K -merkillä myös New Holland, Fiat-Hitachi ja Fiatallis -nimillä riippuen kohteena olevasta maanosasta tai maasta. Tilanne oli kaiken kaikkiaan aika sekava suuren merkkikirjon takia.

Suomen Maarakennuspalvelu Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Heikki Nissinen oli yksi vuonna 2000 tehtaalla vierailleista urakoitsijoista. Mies kertoi laittavansa O&K:n yhdeksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi kalustonsa jatkeeksi. Tuolloin se koostui Samsung-, Volvo-, New Holland- ja Bobcat-merkeistä.

Nykyään mies pyörittää yritystään yhdessä poikansa Joonaksen kanssa ja uutena toimialana mukaan on tullut liukuvalu. Konepörssinkin sivuilla asiaa on käsitelty.

Vielä ovat O&K:t voimissaan. (Bauforum24)

O&K RH400 lastaamassa Catin 400 tonnin kiviautoa Kanadassa.

O&K RH 9.5 kuormaamassa Scaniaa.

Timelapse-video siitä, kuinka O&K RH 120 C muuttaa paikasta A paikkaan B.

Lue seuraavaksi