Uutiset

Työkoneet

Antti Forma – 25 vuotta konekauppaa

Vuonna 1998 nuori Antti Forma vastasi silloin puolitutun Reijo Ylipaaston puheluun. Siitä alkoi työrupeama honkajokilaisen koneliikkeen palveluksessa. Juuri 50 vuotta täyttänyt, nykyisin myyntipäällikön titteliä kantava Forma on siis viettänyt puolet elämästään saman työnantajan eli Honka Trading Oy:n palveluksessa. Ja ilmeisen hyvin mies on pallillaan viihtynyt.

Ennen konemyyjäksi ryhtymistään Antti oli jo kerännyt ”konekokemusta” ajamalla muun muassa maarakennuskoneita ja rekkaa.

”Takeuchi tuli meille edustukseen parisen vuotta myöhemmin, kun olin aloittanut täällä. Ensimmäinen myymäni Takeuchi oli mallimerkinnältään TB016 ja asiakkaankin eli Mauri Kankaanpään muistan. Siitä se lähti”, aloittaa Forma.

Alku oli hankala ja kesti joitain vuosia, että japanilaismerkki lähti vetämään.

Kun kysyn montako uutta ja käytettyä konetta mies on uransa aikana myynyt, ei vastaus tulekaan kuin apteekin hyllyltä. Pistää miettimään.

”Mahdotonta sanoa tarkkaan, en ole koskaan laskenut. Jossain 1 000 ja 2 000 koneen välimaastossa varmaan liikutaan. Asiakkaita minulla on ympäri Suomen.”

Takeuchin lisäksi mies on myynyt ja myy Honka Tradingin toista edustusta eli Hidromekia. Antti toimiikin myös kontaktina Hidromekin tehtaalle päin.

Monet Takeuchin ostaneista asiakkaista ovat melko merkkiuskollisia. Antinkin asiakaskunnassa on useita alusta saakka mukana olleita ja monista on tullut ystäviäkin.

”Asiakkaat soittavat usein minulle muissakin kuin koneen ostoasioissa. Pyrin aina vastaamaan puhelimeen ja kuuntelemaan herkällä korvalla. Luottamus rakentuu tavoitettavuudella ja sillä, että asiakkaiden ongelmat ja toiveet otetaan tosissaan. Takeuchi on osoittautunut vuosien saatossa luotettavaksi koneeksi ja se on osaltaan taannut pitkät asiakassuhteet”, sanoo Forma.

Alussa myytiin enemmän pieniä koneita, nykyään suositut painoluokat ovat 5–6 ja 8–9 tonnia. Kompaktikoneiden kaupassakin tulee mukana useimmiten vaihtokone.

”Olen myynyt jonkin verran käytettyjä koneita myös ulkomaille ja viime vuosina rajojen ulkopuolelta tulee yhä enemmän kyselyjä. Meidän pihalta on koneita lähtenyt aina Vietnamiin, Nigeriaan ja Saudi-Arabiaan saakka.”

Antti asuu lähellä työpaikkaa ja se on suuri etu. Pohjanmaan kantateillä ei aamuruuhkiin jumituta, kaupunki ei kutsu. Luonto ja siellä liikkuminen on miehelle tärkeää. Kun neljälapsisen perheen isällä joutoaikaa joskus on, suuntaa kulku metsätöihin tai vaikkapa hirvimetsälle tai kalaan. Niillä ylläpidetään sutjakkaa olemusta ja hyvää kuntoa.


Lue seuraavaksi