Uutiset

Työkoneet

Ajettavien työkoneiden vuokrausta – Minikone

Minikone oy on harjoittanut työkoneiden vuokrausta lähes 20 vuotta Vantaalla, monille tutun Nuolitien tuntumassa, kehäkolmosen varrella. Yrityksen konevalikoimasta löytyy nykyisin monipuolinen kattaus koneita yrityksen nimen mukaiseen kokoluokkaan sekä myös joitakin hieman kookkaampia yksilöitä. Kalusto koostuu pääosin ECM:n kaivukoneista ja Bobcatin liukuohjatuista kuormaajista. Tarjolla on myös Norcarin ja Avantin pienkuormaajia.

Minikone oy vuokraa ja myy ECM:n kaivukoneita Vantaalla. Yritys myös tuo ECM-koneita maahan, muitakin kuin kaivukoneita. Tässä vajaan kuuden tonnin painoinen ECM ES 57 ZT -minikaivukone lähdössä työmaalle. Vuokralle on tarjolla kaivukoneiden lisäksi paljon muitakin ajettavia koneita.

Minikoneen toiminta käynnistyi alun perin jo vuonna 1991. Yritys toi tuolloin maahan erilaisia koneita ja laitteita. Työkoneiden vuokraus käynnistyi tämän vuosituhannen alussa muodostaen tänä päivänä valtaosan yrityksen toiminnasta. Vuokrattavan kaluston selkärankana on yli 40 kumitelaista ECM-kaivukonetta. Niiden kokohaarukka on 1–10 tonnia. Muutama suurempikin kaivukone vuokrausvalikoimasta löytyy. Ne ovat 15 tonnin Caseja.
Kuluvan vuosikymmenen puolessa välissä Minikone aloitti myös ECM-kaivukoneiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin. ECM:t valmistuvat samalta linjalta kuin Suomessakin tunnetut Eurocomach-koneet. Myynti kattaa koko maan tapahtuen Vantaan toimipisteestä käsin. Huoltoja varten Minikoneella on yhteistyökumppaneita ympäri maan huolehtien ECM-koneiden huolloista ja varaosista. Uusia ECM-kaivukoneita myydään maahamme vuosittain muutama kymmenen kappaletta.

Ajettavia koneita
Minikoneen vuokrauskaluston yhteinen nimittäjä on ajettavuus, eli käsityökaluja tai muita vastaavia ei ole tarjolla. Edellä mainittujen kaivukoneiden lisäksi vuokrakoneiden listalla on parikymmentä Bobcatin liukuohjattua pienkuormaajaa ja reilut kymmenen yli neljän tonnin painoista pyöräkuormaajaa. Merkkejä ovat Kramer, Terex ja Volvo. Näiden jatkoksi on vielä yhteensä reilut kymmenkunta Norcar- ja Avant-pienkuormaajaa. Ajettavia koneita siis kaikki. Saman nimityksen alle sopivat myös muutamat pienet vuokrattavat jyrät.

Sami-Pekka Patama nojailemassa vuokrattavien kaivukoneiden pienintä päätä edustavaan ECM ES 12 ZT4:een, jonka omapaino on vajaat 1 200 kilogrammaa.
Kesä on kaivukoneiden vuokrauksen sesonkiaikaa. Jutunteon loppusyksyisenä ajankohtana näitä koneita näki poikkeuksellisesti myös toimipisteen pihalla.

Valtaosassa kaivukoneita on kallistuva kauhanpyörittäjä työnteon helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi. Koneisiin on haluttaessa saatavana myös 3D-koneohjausjärjestelmä.
”Itse koneiden lisäksi vuokrauslistalla on monipuolinen valikoima erilaisia työlaitteita edellä mainittuihin koneisiin, kuten kauhoja, vasaroita, asfalttijyrsimiä, maakairoja, auroja ja kouria”, luettelee Minikoneen Sami-Pekka Patama. ”Ja monenlaisia uusia lisälaitteita tullaan varmasti hankkimaan asiakastarpeiden ilmaantuessa.”
Vuokrattavat koneet pyritään Pataman mukaan uusimaan 3–4 vuoden välein. Näin taataan laitteiden toimintavarmuus, kun kentällä ovat hommissa aina uusimmat mallit. Tunteja tuona aikana mittariin kertyy yleensä 2 500–3 000.
”Yleisesti koneet palautuvat vuokralta takaisin hyvässä kunnossa”, kiittelee Patama. ”Meillä on omat ”korvamerkityt” koneet purkuhommiin.”
Yritys toimii Norcarin koneiden vuokrauksen ohella myös niiden jälleenmyyjänä pääkaupunkiseudulla.

Toimitus työmaalle
Minikone toimittaa itse kaikki alle 10-tonniset koneet lähialueen työmaille omalla kuljetuskalustolla. Isommat koneet siirtyvät yhteistyökumppaneiden toimesta. Yrityksessä on kaksi henkilöä Pataman lisäksi, jotka vuokraavat, myyvät ja toimittavat koneita työmaille. Sami-Pekkakaan ei siis vierasta rukkasia, ainakaan tässä lajissa. Niihin tartutaan aina, kun kentällä tarvitaan koneita. Näin laitteet saadaan nopeasti hommiin. Toimituksen yhteydessä annetaan tarvittaessa myös käyttökoulutusta. Pataman mukaan nykyiset vuokraajat kuitenkin tuntuvat olevan hyvin perillä koneiden käytöstä.
Minikone käy myös huoltamassa paikan päällä, työmailla vuokralla olevia koneita. Usein vuokrausaika on kuukausia, jolloin huollot käydään tekemässä kohteessa. Pääsääntöisesti koneet huolletaan Vantaan toimipisteessä, kun koneet poikkeavat siellä vuokrausten väleissä. Huoltomiehiä tähän hommaan on viisi. Korjaamon puolella huolletaan tarvittaessa oman tarjonnan lisäksi myös muun merkkisiä koneita sekä toimitetaan niihin varaosia.

Kalusto pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan tuoreena. Käyttöaika on 3–4 vuotta, jolloin mittariin kertyy 2 500–3 000 käyttötuntia. Tässä uusi Bobcat S450 odottelemassa pääsyä talvikunnossapitohommiin hiekoitin nokallaan.

Pääosin Uudellamaalla
Minikoneen vuokrausasiakkaat toimivat valtaosin pääkaupunkiseudulla, Riihimäen eteläpuoleisella alueella. Kauempanakin koneita käy aika ajoin vuokralla, jopa Lapissa asti pitkäaikaisessa käytössä. Vuokrausajat vaihtelevat yhdestä päivästä kahteen vuoteen. Kalustosta puolet on Pataman mukaan koko ajan niin sanotulla kausivuokralla, kesällä kaivukoneet ovat pääosin ulkona, kun taas talvella kuormaajakalustoa on enemmän ajossa esimerkiksi kiinteistöjen lumihommissa.
Asiakaskuntana kaikenkokoiset maarakennus-, purku- ja saneerausurakoitsijat, viherrakentajat sekä rakennus- ja kiinteistönhoitoyritykset edustavat 95 prosenttia vuokraajista. Yksityisetkin vuokraavat silloin tällöin koneita, mutta osuus on vain muutama prosentti koko toiminnasta.

Joustavuutta
Patama määrittelee Minikoneen joustavaksi, alle sadan koneen vuokraustoimijaksi. Parhaimmillaan koneen saa työmaalle jopa muutaman tunnin varoitusajalla, vaikkapa vain yhden päivän rupeamalle.
”Meillä on paljon pitkäaikaisia asiakassuhteita, joista monista on tullut jo hyviä kavereita. Nokkeluus sekä joustavuus ovat kilpailuvalttimme”, toteaa hän. Yrityksellä ei ole varsinaista päivystystä virka-ajan ulkopuolella, mutta koneita toimitetaan silloin tällöin työmaalle myös viikonloppuna.
”Puhelin on toki aina auki ja apua pyritään antamaan kelloon katsomatta”, päättää Sami-Pekka Patama.

 

 

Lue seuraavaksi