Uutiset

Työkoneet

AHLMANN-pyöräkuormaimien edustus DAE-TEK Oy:lle

Dae-Tek Oy:n Compactline-mallisarjan myyntipäällikkö Marko Kierros ja konemyyjä Petri Höst esittelemässä uusia Ahlmann-kuormaajia käytännön työolosuhteissa Honkarakenteen mökkikylässä Keravalla.

Bobcat-tuotteiden tulo Dae-Tekin valikoimiin tapahtui kuin luonnostaan, koska Doosan omistaa Bobcatin eli toimittaja on sama. Doosan Infracore hankki Bobcatin omistukseensa Ingersoll Randilta syksyllä 2007 täydentämään tuotevalikoimaansa idässä ja vahvistamaan omaa asemaansa USA:ssa. Neuvottelut Bobcat-tuotteiden ottamisesta Dae-Tekin edustukseen alkoivat loppuvuodesta 2008 ja virallinen sopimus maahantuonnista ja markkinoinnista yksinoikeudella allekirjoitettiin kesäkuussa 2010.

Tämän jälkeen Dae-Tekilla todettiin, että mallistosta puuttui vielä midiluokan kuormaajat, koska Bobcatin ja Terexin välinen yhteistyö kuormaajien valmistuksessa päättyi vuoden 2010 loppuun. Ykkösvaihtoehdoksi nousi saksalainen Ahlmann, joka halusi laajempaa markkinaosuutta Suomessa. Ensimmäinen yhteydenotto tapahtui keväällä 2010 Bauma-näyttelyssä, mikä johti maahantuonti- ja myyntisopimuksen allekirjoittamiseen joulukuussa. Sekä Ahlmann-kuormaajien että Bobcat-tuotteiden myynti ja markkinointi Suomessa alkoi Dae-Tek Oy:n toimesta virallisesti 1.1.2011.

 

Ahlmann-pyöräkuormaimet saksalaista laatua

Ahlmann-kuormaajat valmistetaan Ahlmann Baumaschinen GmbH:n Saksan Bűdelsdorfin tehtaalla, jossa toimii kaksi tuotantolinjaa; runko-ohjatut ja nelipyöräohjauksella olevat kuormaajat. Kuormaajien valmistus on alkanut Ahlmannin tehtaalla jo 1952 ja vuonna 1999 oli valmistettu jo 20 000 kuormaajaa.

Ahlmann Baumaschinen GmbH:n tehdas ei ole kuitenkaan Euroopan mittakaavassa kovin suuri, mutta sen toiminta on tarkkaa ja tavoitteena on valmistaa laadukkaita koneita laadukkaista eurooppalaisista komponenteista. Tehdas haluaa tuntea valmistamiensa kuormaajien loppukäyttäjät ja tietää kuinka heillä menee.

Dae-Tekin osalta Ahlmann-kuormaajien maahantuonti ja markkinointi on lähtenyt liikkeelle henkilökunnan eli konemyyjien sekä huollon ja varaosamyynnin väen kouluttamisella tehtaalla, hinnastojen ja esitteiden painattamisella sekä esittelykoneiden hankkimisella. Dae-Tek Oy vastaa myynnistä, huollosta ja varaosista ympäri Suomen.

 

Ahlmann AX 850- ja AF 1050-pyöräkuormaimet

Ensimmäiset Suomeen tuotavat Ahlmann-pyöräkuormainmallit ovat runko-ohjattu AX 850, joka on uudistunut 2007 ja nelipyöräohjauksella oleva AF 1050, joka esiteltiin Baumassa viime keväänä. AS-mallit tulevat mukaan myöhemmin.

Runko-ohjattu 5,2-tonninen Ahlmann AX 850 on ketterä kone moneen työhön. Voimanlähteenä on John Deeren nelisylinterinen 63-hevosvoimainen suorasuihkutusdieselmoottori, jonka huoltokohteet ovat hyvin esillä. Deluxe-ohjaamosta on hyvä näkyvyys eteen ja taakse kattoikkunan, yksipalkkisen monopuomin ja lyhyen takapään ansiosta. Myös kulku ohjaamoon on vaivatonta. Yksipalkkinen puomi on varustettu suojatulla Z-vivustolla, kauhanvakaajallalla ja mallia ”pikku Volvo” olevalla sähköhydraulisella pikakiinnikkeellä. Koneen työkuorma haarukoilla on 2350 kg. AX 850:n ajaminen epätasaisella alustalla on mukavaa ja helppoa vastavääntörunkonivelen ansiosta. AX 850 on myös helppo kuljettaa kaukaisimmillekin työmaille, koska sen kokonaiskorkeus on vain 2470 mm.

Nelipyöräohjauksella ja puomin jousituksella oleva 5,8-tonninen AF 1050 on myös vakaa ja hyvä ajettava. Sen moottorina on nelisylinterinen Cumminsin 65-hevosvoimainen suorasuihkutusdieselmoottori, jossa on optimaalinen jäähdytyksen toteutus. AF 1050:n panoraamaohjaamosta on hyvä näkyväisyys ja kulku sinne on helppoa molemmin puolin. Tässä mallissa on yksipalkkinen puomi suojatulla Z-vivustolla ja kauhanvakaajalla. Kuormaajien kaatokuorma täysin käännettynä on 3800 kg ja maksimi tyhjennyskorkeus 2820 mm. AF 1050:n puomi on lisäksi varustettu ”booster” sylinterillä, jolla saadaan 20 % lisää nostotehoa.

Kaikki Ahlmann-kuormaajamallit tilataan mahdollisimman pitkälle tehtaalta valmiiksi varusteltuina Suomen käyttötarpeita ajatellen, esimerkiksi hydrauliikan osalta.

 

www.daetek.fi

www.mecalac-ahlmann.com

Miika Nyrö

 

Lue seuraavaksi