Uutiset

Työkoneet

AGCO investoi 70 miljoonaa euroa Linnavuoren tehtaaseen

Maatalouskoneiden ja täsmäviljelyteknologian johtava kehittäjä, valmistaja ja jakelija, AGCO-konserni, investoi 70 miljoonaa euroa Nokian Linnavuoressa sijaitsevaan tehtaaseensa kiihdyttääkseen puhtaan energian innovaatioita.

Mittava investointi mahdollistaa puhtaan energian laboratorion rakentamisen. Laboratoriossa testataan vaihtoehtoisia polttoaineita, jotka vähentävät työkoneiden päästöjä. Investointien avulla rakentuu myös koulutus- ja vierailukeskus sekä uutta tuotantotilaa niin sylinterinkansien kuin portaattoman voimansiirron osien valmistamiseen (CVT). Uudelleenkunnostettujen moottoreiden (remanufacturing) toimitilat laajenevat maalaamolla ja testaustiloilla. Uusien rakennusten pinta-ala on yhteensä 11 000 neliötä ja ne valmistuvat tämän sekä ensi vuoden aikana.

”Panostamme Linnavuoressa ja koko AGCOssa puhtaan energian tulevaisuuteen. Lisäämällä tuotanto- ja tutkimuskapasiteettiamme huolehdimme entistä paremmin henkilökunnastamme ja palvelemme maailmaa kestävästi ruokkivia viljelijöitä”, AGCO Powerin toimitusjohtaja Juha Tervala kertoo.

AGCO Powerin toimitusjohtaja Juha Tervala.

AGCO Powerin Linnavuoren tehdas työllistää noin tuhat työntekijää ja investoinnit luovat pohjaa työntekijämäärän kasvulle. Viimeisimmät investoinnit havainnollistavat AGCO Powerin pitkäjänteistä kasvua Suomessa. Marraskuussa 2023 tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi pitkäaikaisen kansainvälisen investoijan palkinnon sekä AGCO Powerille että Valtralle. AGCO:n investoinnit AGCO Powerin Linnavuoren tehtaaseen ovat olleet yhteensä yli sata miljoonaa euroa viimeisen viiden vuoden aikana.

Uuden teknologian testausta

Dieselmoottoreiden lisäksi AGCO laajentaa teknologiatarjontaansa kehittämällä vaihtoehtoisia polttoaineita käyttäviä moottoreita ja sähköisiä ratkaisuja. Linnavuoren uusi tutkimuslaboratorio on luonnollinen jatke AGCO Powerin tuotekehitysvastuuseen.

”Puhtaan energian laboratorioon tulee useita testisoluja tulevaisuuden vaihtoehtoisilla polttoaineilla käyvien polttomoottoreiden sekä sähköisten ratkaisujen, kuten hybridien, polttokennojen ja suurjänniteakkujen kehittämiseen ja testaamiseen”, Juha Tervala toteaa.

Kiertotaloutta vuodesta 1990

AGCO Power -tuotteet on tehty kestämään, ja vuosienkin raskaan käytön jälkeen niiden arvoa ja käyttöikää voidaan jatkaa moottoreiden uudelleenkunnostuksen avulla. Moottorit valmistetaan uuden veroisiksi tarkastamalla, puhdistamalla ja koneistamalla tai korvaamalla kuluvat osat uusilla. Laatu varmistetaan koekäyttämällä jokainen moottori. Investoinnit Linnavuoren reman-toimintaan ovat osa AGCO:n maailmanlaajuisia investointeja uudelleenvalmistustoimintaan.

– Olemme uudelleenkunnostaneet käytettyjä moottoreita, eli toteuttaneet kiertotaloutta, jo vuodesta 1990. Korjatulle, testatulle, maalatulle ja uusimpien vaatimusten mukaiselle moottorille myönnetään täysi tehdastakuu. Investoinnit mahdollistavat reman-toiminnon kasvattamisen ja globaalin asiakaskunnan lisäämisen, Tervala kertoo.

Kasvua tuotantomäärissä

AGCO keskittää voimansiirto-osien valmistusta Linnavuoreen, sillä nyt tehdyt investoinnit mahdollistavat tehtaan kasvun traktorien portaattoman voimansiirron komponenttien valmistajana. Linnavuoren tehtaalla aloitetaan CVT-vaihteistojen komponenttien valmistus AGCOn traktorimerkeille, joita ovat Valtra, Fendt sekä Massey Ferguson. Tulevaisuuden suunnitelmana on valmistaa entistä enemmän korkean tarkkuuden voimansiirtokomponentteja.

– Tällä hetkellä tuotamme vuosittain noin miljoona hammaspyörää ja akselia, mutta odotamme tämän määrän tuplaantuvan investointien jälkeen, Juha Tervala iloitsee.

Uuteen tuotantotilaan tulee myös uusi korkean automaatioasteen koneistuslinja AGCO Powerin uuden CORE-moottoriperheen sylinterinkansien valmistukseen.

Moderni moottoreiden kokoonpanohalli on yksi esimerkki AGCOn viimeaikaisista mittavista investoinneista Linnavuoreen. Kuvassa vaihetyöntekijä Hanna Uusitalo kokoamassa moottoria.

Lue myös: Rentti tehostaa konevuokrauspalveluaan pääkaupunkiseudulla

Lue seuraavaksi