Uutiset

Työkoneet

875Δ – uusi deltauros Wille-perheeseen

Vilakoneen tehdas Loimaalla toimi areenana, kun kolmas uudistettu Wille-perheen jäsen eli 875Δ esiteltiin lehdistölle. Tilaisuuden myötä vuosi sitten Wille 475Δ -mallista alkanut lanseerausrupeama sulkeutuu. Koko mallisarjan rakentaminen suhteellisen lyhyessä ajassa on varsin mittava ponnistus. Nyt kaikki kolme kokoluokkaa on isketty samoihin puihin. Willet 475Δ, 675Δ ja 875Δ ovat hieno todiste kunniakkaista loimaalaisista koneenrakennusperinteistä.

Olen vieraillut Loimaan lakeuksien konepajoilla yli 40 vuoden ajan. Tutustuminen tähän ainutlaatuiseen konepajakeskittymään alkoi jo Kurpan konepajan aikoihin, kun hain usein Mara-salaojakoneisiin varaosia. Tuolloin Loimaalla toimi Kurpan konepajan lisäksi monia muitakin merkittäviä suomalaisia konevalmistajia kuten James-kaivureita valmistava T.Syväsen Konepaja (nykyisin Lännen Tractors) ja Vilakoneen edeltäjä Lankisen konepaja. Kaikki edellä mainitut ovat myös työllistäneet aina alueen alihankintayrityksiä ja Loimaa on tunnettu ja tunnetaan yhä teräskourien luvattuna maana.

Toimittajan työssäkin olen saanut seurata Loimaan konevalmistajien toimintaa. Vilakone Oy on yksi näistä loimaalaisista innovaattoreista, joka nytkin osoittaa uusien konemalliensa avulla olevansa koneenrakennustaidon huipulla.

Wille-konsepti on ainutlaatuinen maailman mittakaavassakin. Jäljittelijöitä on ilmaantunut, mutta kukaan ei oikeastaan ole kyennyt horjuttamaan merkin valta-asemaa meillä. Pohjoismaiden ulkopuolella konsepti on vielä suurelta osin tuntematon, mutta tämänkin asian kanssa Vilakoneen vienti tekee töitä tosissaan.

”Tällä hetkellä tuotannosta puolet menee vientiin, toinen puoli jää kotimaahan. Muut pohjoismaat ovat ykkösvientimaitamme ja Pohjois-Amerikkaankin on myyty koneita. Myös Venäjälle teemme julkisten hankintojen kautta vahvasti kauppaa. Ponnisteluja uusien vientimaiden hankkimiseksi on tehty ja tehdään. Moniin Keski-Euroopan maihin on jo mennyt koneita ja asiakkaita sekä jälleenmyyjiä herätellään taas koronan jälkeiseen aikaan”, aloittaa Vilakoneen markkinointipäällikkö Asko Sairanen. Pyrkimyksenä on lisätä vientiä lähivuosina.

Asko Sairanen kertoo, että tällä hetkellä linjoilla kootaan uuden deltasarjan lisäksi vielä vanhempiakin malleja. Pohjois-Amerikan markkinoilta puuttuu uusien koneiden osalta EPA-hyväksyntä ja sinne tehdään vielä edellistä mallistoa. Tilanne muuttuu kuitenkin tulevaisuudessa, jolloin tuotanto helpottuu pelkkään deltaperheeseen siirtymisen myötä. Askon mukaan tilauskanta on hyvä käsittäen tällä hetkellä sata konetta.

Wille on numero yksi

Kotimaassa Wille on kunkku, siitä ei pääse mihinkään. Merkki on saavuttanut aseman huipulta ja se jyrää rekisteröintitilastojen suvereenina ykkösenä vuodesta toiseen. Tänä vuonna Loimaan tehtaan oven takanaan sulkee noin 300 Willeä, suosituimpina kokoluokkina vuodesta toiseen ovat 400- ja 600-sarjat. Ja kuten sanottu, puolet valmistetuista taajamakoneista jää kotimaahan. Wihuri-konserniin kuuluvalla Vilakoneella työskentelee noin 140 ihmistä ja yritys onkin yksi Loimaan merkittävistä työnantajista. Vuoden 2020 liikevaihto oli 32,2 miljoonaa euroa. 80 prosenttia siitä koostuu koneiden myynnistä, loput 20 jakautuu tasan työlaitteiden ja varaosien myynnille.

Nykyinen koneenrakennus Euroopassa on usein pelkkää kokoonpanoa. Vilakone poikkeaa tästä massasta. Alihankkijoiden leikkaamia teräskomponentteja hitsataan yhteen neljällä robotilla ja läpiviennit työstetään itse. Grilli kääntelee runkoja oikeaan asentoon ja robotit vetävät saumaa väsymättä. Myös hydrauliikkasylinterien valmistus on omissa käsissä.

”Komponenttipulaa on edelleen. Meidän tuotekehityksemme, suunnittelijamme sekä ostajamme ovat joutuneet tekemään paljon lisätöitä, jotta linjoille on saatu asennettavaa. Pääkomponentteja emme ole joutuneet vaihtamaan muihin merkkeihin, joitain pieniä muutoksia tosin on ajoittain jouduttu tekemään”, valistaa Vilakoneen uusi toimitusjohtaja Pekka Elo.

Toimitusaikoja ei kuitenkaan juuri ole jouduttu korona-aikana venyttämään. Vilakoneen miehet puhuvat noin 14 viikosta. Teräksen ja komponenttien saantivaikeudet ja siitä johtuvat hintojen nousut asettavat korotuspaineita myös koneiden ja lisälaitteiden hintoihin.

”Työlaitteiden osalta mietimme koko ajan, mitä kannattaa valmistaa itse ja mitä ostaa muilta alan valmistajilta. Molempia vaihtoehtoja löytyy laajasta valikoimastamme”, tiivistää Sairanen.

Pikkuveljiensä isompi kopio

Uusi Wille 875Δ noudattelee tekniikan ja ohjaamonkin osalta aiemmin Konepörssissä esiteltyjä malleja 475Δ ja 675Δ. Yksityiskohtaisempaa tietoa deltasarjasta tarjoavat aiemmat artikkelit löytyvät allaolevista linkeistä:



Kerrattakoon, että koko mallistossa on sähköisesti ohjattu voimansiirto ja sähköinen kuormaajan hallinta sekä täysin kuljettajan mieltymysten mukaan personoitava joystick ja henkilökohtaiset työprofiilit. Löytyy myös runsaasti automatiikkaa kuten moottorin kierroksista riippumaton ajopoljin, työkäyttöön tehty vakionopeussäädin, ajonopeuden mukaan säätyvä moottorihydrauliikka sekä kirsikkana kauhan päällä vielä automaattisesti voitelurasvaa annosteleva keskusvoitelujärjestelmä.

Wille 875Δ

Huomionarvoinen seikka on, että Willen katteet on kätevästi brändättävissä esimerkiksi asiakkaan väreihin ja logoihin.

875 korvaa tuotannossa mallin 865. Kohler on edelleen peltien alla ja päästöluokka on nyt Stage V. Pakokaasujen takaisinkierrätystä ei tarvita, vaan SCR:n ja DPF:n avuilla pärjätään. Tehoa on kasvatettu 865:een verrattuna viisi prosenttia ja lukema on 105 kilowattia. Vääntöä on tullut lisää peräti 30 prosenttia, mikä näkyy varmasti työn kierron huomattavana tehostumisena.

Polttoaineena voidaan käyttää myös Neste MY uusiutuvaa dieseliä.

Kaatokuormaakin on saatu kasvatettua painopisteen muutoksella noin yhdeksän prosenttia. Vetovoimaa on tullut lisää kahdeksan prosenttia. Kone painaa 7 070 kilogrammaa eli muutamia kymmeniä kiloja enemmän kuin edeltäjänsä.

”Kaikissa kolmessa uudessa mallissa asiakaslähtöisyys on avainsana. Olemme vuosien mittaan keränneet palautetta asiakkailtamme ja näitä toiveita on toteutettu deltaperheessä”, tiivistää Vilakoneen suunnittelupäällikkö Jesse Suonsivu.

Antti Lindstöm

Wille goes digital

Digitaalisuus harppoo eteenpäin ja Vilakonekin lisää öljyä rattaisiin tuomalla markkinoille Wille-sovelluksen älypuhelimiin. Play-kaupasta on jo ladattavissa Android-versio ja Apple/iOS-laitteille lähitulevaisuudessa.

”Tällä hetkellä sovellus pitää sisällään kaikkien valmistettujen Wille-koneiden dokumentit kuten käyttöohjekirjat ja varaosakirjat. Sen oman koneen tietoja pääsee selaamaan ilman erillisiä rekisteröitymisiä ja kirjautumisia. Tarvitaan vain koneen kilvestä sarjanumero, joka näpytellään näytölle. Kaikkein vanhimpienkin, 80-luvun alussa valmistettujen koneiden tiedot löytyvät”, alustaa koneiden muotoilustakin Vilakoneella vastaava Antti Lindström.

”Wille-app tarjoaa suoran viestintäkanavan meille asiakkaiden ja käyttäjien suuntaan. Asiakkaan on helpompaa pitää huolta koneestaan ja näin säilyttää jälleenmyyntiarvokin mahdollisimman korkeana. Jatkossa kehitämme käyttäjäpalautteiden pohjalta sovellukseen lisää ominaisuuksia”, lupaa Lindström.

Wille numero kolme vuodelta 1983 on palautunut tehtaalle ja senkin sarjanumeron sovellus hyväksyy. Tuli kokeiltua.

Wille MTE

Tehtaan pihamaalla oli mielenkiintoinen konsepti, joka on saanut jo jalansijaa Kanadassa ja tarkemmin sen lentokentillä. Esimerkiksi maan merkittävin ja maailman TOP 20 -joukkoon kuuluva kenttä Pearson Torontossa käyttää Wille MTE -konseptia.

Se koostuu eteen asennetusta zoom-aurasta (2,5–4,1 m), takarungon päällä olevasta liuoslevittimestä (1 500 l/2,5–4,5 m) sekä avoharjasta (2,85–3,2 m) takana. Lentokentillä liukkautta torjutaan juuri suolaliuoksella ja meilläkin jotkut kaupungit suosivat menetelmää pyöräteillä, missä terävä sepeli puhkoo helposti renkaita.

”Impulssi tämän konseptin kehittämiseen tuli Kanadan Wille-diileriltä. Toronto on meille erinomainen referenssi ja odotamme tältä paljon nyt kun lentokenttiä aletaan uudestaan avaamaan ja koneet nousevat taivaalle”, päättää Sairanen.


Pekka Elo
Sukukokous meneillään
Uuden deltaperheen ohjaamot teetetään alihankkijalla, mutta vanhempaakin ohjaamomallistoa tehdään Loimaalla edelleen Pohjois-Amerikan markkinoille.
Kaikki linjalta tulevat koneet testataan ennen asiakkaille toimittamista. Tänä vuonna valmistuu noin 300 Willeä.
Pekka Elo (vas.), Jesse Suonsivu, Antti Lindström ja Asko Sairanen.




Lue seuraavaksi