Uutiset

Työkoneet

140 tonnia ilmaan Sompasaaressa

Sompasaaressa 140-tonnisten elementtien kolme viikkoa kestäneet nostotyöt on saatu onnistuneesti päätökseen. Kreate Oy:n urakoima Nihdin esirakentaminen on valmistumassa puoli vuotta etuajassa. Laiturielementit asennettiin mereen Nihdinlaiturin ja Satamamestarinlaiturin edustalle keskimäärin kolmen kappaleen päivävauhtia.

Talven aikana vähähiilibetonista paikalla valettujen elementtien nostamiseen tarvittiin jättinosturi, jonka nostokyky oli yli 162 tonnia ja nostosäde yli 23 metriä. Nihdin esirakentaminen -hanke etenee Kreaten mukaan aikataulua nopeammin muun muassa onnistuneen työsuunnittelun ja paikan päällä käsiteltyjen maamassojen ansioista.

Ensimmäinen laiturielementti nostettiin Nihtilaiturin puolella aivan Nihdinsillan kylkeen keskiviikkona 22.5.2024.

Helsingin Sompasaaren alueella ja Korkeasaaressa kävijät ovat saaneet ihastella entisen Nihdin satamalaitureiden alueella viimeiset kolme viikkoa jättinosturia, joka on väsymättä nostellut laiturielementtejä saaren kummallakin reunalla. Talven aikana urakka-alueelle valmiiksi rakennetut 6 metriä korkeat 44 laiturielementtiä nostettiin yksi kerrallaan mereen noin 4,2 metrin syvyyteen.

”Laiturielementtien paino vaihteli 40 tonnista yli 140 tonniin ja saimme ne mereen keskimäärin kolmen kappaleen päivävauhtia. Elementtien nosto oli itsessään nopea työvaihe. Enemmän aikaa kului nostojen valmisteluun sekä asennuksen viimeistelyyn”, kertoo hankkeen työmaapäällikkö Jari Viitala Kreatelta.

Jokaisen laiturielementin asennus viimeisteltiin ja tarkastettiin sukellustyönä, minkä jälkeen elementit vielä kiinnitettiin toisiinsa hitsaamalla ne yläosasta kiinni.

Kreaten Nihdin esirakentaminen -urakassa asennettiin mereen jopa yli 140 tonnia painavia laiturielementtejä, jotka oli rakennettu paikan päällä vähähiilibetonista. Nosturi sijaitsi viisi metriä penkasta ja sen alla käytettiin teräslevyjä sekä 140 tonnin vastapainoja turvallisuuden varmistamiseksi.

Hyvä työsuunnittelu siivittää hanketta valmistumaan etuajassa

Laiturielementtien asennuksen jälkeen alkaa työmaalla elementtien ja Sompasaaren välisen vesialueen taustatäyttö, joka kestää noin puolitoista kuukautta. Kun täyttötyö on saatu valmiiksi, Kreate palaa uudelleen laiturielementtien kimppuun.

”Taustatäytön jälkeen teemme laiturielementteihin saumavalun, jolla estetään elementtien sivuttainen liikkuminen sekä meriveden ja hienoaineksen sekoittuminen. Valua kutsutaan myös sukkavaluksi, sillä se on neljä metriä korkea ja 10 senttimetriä leveä valu”, Viitala selventää.

Kreaten urakan jälkeen laiturielementtejä jatketaan paikallavaluna ja lopputuloksena alueelle saadaan kauniit graniittikivellä verhoillut laiturit. Kreaten toteuttaman urakan myötä vanha satamalaitoksen alue on valmisteltu asuinaluerakentamiselle. Tällä hetkellä Kreaten työt etenevät niin hyvällä vauhdilla, että hankkeen arvioidaan valmistuvan noin puoli vuotta etuajassa.

”Olemme onnistuneet suunnittelemaan ja toteuttamaan työt tehokkaasti lomittain, mikä on edesauttanut hankkeen etenemistä. Teimme rakenteiden vanhojen laitureiden purkutöitä, alueen syvätiivistystä ja maamassojen käsittelyä samanaikaisesti. Lisäksi laiturielementtien valaminen talven aikana paikan päällä oli yksi merkittävistä onnistumisista”, Viitala luettelee.

Joka toinen elementti oli noin 140 tonnia painava jalkaelementti, joista yksi näkyy kuvan vasemmassa reunassa. Jalkaelementtien väleihin asennettiin kuvan nosturinkin kyydissä olevia seinäelementtejä. Nosturin nostokyky oli yli 162 tonnia ja nostosäde yli 23 metriä

Maamassoista 75 prosenttia hyödynnetty hankkeella

Nihdin urakassa on ollut yli 40 000 kuutioita maanleikkausta, joista huikeat 75 prosenttia on hyödynnetty suoraan työmaalla.

”Päätimme hyödyntää urakka-alueella olevan tilan, kun sitä poikkeuksellisesti oli tarjolla. Laiturielementtien paikallavalun lisäksi olemme käsitelleet merkittävän osan maamassoista urakka-alueella ja vain saviset tai kynnysarvon ylittäneet maat on kuljetettu pois. Paikan päällä käsittely on minimoinut kuorma-autoliikenteen määrän alueella, ja samalla lisännyt hankkeen päästösäästöä entisestään”, Viitala kertoo.

Urakan alussa työmaalle hankittiin moottorikäyttöinen välppäseula, jonka avulla on jalostettu massoja ja seulottu eri kivilaatuja. Näitä jalostettuja massoja on käytetty muun muassa meritäyttöihin, laiturielementtien pohjatäyttöihin ja muihin rakenteisiin. Nyt alkavissa laiturielementtien taustatäytöissä hyödynnetään myös kaikki hankkeella purkutöistä tullut betonijäte, joka on käsitelty betonimurskeeksi.

Tällä hetkellä hankkeen maanleikkauksista on jo tehty noin 90 prosenttia.

Merenalaisten rakenteiden purku haastoi

Vaikka äkkiseltään voisi kuvitella nostotöiden olleen urakan hankalin osuus, Viitalan mukaan jopa viiden metrin syvyydessä olleiden vanhojen laitureiden purkutyöt haastoivat rakentajia kuitenkin eniten.

”Satamamestarinlaiturin vanhojen 1960-luvulla rakennettujen meren alapuolisten rakenteiden purkutytöt olivat haastavimmat. Laiturissa oli betonilla ja kivillä täytettyjä isoja hirsiarkkurakenteita, joiden tehtävänä oli tukea laituria. Siellä oli myös osittain jännitettyjä pilareita, joita ei ollut suunnitelmista etukäteen nähtävissä. Isot ankkurikohdat kestivät hyvin vetoa ja olivat tiivistä tavaraa, mutta räjäyttämällä nekin saatiin pois.”

”Vielä nostojen alkaessa löysimme Satamamestarinlaiturin rannasta noin 4,5 metrin syvyydestä yhden hirsiarkun, jonka jouduimme räjäyttämään sukellustyönä pois”, Viitala lopettaa.

Nihdin esirakentamisen hanke toteutetaan vähäpäästöisenä työmaana osana Hiilineutraali Helsinki 2030 -ohjelmaa. Tilaajana on Helsingin kaupunki. Hankkeen urakka-aika on toukokuulle 2025, mutta Kreatelta vakuutetaan hankkeen olevan maalissa jo tämän vuoden puolella.

Viimeisenä paikoilleen nostettiin seitsemän ulokeporraselementtiä Nihdin puolella. Elementissä oleva kantillinen uloke mahdollistaa seuraavassa vaiheessa portaiden rakentamisen laiturille. Nosturin nostellessa elementtejä Satamamestarinlaiturin puolella tehtiin Nihtilaiturin edustalla 2 000 kuutiometrin täyttö ja alueen tiivistys alle viikossa. Näin varmistettiin nosturille tukeva ja turvallinen alusta ulokeporraselementtien nostoon.
Vähähiilibetoniset laiturielementit rakennettiin paikan päällä Kreaten työmaalla. Kohteeseen alun perin suunniteltu GWP85™-betoni vaihdettiin vähähiilisempään GWP70™-betoniin eli käytännössä betonin päästöt olivat 70 prosenttia referenssitasosta. Kaikkiaan urakan päästösäästöt olivat betonin osalta noin 200 000 CO₂-kiloa.
Lue seuraavaksi