Uutiset

Yleinen

Verkostot valmiiksi kuntoon

Ulkoiset olosuhteet tulevana kasvukautena eivät ole parhaat mahdolliset. Mikäli pandemia etenee eitoivotulla tavalla, saattaa se monen yrittäjän erikoiseen tilanteeseen. Monesta tilanteesta on toki tähän mennessäkin selvitty, joten kasa vanhoja oppeja kannattaa kaivaa esiin tässäkin tilanteessa.

Haasteena saattavat olla tekniset ongelmat. Jos kalusto särkyy esimerkiksi onnettomuuden vuoksi, vastaavaa korvaavaa ei välttämättä ole markkinoilla. Uusia koneita ei tuotantolinjoilta välttämättä ole saatavilla ja käytettyjen koneiden varastot ovat melko vähissä. Käytettyjä traktoreita esimerkiksi on kohtalaisen vähän myynnissä, jos hieman varustellumpaa mallia etsii.

Huollon ammattitaito on koetuksella tulevana sesonkina.

Traktorivalmistus on pysähtynyt komponenttipulaan, joten linjoilta ei ole uutta konetta tulossa. Toimituspäiviä, toimitusviikkoa saatikka toimituskuukautta ei valitettavasti voida luvata ennen kuin komponenttitoimittajien aikataulut ovat selvillä. Mitä monimutkaisempi ja monipuolisempi laite, sitä herkempi toimitusketju on yksittäisen tai muutaman komponentin puutteelle. Tuotantoa ei myöskään herkästi käynnistetä, vaikka päiväksi linjalle osia olisikin.

Työlaitteita on saatavilla vielä kohtalaisesti ja moni valmistaja tekee niitä täysiä päiviä, jotta koneet saadaan toimitettua asiakkaille ennen sesonkia. Kyseiset valmistajat ovat varautuneet omilla komponenttivarastoillaan jo aikaisempinakin vuosina, kun aina ei toimitusvarmuus ole ollut oletettu.

Etenkin pienemmät konevalmistajat ovat varautuneet omilla komponenttivarastoillaan jo aikaisempinakin vuosina, kun aina ei toimitusvarmuus ole ollut oletettu. Kuvan sylinterimäärä on nopea todeta viemäriputkista tehdystä telineestä. Täydet lavat nostetaan tuotantoon.

Varaosat haasteena

Kun koneita käytetään, joskus sattuu ja tapahtuu. Olkoon kone uusi tai vanha, aina sattuu ja tapahtuu. Rikkoutuneen osan ei tarvitse olla iso, mutta työn sen särkyminen saattaa pysäyttää. Normaalikanavia pitkin kaikkia varaosia ei saa, vaan jossain vaiheessa pitää etsiä vaihtoehtoisia kanavia. Joskus ”väärällä” osalla saattaa ratkaista ehkä ongelman ja työ jatkuu. Soveltaminen ja ongelman kiertäminenkin on sallittua, kunhan työt jatkuvat. Turvallisuusriskejä ei kuitenkaan kannata ottaa. 

Tarvikkeita on vielä hyvin saatuvilla, mutta tilanne saattaa muuttua jo pelkästään ulkomaanrahtien hidastumisen vuoksi. Jossain vaiheessa, joku kone jää seisomaan, jollei kaikkia varaosia ole tarjolla. Tällöin pitäisi olla verkostot kunnossa, jotta työt saadaan jatkumaan jonkun toisen kalustolla. Näitä asioita kannattaa selvittää mielellään jo etukäteen, jotta apu saadaan paikalle mahdollisimman nopeasti.

Pysy terveenä

Henkilökunnan terveys on toinen monia askarruttava asia. Terveenä pysymiseen on ainakin syytä suhtautua vakavasti, välttää sairastumista ja etenkään sitten taudin levittämistä. Ei ole liioiteltua välttää tartuntaa, kun taudin rajuudesta etukäteen omalla kohdalla ei ole tietoa. Panikointi ei helpota elämää, kunhan vain on tavallista varovaisempi.  

Monella avainhenkilöt ovat yhdellä tai kahdella sormella laskettavissa. Jos se ainoa avainhenkilö sairastuu, eikä pysty töitään luvatusti tekemään, joku tai useampi asiakas on pulassa.

Avainhenkilön sairastuminen saattaa koko ketjun ongelmiin. Silppurikuskeja pitäisi olla ainakin kaksi.

Jos avainhenkilö joutuu sairastumisen vuoksi keskeyttämään työt pariksikin viikoksi, merkittävä määrä töitä jää herkästi tekemättä. Varahenkilöstöä pitäisi siinä vaiheessa olla jostain saatavilla ja nopeasti koulutettavissa. Korvaavan urakoitisijan saaminen sesonkina voi olla hankalaa, mutta tänä kasvukautena joudutaan jälleen monessa joustamaan ja tekemään pitkää päivää. Etenkin urakoitsijoiden on syytä pitää yhtä, vaikka joskus ollaan kisaamassa samoista asiakkaistakin.

Tuleva kasvukausi tulee olemaan monelle rankka fyysisesti ja henkisesti. Luonto toki hoitaa taholtaan oman osuutensa, kun vain saadaan siemenet peltoon. Ensimmäinen säilörehun korjuukausi on juhannuksen tietämillä, reilun kahden kuukauden päästä, eikä epidemia välttämättä ole ohi vielä silloinkaan.