Uutiset

Yleinen

Trioliet nopeuttaa seosrehunjakelua – Kruunupyyssä tuhansien paalien kokemus

Jan ja Markus Lindgrenin karjatilalla Keski-Pohjanmaalla on yhteensä noin 250 lypsylehmää, lihakarjaa sekä hiehoa. Tämän kokoisen karjan ruokkiminen vaatii toimivat ja tehokkaat koneet ja menetelmät. Lindgrenit hankkivat reilu vuosi sitten Triolietin 16 kuution seosrehuvaunun ja investointi on osoittautunut onnistuneeksi. Seosrehuvaunu on vastannut odotuksia ja sen tehokkuuden ansiosta rehunjakeluun kulunut aika on lyhentynyt huomattavasti.

Tällä hetkellä Lindgrenien karjan ruokintaan kuluu noin kaksi tuntia päivässä, mikä on suurelle eläinmäärälle vähän. Vaunu on ollut kovassa käytössä ja sillä on tähän mennessä jaet­tu jo noin 3 500 rehupaalia ilman ongelmia.

Pienempikin traktori riittää

Lindgreneille tärkeitä seikkoja vaunun hankinnassa olivat esimerkiksi vaunun koko ja vetovoiman tarve. Triolietissa koko on kohdallaan, sillä vaunu on vain 2,3 metriä leveä, mikä tarkoittaa jakelun sujuvuutta kapeimmillakin navettakäytävillä sekä tiloissa, joissa ei voi ajaa navetan läpi. Myös tilan suuremmat traktorit vapautuvat raskaimpiin töihin, sillä Trioliet kulkee mainiosti Lindgrenien 80 hevosvoiman Internationalilla. Lindgrenit kiittävät Trioletin voimakkuutta, sillä käyttöönoton jälkeisten säätöjen jälkeen Triolet sekoittaa rehun nopeasti ja rehuseos purkautuu tasaisena virtana ruokintapöydälle. Terät halkaisevat paalin tehokkaasti ja mitään pomppimisia ei kovassakaan käytössä esiinny.

Voimakas olkipuhallin loistava varuste

Merkittävänä tekijänä Lind­grenien ostopäätökseen oli olkipuhallin, jonka teho saa myös Lindgreneiltä kehuja. Puhaltimen kehittyneen teknologian ansiosta puhallusteho on erityisen voimakas ja sen ansiosta oljet saadaan perimmäisiinkin nurkkiin ilman ongelmia. Huolloksi on Lindgreneillä riittänyt tähän mennessä pelkkä rasvaus ja muuten on selvitty yhdellä magneettiventtiilin vaihdolla. Sähkökäyttöinen ohjausjärjestelmä oli helppo sisäistää ja lisävarusteena asennettu vaaka on osoittautunut tarpeelliseksi. Myös viimeistelyn taso miellyttää Alavetelin miehiä, sillä kaikesta näkee, että mutkissa ei ole oikaistu ja työn jälki sekä valitut materiaalit ovat huipputasoa.

Ainutlaatuiset pystyruuvit sekä viimeistelty säiliön muoto

Trioletin seosrehuvaunuissa on vahvuutena optimoitu pystyruuvien ja säiliön muodon suhde. Se mahdollistaa rehun kunnollisen sekoittumisen ja vähentää ruuvien kulumista. Itse ruuvin muoto on myös pitkälle suunniteltu ja esimerkiksi keskipylväs on kapea, jolloin rehulle jää enemmän tilaa.

Viimeistelyn korkeasta tasosta kertovat myös 20 millin teräslevystä valmistetut pystyruuvien lehdet eli kierteet, joiden ansiosta ruuvit kestävät kulutusta ja jäisetkään rehupaalit eivät aiheuta ongelmia. Kierteisiin on kiinnitetty patentoidut Trioform -prässätyt erikoisterät, joiden leikkauskyvyn ansiosta voiman tarve on vähäinen ja kulumiset jäävät pieniksi. Säiliön muoto on epäsymmetrinen, minkä ansiosta vaunuun tulee voimakas pituussuuntainen virtaus ja rehu tasoittuu sopivaksi massaksi ja myös tyhjennys tapahtuu täydellisesti. Tämä ominaisuus mahdollistaa myös pienien rehumäärien onnistuneen jaon.

Rakenne tehty kestämään

Triolietin seosrehuvaunujen suunnittelussa on otettu huomioon kovan käytön aiheuttamat rasitukset. Kovimmalla olevaan säiliön alaosaan on asennettu paksu, kulutusta kestävästä teräksestä valmistettu rengas ja säiliön yläosassa on rakennetta lujittava rautainen kehä. Pystyruuvien vaihteet on kiinnitetty suoraan runkoon ja sekoitinruuvit ovat laakeroituina vaunun runkoon hitsattuun pylvääseen. Näin vääntörasitus siirtyy suoraan runkoon eikä vaihteisiin tai pohjalevyyn.

www.trioliet.com
www.tapiopirttinen.fi

Lue seuraavaksi