Uutiset

Yleinen

Tebbellä on levitetty valtavasti tonneja

Aika on rahaa ja pitkä aika on paljon rahaa, muistuttaa pankki. Levityspuolella on sama homma, pitkä aika on paljon levitettyjä tonneja, kun kalusto on tehokasta. Risto Lauttamus hankki aikoinaan Tebben vaunun, kun sen laatu piti olla hyvä. Vuosien varrella laatu on tullut esiin vähäisinä seisokkeina.  Tebbeä myy AT-Machinery Oy.

Aikoinaan itse myöhästyin 100000 tonnin juhlista jutun kirjoittamisessa, mutta nyt yhtä juhlaa on taas, kun Tebben mittarissa 27. huhtikuuta oli levitettynä 116591 tonnia. Sen arvon Risto Lauttamus lukee Tebben vaa´an syöttämästä kumuloituvasta lukemasta.

Kyseinen Tebbe tuli Suomeen keväällä 2016 ja vaunu oli esillä Okra-näyttelyssä koeajettuna eli muutama tonni levitettynä. Sen jälkeen vaunulla on ajettu valtava määrä maanparannusaineita, lantaa, kalkkia ja jopa pussilannoitteita leveelleen.

Kanan kakka höystettynä turpeella kaartaa terhakkaasti 24 metrin leveydelle.

Koneesta on vuosien varrella mennyt läpi toki luultavasti muutama tonni rautaa, betonia ja kiviäkin, kun sattumia löytyy peltopattereista, mutta myös rakennuksista, lantaloista ja koneista irtoaa kaikenlaista.

”Ylimääräiset äänet kuuluvat monesti ohjaamoon ja sen jälkeen käydään tarkistamassa, menikö jotain rikki. Vuosien varrella on monta pulttia siipien kiinnityksestä katkennut, kuten niiden kuuluukin katketa. Pultti on halvin osa vaihtaa”, Risto toteaa. Joskus niitä katkeaa työmaalla monta riippuen tietenkin huolellisuudesta etenkin kuormauksessa.

Joskus tulee pientä remonttia, kun pultti katkeaa. Pultin uusiminen on toki edullisin vaihtoehto, jos joku paikka ylipäätään antaa periksi. Risto Lauttamus uusii katkenneen pultin samaan aikaan, kun kuormaa lastataan.

Kun kuormaa tehdään ehjältä betonilaatalta, kuormaan ei yleensä tule kuin murenia pohjasta, jos niitäkään. Kun lantaa on ajettu patteriin pellolle kuivalle mäelle, joka levityslogistisesti on paras paikka, on tilanne toinen. Vuosien kuluessa maata on vähitellen kulunut pinnasta pois ja kivet ovat paljastuneet. Kuormatessa vaunua kiviä saattaa päätyä myös kuormaan.

Kaivukone on nopein ja siistein tapa täyttää perävaunu.

”Joskus vieras esine aiheuttaa siivessä ylimääräisen, iskevän rasituksen ja pultti katkeaa”, Risto toteaa.

”Vuosien varrella koneeseen on vaihdettu lautaset kerran. Kaikki levitinsiivet vaihdetaan aina kerralla, kun jostain siivestä lähteen kulma. Siivet ovat kuitenkin kestäneet joka kerta vähintään 22 000 tonnia tavaraa, joten aivan joka päivä ei vaihtoja tule”, Risto luettelee. Lantakin kuluttaa mekaanisesti ja kemiallisesti rakenteita, mutta tämän vaunun siivet ovat kestäneet huomattavasti paremmin kuin aikaisemman, laatuvaununa monen pitämän. Edellisestä vaunusta katkesi myös 50-millinen akseli.

”Vaikka tämän ja edellisen vaunun levitinsiivet ovat silmällä katsoa samanlaiset, niin joku ero materiaaleissa on, kun tässä materiaali ei huku kuten edellisissä”, Risto pohtii.

Tiukassa käännöksessä perävaunun uloin rengas kulkee samaa jälkeä kuin traktorin sisin rengas. Pakko-ohjattu perävaunun akselisto ei jätä peltoon lainkaan pahoja jälkiä.

Vaakakelat, jotka murskaavat paakkuja, joutuvat myös koville.

”Tuumainen tuplaketju vaakakelojen pyörittämiseen ja alaratas on myös vaihdettu, kun rattaan piikit olivat jo kuluneet”, Risto muistelee.

Paineilmajärjestelmä

Vaunulla kun ajetaan pellolla 1,1 barin paineilla, renkaissa on alhaisempi paine kuin tiellä ajettaessa (4,0 bar). Riston traktorissa on kompressori, jolla saadaan rengaspaine nostettua ennen tieajoa sekä traktorissa että perävaunun renkaissa. Traktorissa paineet ovat vastaavasti pellolla 0,7 ja tiellä 1,6 baria.

Tämä traktori on optimaalinen tähän työhön, kun Autopowerina yhdistelmä saadaan kulkemaan myös riittävän hiljaa. Perävaunun pyörän akselissa on keskellä reikä ja ilma ohjataan sitä kautta akselin päässä olevaan kuppiin. Kupin kautta ilma ohjataan letkulla vanteelle, johon on tehty reikä.

Traktoriin paineilmajärjestelmä letkutuksineen on rakennettu Suomessa. Vaunuun oli tehtaalla porattu akseliin reiät ja Suomessa asennettiin vaunuun vain letkusto ja venttiilit, joiden kautta ylimääräinen paine päästetään pois, kun siirrytään peltoajoon.

Dynasetin hydraulikäyttöinen kompressori on asennettu tuottamaan paineilmaa.

”Vaikka vaunu on muuten halutunlainen, niin rapuohjausta ei jostain syystä saanut ruksittua tilausvaiheessa varusteeksi” Risto muistelee. Asentamatta on vielä myös hydrauliikka, jolla sivulaidan saisi laskettua kuormauksessa matalammalle. Tällöin kuormaus käy nopeammin, kun kauhaa ei tarvitse nostaa aivan niin korkealle kuin nyt. Toisaalta matalampi laita antaa hieman enemmän pelivaraa, jotta laita ei ole niin altis kolhuille.

Yleensä, eli 98 % kuormista, vaunu täytetään kaivukoneella. Työmaalla on joko asiakkaan järjestämä kuormaus tai Riston yhteistyökumppani kaivukoneen kanssa. Vaihtoehtoina kuormaukseen ovat myös traktori etukuormaimen kanssa tai kurottaja. Kaivukoneen kanssa kuormaus on nopein ja siistein tehdä. Kaivukoneen kanssa ei kosteakaan pohja mene aivan muusiksi, kuten muilla kuormausvälineillä joskus menee. 

Vaunussa on näillä laidoilla 30 mottia vesitilavuutta. Vaunua ei kuitenkaan aina tarvitse ottaa täyteen, jos levityspaikassa on pehmeää tai ylipäätään on riski turhasta tiivistymisestä.

Levitysmäärää Tebbessä säädetään levitysautomatiikalla. Järjestelmän pohjana on vaakojen antama anturitieto. Peräporttia säätämällä saadaan haluttu materiaalivirta suhteessa ajonopeuteen eli haluttu määrä kiloja hehtaarille.

”Levittäminen ei ole nopeuslaji. Riippuen levitettävästä materiaalista vaihtuu ajonopeus ja sitä kautta levitysnopeus. Vaunun kanssa ajetaan herkästi liian lujaa, jollei levitystasaisuuteen kiinnitetä huomiota”, Risto toteaa.

”Valmistaja ei lupaa riittävää tarkkuutta kuin 1000 kg/ha -määrille, mutta monelle asiakkaalle esimerkiksi on levitetty väkilannoitteita 400 kg/ha viljamaille tai 500 kg/ha nurmille, eikä kasvustossa ole havaittu epätasaisuutta. Levitysleveytenä on käytetty 19 metriä.

Tällä työmaalla levitetään kananlantaa, joka on sekoitettu turpeeseen ja kompostoitu. Työleveys on 24 metriä.

”Kun lantaa levitetään, niin aivan tasaiseen levitykseen ei päästä etenkään silloin, jos mukana on paljon olkea. Tällainen kompostoitu tavara taas on homogeenista ja paakut hajoavat herkemmin”, Risto kertoo. Lanta ei kuitenkaan muutu levittimessä rakeeksi, vaan levitinsiivestä se irtoaa pienenä klönttinä.  

Riittävästi massaa edessä

Traktorina Ristolla on John Deeren 8370 R, joka on riittävän painava Tebben eteen ilman lisäpainoja, vaikka vetopiste on kuulavetolaitteelle otettu hieman taakse. Tällöin vaunu seuraa tarkemmin traktorin jälkiä kaarteessa.

”Monen muun ison traktorin kanssa lisäpainoja laitellaan enemmän ja vähemmän”, Risto toteaa. Edellisen traktorin kanssa oli aikoinaan yhdellä työmaalla oli niin tiukka kurvi valtatielle tullessa traktorin nokkaa painotettiin, jotta yhdistelmä kuorman kanssa kääntyi heti oikeaan suuntaan. Isot pyörät helpottavat huomattavasti liikkumista maastossa ja takana on Trelleborgin IF 900/60 R42-renkaat, jotka kestävät pellolla ajoa myös matalapaineisina. Eturenkaat ovat vastaavasti IF 650/60 R. Perävaunussa rengaskoko on 850/50 R 30,5.

Laaja toimialue

Riston asiakkaat ovat kohtalaisen leveellään Etelä-Suomessa. ”Toimialue” ulottuu Turusta, Nokialle ja idässä käydään Kouvolan takana.

”Monesti uudet asiakkaat kertovat lohkot, mihin tavara levitetään ja jos jotain jää, niin mihin loput. Jos asiakkaalla on tieto, paljonko levitettävää tavaraa on ja hehtaarit ovat selvillä, ei jää mitään levittämätöntä kasaa eikä mistään tavaraa puutu. Automatiikka säätää tarkasti levitysmäärää koko levityksen ajan”, Risto kertoo.

Nurmilohkolle on levitetty lanta aamulla ensimmäisenä ja kyntö on jo käynnissä lannan multaamiseksi.

”Monet asiakkaani ovat panostaneet viljeltäviin hehtaareihin eli niiden satopotentiaalia on parannettu”, Risto kiittelee. Etenkin kotieläintilat ovat parantaneet lohkojaan ja laittaneet valtaojiakin umpeen, jolloin viljely on monella tavalla helpompaa ja ajolinjat voidaan suunnitella toimivammiksi.  

Jälkimmäisellä lohkolla lannan multaaminen äestämällä on jo aloitettu takareunasta samaan aikaan kun etureunaa viimeistellään.

”Peltotiet ovat monella asiakkaalla edelleen valitettavasti huonolla mallilla ja epätasaisilla väylillä ajonopeudet laskevat. Ahtaat väylät edellyttävät kuljettajalta tarkkuutta, jotta renkaita ei revitä reunakivissä. Aina sekään ei riitä. Yhden asiakkaan reilun viiden hehtaarin lohko jäi aikoinaan levittämättä, kun vaunun kanssa olisi pitänyt kulkea kapeaa metsäpolkua, Risto muistelee.  

Asiakkaalle tarkkaa levitystä

Juha Metsä-Mattila on siirtynyt tänä vuonna kokonaan luomuun. Pellot ovat olleet nurmella siirtymäaikana. Jo ennen luomuun siirtymistä peltoja on laitettu kuntoon kunnostamalla salaojitusta ja kalkitsemalla.  Vesiasiat on pyritty myös laittamaan kuntoon ennen varsinaisen satokasvien viljelyä. Maan kasvukunto ja muhevuus tarkoittaa hyötykasveille otollisia olosuhteita. Maasta ravinteet saadaan paremmin kasvin käyttöön ja ääriolosuhteiden vaikutus kasvustoon pienenee.

Juha vastaanottaa kananlantaa, johon on sekoitettu turvetta. Juha on itse sekoittanut turpeen ja kompostoinut tavaran. Levitysmäärä on 2-5 tonnia hehtaarille ja tavoitteena on mahdollisimman tarkka levitys. Kanankakka kun on tuhtia tavaraa. Sen huomasi levitystyötä kuvatessa.

Lannan ravinteet halutaan pitää tallella ja siksi heti levityksen jälkeen maa nurmilohkolla kynnetään. Toisella lohkolla mullos äestetään samasta syystä.

Juhan mukaan hänelle luomuun siirtyminen oli tuskatonta, kun luomumenetelmät ovat olleet pitkälti käytössä jo aiemmin ja etenkin väkilannoitteiden käyttöä on vähennetty jo vuosia. Kynnys luomuun ei ollut korkea. Toisaalta vaikka tilanteen muuttuessa luomustatuksesta on mahdollista luopua, ei luomuviljelyn toimintaperiaatteita ole tarkoitus unohtaa.

Juha Metsä-Mattila pitää Valtra-huoltoa ja varaosamyyntiä Hämeenlinnassa. Koronan takia henkilökunta on ollut varovainen, eikä esimerkiksi taukoja pidetä yhtä aikaa.

Yritys myös tekee kesällä niittotyötä Hämeenlinnan ympäristössä ja hoitoalueeseen kuuluvat esimerkiksi moottoritien penkat. Kohta alkavat niittotyöt ja ensimmäinen niitto pitäisi olla tehtynä ennen juhannusta. Jokaisen kuljettajan työpanos on toki tärkeä, mutta samaan aikaan on varauduttu nopeisiinkin poikkeusjärjestelyihin. Esimerkiksi moottoritien penkkoja kun niitetään, niin kaikki tarvittavat koneet pitäisi olla liikkeellä samaan aikaan.

Lue seuraavaksi