Uutiset

Yleinen

Suomen Tieyhdistys: Tiekuntien vuosikokouksia syytä siirtää – tiemaksut silti laskutukseen

Keväällä eletään yksityisteiden tiekuntien kiivainta kokousaikaa ja nyt elämme poikkeuslaatuista tilannetta pandemian suhteen.

Tieyhdistys suosittelee noudattamaan viranomaisten ohjeita ja maalaisjärkeä myös tiekuntien vuosikokousten suhteen eli turhia kokoontumisia on syytä välttää. Kokouksen ajankohtaa koskevista aiemmista päätöksistä on syytä joustaa.

Teistä on pidettävä huolta. Kaikki tiet eivät kuitenkaan ole läpi vuoden käytössä.

Vuotuisten tiemaksujen laskuttaminen edellyttää periaatteessa tiekunnan kokouksessa vahvistettua maksuunpanoluetteloa ja laskutus tapahtuu vasta kokouksen jälkeen. Nyt eletään poikkeustilaa ja tiekunnan on kuitenkin saatava rahaa toimintansa pyörittämiseen.

Simo Takalammi Suomen Tieyhdistyksestä: ”Nyt on käytettävä maalaisjärkeä ja toimittava vahinkoja minimoiden. Laskut voi lähettää tieosakkaille, vaikka kokousta ei olisikaan pidetty.”

Tieyhdistys katsoo tässä tilanteessa olevan järkevää lähettää tiemaksulaskut edellisten yksiköiden mukaisesti ja liittää mukaan lyhyt selostus siitä, että on päädytty poikkeukselliseen ratkaisuun maksuennakkojen keräämiseksi. On myös syytä painottaa, että mikäli yksiköt myöhemmin järjestettävässä tiekunnan kokouksessa muuttuvat, tulee tiekunta oma-aloitteisesti oikaisemaan väärin laskutetut maksut.

”On selvää, että tiekunnan on toimittava myös poikkeusoloissa, vaikka yksityistielaissa ei tähän sopivaa säädöstä olekaan”, toteaa Simo Takalammi.

Teiden penkkoja pitää niittää ja murskata, jotta kasvusto ei valtaa ajoväylää. Raiteita on syytä välttää.

Uskomme tieosakkaista ymmärtävän tilanteen poikkeuksellisuuden ja sen, että tiekunta tarvitsee rahaa toimintaansa. Perintätoimiin näiden laskujen osalta ei kuitenkaan kannata ryhtyä ennen kuin maksuunpanoluettelo on vahvistettu myöhemmin pidettävässä kokouksessa.

Mikäli tiekunnan kokous ei siedä lykkäämistä esimerkiksi peruskunnostushankkeen vuoksi niin kokousmenettelyt on syytä valita turvallisiksi. Kokous voidaan pitää esimerkiksi ulkona ja osallistujien kanssakäyminen saadaan mahdollisimman vähäiseksi.

”Paljon puhuttu sähköinen kokous ei ole ratkaisu, koska sen järjestämisestä olisi pitänyt päättää tiekunnan kokouksessa ennakkon ja aina on oltava mahdollisuus osallistumiseen ilman sähköisiä laitteita”, muistuttaa Takalammi .

Lue seuraavaksi