Uutiset

Yleinen

Starkilla valmistaudutaan jo vähitellen kevään tuloon

– Meillä on kolme asiakassegmenttiä, joihin tuotteita tarjotaan ja siksi meillä on myös jälleenmyyjiä ehkä tavallisia konevalmistajia ja -maahantuojia enemmän, Ari pohtii. Eri segmentteissä olevat jälleenmyyjät eivät paljonkaan kilpaile keskenään, Ari jatkaa. Traktoriin tarjolla on erilaisia työlaitteita kiinteistön-, taajamien ja tiestönhoitoon sekä maarakennukseen perävaunut, jolle on oma jälleenmyyjäverkosto. Työlaitteet pyöräkuormaajiin taas kulkevat omaa jakelutietään ja kolmantena ovat kiinteistöhoitopuolen koneet, joihin yleensä peruskoneen mukana toimitetaan myös työlaitteet. Kukin jakelukanava hoitaa omaa asiakaskuntaansa ja tarjoaa asiakkaille laatutuotteitamme, Ari tiivistää.

Relax on käsite

– Meillä tuotteet ovat mielestämme kunnossa ja asiakaspalautteen perusteella myös. Esimerkiksi Relax on jo käsite, kun puhutaan turvallisesta lumenaurauksesta, joten näitä on helppo tarjota asiakkaille, Tommi pohtii.

– Relaxin ominaisuuksia tuodaan vielä voimakkaammin tulevaisuudessa esille, jotta törmäämisvahinkoja aurauksessa voidaan välttää auraustuloksen silti kärsimättä, Ari jatkaa.
Uutta voimaa

Tommi on aiemmin ollut töissä FMG:llä (Rote) ja asiakkaat tuntevat Tommin työnäytöksistä ja konepäiviltä.
– Osa Tommin työnkuvaa tulee vastaisuudessakin olemaan messuilla tuotteista kertominen ja tuotetuki jälleenmyyjille, pohtii Ari Tommin roolia. Toki tehtäviä jaetaan myös muiden asiakaspalvelusta vastaavien kanssa.
– Moni käy edelleen näyttelyissä katselemassa Relaxin toimintaa, joka on patentoitu. Meidän järjestelmässä jousi ei normaalisti kuormitu, eikä se ole jännityksessä vaan se on vain terän alkuasentoon palauttava elementti. Palautus tehdään sen jälkeen, kun terä on osunut esteeseen ja väistänyt sen silmänräpäyksessä, Ari kertoo.

Asiakaspalveluun panostetaan

– Meille reklamaatioita tulee vähän, ja nekin on pystytty selvittämään pääosin nopeasti, Ari esittelee. Yleensä tuote, jonka asiakas ostaa, on hänelle työn kannalta tärkeä. Jos aurassa tai perävaunussa on jostain syystä ongelmia, niin ne pitää pyrkiä ratkaisemaan nopeasti. Onnistumiset siinä, että asiakas saa haluamansa toimivan tuotteen varmistaa sen, että hänen työt tulevat tehtyä.

– Ja toisaalta meidän tehtävä on kertoa urakoisijalle, että jos on hankittu ammattikäyttöön traktori tai muu peruskone, ja hoitoalue on pidettävä puhtaana, se onnistuu vuosi toisensa perään vain ammattimaisella työlaitteella, Ari pohtii.
– Etenkin ne, joilla on neliöihin perustuva hinnoittelu tai kertakorvaus urakasta arvostavat sitä, että työ saadaan joutuisaan tehtyä, Tommi jatkaa. Silloin halutaan vaikuttaa siihen, miten työ sujuu.

Arvostus kasvanut ammattituotteissa

Ammattikäyttöön suunnitellun työlaitteen, vaikka auran, arvo määritellään toki useaan kertaan käyttöaikana. Auraa ostettaessa kun ostetaan enemmän kuin pelkkä tuote. Silloin ostetaan myös varaosapalvelu ja huolto. Vielä kannattaa pohtia sitä, miten muutaman vuoden tai kauemmin käytetty aura hinnoitellaan. Ammattikäyttöön suunnitellut aurat kestävät kauemmin jasäilyttävät arvonsa ja todellisen käyttötunnin hinta selviääkin oikeastaan vasta kun aura uusitaan.

– Meillä on vahva ote kotimaan markkinasta. Toisaalta vientiin toimitetaan myös kalustoa lähinnä Ruotsiin, Norjaan ja Baltian maihin. Vientiä on myös Venäjälle ja Keski-Eurooppaan, Ari kertoo.
– Se on auramarkkinoissa mielenkiintoista Suomessakin, että halutut auratyypit vaikka alue- ja u-auran kesken vaihtelevat paikkakunnittainkin, vaikka ainakin meidän näkökulmasta kyseiset asiakkaat tekevät pitkälti samantyyppistä auraustyötä, Ari pohtii. Kyse on osittain tavasta tehdä auraustyötä ja tiettyjen ominaisuuksien arvostamisesta.

Säiden armoilla

Useimmilla Stark-tuotteilla tasoitetaan säätilanvaihteluiden vaikutusta etenkin talvella.
– Poikkeukselliset talvet ovat lisänneet talvihoitovälineiden kokonaismarkkinaa. Säätilan vaihtelut toki lisäävät myös keväthoitotarvetta merkittävästi, Ari pohtii. Kun ensin aurataan, sitten hiekoitetaan ja keväällä hiekat kerätään pois.

– Perävaunutarjonta on lisääntynyt viime vuosina huimasti. Moni ehkä hankkii alkuun maansiirtoonkin edullisemman perävaunun. Viime Jyväskylän näyttelyssä myös moni aikoinaan halvemman vaunun hankkinut tuli tekemään kauppaa meidän vankemmasta perävaunusta, Ari muistelee. Kun vaunuilta halutaan ammattimaisia ominaisuuksia ja parempaa toiminnallisuutta vaunuihin myös tutustutaan paremmin.

Haluttuja tuotteita

– Meillä on tällä hetkellä noin kahdeksan viikon tilausaika, vaikka tuotantoa on optimoitu ja sarjoja pidennetty ja henkilöstö tuotannossakin on venynyt kiitettävästi, Ari pohtii.
Kaikki Starkin tuotteet tehdään Lapinlahdella suomalaisesta teräksestä suomalaisin voimin. Laajan alihankintaverkoston lisäksi kaksi sisaryritystä Lapinlahden koneistus Oy ja Kevako Oy tekevät osan osista, jotka Lametal Oy  hitsaa ja maalaa valmiiksi tuotteiksi. Kokoonpanoon on valmistunut pari vuotta sitten uusi halli.

Tuotteet ovat suunniteltu  tietokoneella, mikä näkyy myös lopputuotteiden laadussa. Hitsattavia osia ei tarvitse sovitella paikalleen ja hitsattava sauma on aina sopivan kokoinen. Valmiit levyt kootaan jigeissä ja osa tuotteista hitsataan robotilla.

Katso edustajat
www.stark.fi

Lue seuraavaksi