Uutiset

Yleinen

Sähköä katolta Naps Saanalla

Sähkön tuotanto maatilalla ei ole mikään erikoinen juttu muutaman vuoden päästä. Kustannuksia se investointina toki aiheuttaa, mutta investointi on pitkäaikainen, noin 30 vuotta. Sähköntuotantoon ja paneelien sijoittamiseen paikalla on merkitystä. Aurinko saisi paistaa paneeleihin aamusta iltaan, jotta investointi maksaisi itsensä mahdollisimman nopeasti. Tässä katto on loiva ja paneelit ovat jäämässä varjoon 27.10 klo 16.40 otetussa kuvassa.

Omakotiasujalle oman sähkön tuotanto ei maksa itseään niin nopeasti takaisin kuin yrityspuolella. Investoinnista voi vähentää arvonlisäveron ja aloittaa kalustopoistot saman tien, jolloin kustannusten kertyminen on kohtuullista. Omakotiasujalla vähennysoikeutta ei ole. Jollei maatilakytkentää olisi ollut, nämäkin keräyspaneelit olisi ehkä jäänyt hankkimatta. Tämä Naps Saanan järjestelmä on hankittu Konefarmilta.

Talousrakennuksen katolla on nyt 40 paneelia, jotka ovat hieman huonossa kulmassa aurinkoon. Aamupäivän tunneilta ennen kymmentä on virtaa myös hieman hankala saada paneeleista. Mielessä on ollut laajentaa järjestelmää 60 paneelilla, jotka sijoitetaan oikeaan kulmaan erikseen ja rantaan, jolloin veden heijastus lisää saantoa saatujen tietojen mukaan noin 30 %. Paneelit ovat varjossa 17.20

Mittarin kautta sähkön tuotanto maatilalle on edullista, kun tuotanto on tilan sisäistä, eikä välittäjille tarvitse maksaa prosentteja. Oikealle ylös nousevat johtimet paneeleille, joissa on maksimissaan 1000 voltin jännite. Eteenpäin mittaritaululle toimitetaan sähkö huomattavasti vahvemmalla kaapelilla. Jos ja kun vajaan 100 metrin päähän rantaan rakennetaan toinen kennosto, edellyttää virransyöttö maakaapelia suojaputkeen, mutta itse laitteisto riittää virran vastaanottoon.

Kuvassa näkyy vasemmalla edellisen päivän tuotantopalkit ja seuraavana kuluvan päivän palkit. Vihreä valo on kulutuspaikan etu. Tällöin tuotetaan enemmän kuin kulutetaan. Heinäkuun alusta ei ole tarkkaa lukemaa mittarissa olemassa, kun mittari vaihtui heinäkuussa. Lokakuuhun mennessä tuotannon kokonaissaldo oli sähköyhtiöön päin 2239 kW.

Tuottajan kannalta hankalin asia on se, ettei sähköyhtiön kulutusmittari pyöri ”takaperin”. Omalla ylijäämätuotannolla ei siis voi kuitata niitä kilowattitunteja, mitkä sähköyhtiö on toimittanut. Tällöinhän sähköyhtiöllä olisi puskurointivastuu. Nyt sähköyhtiö maksaa hieman vähemmän kuin pörssisähkön hinta.

Kuvassa kulutuspaikan sähköyhtiön raportti. Sähkölaskussa verojen, sähkön ja siirron osuus on 2/3 laskusta. Hankinta olisi kannattava, jos kulutus saataisiin seuraamaan tuotantoa tai toisin päin. Järjestelmä on itsessään huoltovapaa ja järjestelmän on laskettu kestävän 30 vuotta.  Jos säätila on normaali ja aurinko paistaa tilastojen mukaan, oma sähköntuotanto riittää kahdeksan kuukauden ajaksi täyttämään kulutustarpeet lähes kokonaan. Talvella oma tuotanto ei riitä, kun kulutus kasvaa ja toisaalta lumipeite kennojen päällä vähentänee tuotantoa. Kyseisellä paikalla käy kuitenkin tuuli ja lumi lähtee tuulen mukana herkästi pois. Kylmä ilma ei vaikuta sähköntuotantoon, joten sähköntuotanto on samansuuruista auringonpaisteessa kesällä ja talvella.

Lue seuraavaksi