Uutiset

Yleinen

Pentin Paja Oy -uutta valikoimiin

Metsäsektorilla on totuttu erilaisiin suhdannevaihteluihin. Etenkin energiapuukorjuussa vaihtelu on ollut merkittävää. Samoin energiapuukourakauppa on vaihdellut vuosittain, vaikka tietyt perustuotteet ovat säilyttäneet asemansa. Myös uutta on tullut Pentin Pajan kiinteistöön, kun nyt samassa hallissa ja samalla porukalla valmistetaan myös kappaleenkäsittelylaitteita teollisuuteen.  

”Meidän valmistuksemme prosessi oli niin samantyyppinen, mutta asiakkaat olivat eri, vanhan Pentin Paja Oy:n kanssa. Yhteinen tahto se lopulta oli, mikä sai yrityskaupat liikkeelle ja se, että kaikki tunsivat jo entuudestaan toisensa”, Pentin Paja Oy:n uusi toimitusjohtaja Seppo Tanninen pohtii historiaa. ”Toisaalta meillä voidaan tehdä enemmän yhteistyötä myös markkinoinnissa.”, Seppo jatkaa. Vasemmalla Janne Häikiö.

Pentin Paja tunnetaan innovatiivisena yrityksenä, jolla lähes joka näyttelyssä on esitellä joku uutuus. Viime Jyväskylän näyttelyssä esillä oli pilkesäkkien kantaja. Kyseisiä kantajia on myyty muutamia, joten tarpeeseen sekin innovaatio on ollut.

Viitisen vuotta sitten yritys esitteli isojen pöllien halkaisuun suunnitellun H60:nen. Laitteita on myyty tasaiseen tahtiin. ”Aina kun on yksi saatu valmiiksi, niin joku sen on ostanut, toteaa Janne Häikiö, Pentin Pajan yksi omistajista. Janne osallistuu työhön yrityksessä kuten veljensä Mikko Häikiökin.

Joensuussa tuotteet suunnitellaan, kokoonpannaan ja myydään asiakkaille. Joensuusta toimitetaan myös varaosat. Ilomatsissa on yrityksen hitsaamo ja koneistamo. Ilomantsista valmiit rungot toimitetaan pulverimaalaukseen alihankkijalle ennen Joensuun loppukokoonpanoa.

Ilomantsissa hitsatut ja koneistetut rungot ovat menossa maalaukseen. Joensuussa tehdään loppukokoonpano sekä sähköjen ja hydrauliikan asennus.

Vuosien varrella myydyimmät tuotteet ovat olleet keräävät energiakourat ja sykeharvesterit. Lukumääräisesti eniten on myyty sykeharvesteria S23 ja S23C, jonka tuotanto alkoi vuonna 2013.

Kuvassa harvesteripäästä sahaversio mittalaitteella eli Naarva S23C. Tällä voidaan tehdä kuitupuuta, energiapuuta ja polttopuurankaa.

”Mitä pienempi koura on, sitä useampaan laitteen puomin päähän se sopii. Monella asiakkaalla toki tarpeet muuttuvat ja kalustokin kasvaa, jolloin puomin päähän päivitetään työlaitteitakin. Asiakkaat toki vaihtavat menetelmää esimerkiksi prosessorista kouraharvesteriin”, Janne kertoo. Yhä useammin toimitetaan energiakouria ja sykeharvestereita kaivukoneeseen, kun kaivukoneelle halutaan lisää käyttöä metsänhoidossa.

Olkoon kyseessä kunnostettava tai uusi laite, se kunnostetaan ja valmistetaan tukevassa telineessä, jossa kokoonpano on helppoa ja turvallista. Vasemmalla käytettynä vaihdossa tullut sykeharvesterit, jonka tilalle toimitettiin uusi harvesteri mittalaitteella. Kyseinen ja kaikki muutkin käytetyt laitteet laitetaan kuntoon ennen myyntiä eteenpäin.

Joensuusta myydään osa tuotteista suoraan ja osa liikkuu jälleenmyyjien kautta. Puolet tuotannosta myydään vientiin. Etenkin Ruotsin osuus markkinasta on suuri, missä yksityismetsätalous on vielä vankkaa. Maahantuojilla on monessa maassa useamman suomalaisen valmistajan edustus ja riippuen asiakkaasta ja hänen tarpeistaan, löytyy suomalaisten toimijoiden valikoimasta sopiva työlaite.

”Kun pohditaan tulevaisuutta vaikka 10 vuoden päähän, niin kouramarkkinakin muuttuu melkoisesti. Yksityismetsät vähenevät, joissa omistaja hoitaa itse metsäänsä. Tällöin vaihtoehtona on paikallinen urakoitsija, jolla on yleensä hieman järeämmät laitteet kuin omaa metsäänsä hoitavalla”, Janne pohtii. Tämä vie kehitystä vääjäämättä järeämmän kaluston suuntaan.

”Toki on niitäkin, jotka palaavat kotiseudulleen hoitamaan metsiä ja heillä moottorisahasta seuraava työlaite on jonkinlainen energiakoura tai kevyt harvesterikoura, jolloin fyysinen työ kevenee”, Janne toteaa. Käsityössä on puolensa, mutta konetyönä harvennukset ovat toki fyysisesti kevyempiä. Toisaalta sykeharvesterilla saadaan puu karsittua loppuun saakka. S23C-mallilla voi tehdä myös tukkipuuta, jolloin päästään kiinni jo vahvempiin leimikoihin.

Oma radio-ohjaus

Tietyissä komponenteissa ollaan riippuvaisia alihankkijoista ja jossain vaiheessa se saattaa tuoda ongelmia. ”Meillä ei lopulta ollut mitä tarjota, kun maahantuojalta ei enää saanut haluttuja radio-ohjauksia”, Janne kertoo. Nyt Pentin Pajalla on saatavilla radio-ohjaus omalla tuotemerkillä.

Janne Häikiö esittelemässä uutta sähköohjausta, joka räätälöitiin Naarvat tuotteisiin.

”Radiot ovat meitä varten tehty omalla piirikortilla ja räätälöity meidän tarpeisiin. Radioissa siirryttiin asiakasystävällisempään suuntaan ja nyt kuljettaja voi seurata akun varaustilaa ledeistä, jolloin virran loppuminen ei tule yllätyksenä. ”Näidenkin saaminen tuotteeksi vaati omaa aktiivisuutta, mutta nyt tätä on taas saatavana”, Janne kertoo.

Uutta Pentin Pajalta -NewFiro

Syksyllä tehtiin yritysjärjestelyitä. Outokummun Metalli oli osaomistaja Pentin Pajassa ja NewFiro Oy:ssä. Toiminnan yksinkertaistamiseksi ja yritystoiminnan kehittämiseksi Pentin Paja Oy ja NewFiro Oy yhdistävät toimintonsa. Tehtyjen omistusjärjestelyn seurauksena NewFiro Oy:stä tuli Pentin Paja Oy:n tytäryhtiö ja huhtikuun 2020 alusta NewFiro sulautettiin Pentin Pajaan. Samalla Pentin Paja Oy:n omistuspohja laajeni NewFiro Oy:n osakkailla ja NewFiro Oy:n toimitusjohtaja Seppo Tanninen nimitettiin Pentin Paja Oy:n toimitusjohtajaksi. Mikko ja Janne Häikiö jatkavat edelleen Pentin Pajan osaomistajina. Molemmat jatkavat työtään edelleen samoin kuin aiemmin operatiivisessa toiminnassa, vastaten Naarva-tuotteiden myynnistä, tuotannosta ja tuotekehityksestä.

NewFiro Oy on vuonna 2013 perustettu yritys, jonka liikevaihdosta noin 50 % oli vientiä. Se keskittyi omien, NewFiro -tuotemerkillä olevien, teollisuuden kappaleenkäsittelylaitteiden tuotekehitykseen, valmistukseen ja myyntiin.

Pentin Paja Oy on laajentanut tuotevalikoimaansa. Outokummusta tuotiin työkalut ja nosturit Joensuuhun ja sovitettiin ne halliin. Ensin oli hieman epävarmaa, sopiiko kaikki sisään ja pystytäänkö asennuksia tekemään. Työntekijöitä voidaan käyttää molempien tuotteiden kasaamisessa. Pari kuukautta on sopivissa tilanteissa opeteltu tekemään toisten töitä. Kuvassa pienempää kaliiperia oleva 2,5-tonninen pyörittäjä. Suurin valmistettu laite on ollut 20-tonninen ja sitäkin suurempia voidaan valmistaa.

Nyt NewFiro-tuotteiden valmistaja on Pentin Paja Oy eli tuotevalikoima kasvoi huomattavasti. NewFiron valmistuksesta kokoonpano siirtyi Joensuuhun Pentin Pajan aikaisemmin varastokäytössä olleeseen osaan. Tilaan rakennettiin uusi ovi ja palkit siltanosturille, jolloin painavia kappaleita voidaan käsitellä turvallisesti. Henkilökuntaa Joensuuhun siirtyi kolme, joiden työ jatkuu entisellään. Muutto tehtiin vuodenvaihteessa. Tilauskanta tuolloin oli suuri, mutta muutto suoritettiin onnistuneesti.

Kun samaa henkilökuntaa voidaan käyttää nyt yhdessä kahden eri toimialan tarpeisiin, päästiin osa alihankkijoille ulkoistetuista töistä nyt tekemään itse. Toisaalta myös hieman eri sesongit tasoittavat työkuormaa. 

NewFiron tuotteiden hitsaus ja osa koneistuksesta tehdään samoissa tiloissa Ilomantsissa kuin Pentin Pajan vastaavat työt on tehty jo vuosia. Suuremmat koneistukset teetetään edelleen alihankinnassa.  

Toimitusjohtaja Seppo Tanninen esittelee tuotteita, joita NewFiro Oy valmistaa. ”Toiminnan alusta saakka on valmistettu kappaleenkäsittelypöytiä ja -rullastoja teollisuudelle. Outokummun Metalli osti 1990-91 laitteistojen tuoteoikeudet Loimaalta. Pöytiä valmistetaan räätälöidysti asiakkaille, joilla on tarve nostaa, kääntää tai pyörittää kappaleita esimerkiksi hitsauksessa tai komponenttien asennuksessa. Kun pöytää käännetään, saadaan paras mahdollinen ergonomia työntekijälle ja samalla tuottavuus paranee. Pöytiä valmistetaan eri kokoluokkiin, jolloin maksimi kiinnitysmassa voi nykyisellään olla jopa 20 tonnia.

”Newfiro on lisännyt tuotantoa Ilomantsin tehtaalla. Suurempi tuotantomäärä tehostaa materiaalihankintoja ja parantaa tuottavuutta. Koneissa on pahimmillaan ollut 4-5 viikon toimitusaikoja, mikä on asiakkaalle hieman pitkä aika, mutta uudistusten jälkeen tuotanto saadaan joustavammaksi. Myös NewFiro-tuotteiden kanssa ollaan ajoittain pitkissä toimitusajoissa. Tätä tullaan kuitenkin tehostamaan”, Seppo toteaa. 

Laitteissa käytetään sähkökäyttöisiä vaihdemoottoreita ja hydrauliikkaa. Hammaskehien avulla työ kappale saadaan asemoitua parhaaseen työskentelyasentoon. Käytössä on nyt yksinkertainen manuaaliohjaus, jossa asentaja ohjaa käsiohjaimella kappaleen oikeaan asentoon. Jatkossa voisi automatiikkaa lisätä ja määrittää järjestelmään erilaisia liikesarjoja, jotka pysähtyvät haluttuun paikkaan. Tästä on apua erityisesti, kun pöytiä käytetään sarjatuotannossa.

Kappaleenkäsittelylaitteissa on nyt manuaaliohjaukset, mutta ohjauksen toimintoja voidaan myös automatisoida

Valmiita tuotteita toimitetaan kotimaan lisäksi etenkin Saksaan, Ruotsiin, mutta myös muualle Eurooppaan. Asiakkaiden toimialat vaihtelevat laajasti teollisuuden eri toimialoille. Asiakkaissa on mm. kauhojen tekijöitä ja metsäkoneyrityksiä. Osa laitteista ja kaikki kiinnittimet valmistetaan ja suunnitellaan asiakkaan tarpeiden mukaan.

Toinen tärkeä tuotesegmentti ovat pyöritysrullastot. Näitä valmistetaan hyvin erilaisiin tarpeisiin ja nykyään enemmän asiakastarpeiden mukaan suunniteltuna.

”Meillä on nyt ainakin toukokuun loppuun saakka hyvä työtilanne ja tiettyjä vakiokomponentteja voidaan esivalmistaa jopa etukäteen”, Seppo päättää.    

Lue seuraavaksi