Uutiset

Yleinen

Oikein sytytetty tulisija palaa puhtaasti

 – Polton onnistuminen riippuu suuresti käyttäjästä ja polttoaineen laadusta. Tutkimusten mukaan eniten haitallisia päästöjä syntyy sytytysvaiheessa, jolloin tulisija ei ole vielä riittävän kuuma kaikkien kaasujen palamiseksi, Hiitelä sanoo.

Saunan lämmittäminen aloitetaan hankkimalla kuivat polttopuut. Hiitelä neuvoo, että sopivan kuivista polttopuista kuuluu soinnukas kilahtava ääni, kun niitä kopauttaa toisiaan vasten. Kuiva pilke myös sälöilee ja sen kuori irtoaa helposti.

– Puun polttokosteutena pidetään yleisesti 20 prosentin kosteutta. Polttopuut kannattaa tuoda sisälle muutamaa vuorokautta aikaisemmin. Sisätiloissa puu lämpenee ja sen kosteus voi laskea 10-15 prosenttiin. Tällöin sytytys on helppoa ja puun palaminen puhdasta, Hiitelä sanoo.

Kun tulisijaa sytytetään, kannattaa ensimmäiseen pesälliseen hänen mukaansa laittaa vain pieni määrä polttopuuta. Puut ja sytykkeet ladotaan siten, että palamisilma pääsee kiertämään puiden välissä. Hyviä sytykkeitä ovat tuohi, lastut, sanomalehti ja pienet puut. Puuta voidaan Hiitelän mukaan lisätä reilummin, kun tulipesän pinnat ovat kuumentuneet. Puita lisätään kun liekit ovat laskeutuneet.

Kuivuminen vie pari kuukautta

Kaatotuoreen puun kosteuspitoisuus on Hiitelän mukaan noin 50 prosenttia. Normaalina kesänä pilkkeen kuivuminen käyttökosteuteen kestää hänen mukaansa ulkona katoksen alla vähintään kaksi kuukautta.

Puun kuivaamisen kannalta otollisin aika on huhtikuusta syyskuun alkuun. Varastointi talven yli liiterissä ei Hiitelän mukaan vähennä puun kosteutta enää oleellisesti. Puun kuivuminen on nopeinta, kun ilman suhteellinen kosteus on alhainen, lämpötila on korkea ja tuulet ovat voimakkaita.

Halkaistu puu kuivuu Hiitelän mukaan halkaisematonta nopeammin, koska siinä on enemmän vapaata haihtumapintaa. Halkaisematon pyöreä puu taas kuivuu huonosti ja lahoaa herkästi.

Puut olisi hyvä siirtää liiteriin ennen syyssateita. Jos pinot jätetään ulos talveksi, on ne syytä peittää. Hiitelä muistuttaa, että tällöin puupinon ja sitä peittävän peitteen väliin on jätettävä rako, jossa ilma pääsee kiertämään.

Polttopuut internetistä

Polttopuita voi nykyään tilata lähes koko Suomessa internetin kautta. Esimerkiksi läntisessä Suomessa toimiva metsäkeskusten ylläpitämä www.halkoliiteri.comtavoittaa kaksi kolmesta suomalaisesta. Pirkanmaalla sen kautta myydään arviolta yli 20 000 irtokuutiometriä polttopuuta vuodessa.

Lähde: Metsälehti Metsäuutiset

 

Lue seuraavaksi